Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

În Moldova, prețurile la unele produse au crescut cu 50%

15 oct. 2021,, 17:45   Economie
3640 0

De la începutul lunii septembrie, prețurile la produsele de bază au crescut cu pînă la 50% în comerțul cu amănuntul din Moldova. Despre asta pentru logos.press.md a anunțat conducerea marilor lanțuri de supermarketuri, menționînd că prețurile continuă să crească zilnic, scrie point.md.

Astfel, cel mai mult a crescut prețul produselor de cofetărie — de la 30% la 50%, iar prima care a ridicat prețurile a fost fabrica Bucuria. Linia de produse alcoolice de la "Cricova quot; s-a scumpit cu 15%. Produse lactate (de la aproape toți producătorii locali) — pînă la 20%. Produsele chimice de uz casnic și detergenții de producție locală și importați s-au scumpit la fel cu 20%. În acest grup de mărfuri, creșterea prețurilor la nivelul de 10% au menținut numai importatorii mari, datorită scăderii propriei marje.

Carnea (de toate tipurile) și ouăle de găină s-au scumpit, în medie, cu 5%. Prețul peștelui de ocean și produselor din pește au crescut deocamdată cu doar 3%, ceea ce în acest caz era de așteptat — peștele se scumpeșteîncet, dar în mod constant.

În secțiile de fructe și legume, prețul acestora de asemene acrește, dar din alt motiv - a început sezonul activ al vînzărilor. În octombrie, datorită roadei noi, creșterea vînzărilor a fost de 20%-25%. Acum, un supermarket de dimensiuni medii (pînă la 1 mii de metri pătrați) asigură vînzări de 4-4,5 tone de fructe și legume pe zi, în timp ce în lunile de vară această cifră de afaceri abia ajungea la 2,5 tone.

În medie, prețurile în sectoarele "verzi" au crescut la 7-8%, în timp ce este vorba despre așa-numitul "set de borș" de producție locală. Analogii importați sînt de ce două ori mai scumpi. Astfel, prețurile la castraveți au crescut cu mai mult de 55%, roșiile - cu 45%, varza - cu aproape 30%, ardeii dulci și dovleceii - pînă la 10%.


Fructele s-au scumpit cu pînă la 5%, iar această tendință nu a atins doar fructele citrice. Cauza este că, la sfîrșitul lunii octombrie, se așteaptă livrări turcești de fructe din noua recoltă (portocale, mandarine, clementine, lămîi), de aceea de obicei comercianții scapă de stocurile vechi. Potrivit statisticilor de la vamă, în Moldova sunt livrate anual circa 26-27 mii tone de citrice. Jumătate din aceste volume sînt vândute prin comerțul cu amănuntul organizat din Chișinău

Comercianții au explicat noua politică de prețuri prin creșterea prețurilor la gaz, benzină și motorină, ceea ce a afectat dramatic cheltuielile furnizorilor. Scumpirea logisticii se reflectă întotdeauna în preț: toate cheltuielile sînt achitate de cumpărătorul final.

Rețelele de magazine au menționat că aceste evenimente nu au afectat valoarea "cecului mediu", care a rămas la 130 de lei. Însă a scăzut traficul cumpărătorilor. În octombrie, un supermarket mediu (pînă la 1 mii de metri pătrați) generează 2,3 mii de cecuri pe zi, în timp ce cu o lună mai devreme acest indicator era la nivelul de 2,7 mii.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?