X 
Transnistria stiri: 1352
Eurovision stiri: 497

Primul container cu mere moldovenești din recolta anului 2022 a ajuns în India

18 ian. 2023,, 17:09   Economie
2186 0

Datorită eforturilor comune ale Guvernului, exportatorilor de fructe și partenerilor de dezvoltare, primul container cu mere moldovenești din recolta anului 2022 a ajuns în India, iar alte patru vor sosi la destinație pînă la sfîrșitul lunii curente.

Containerul a traversat peste 7500 km pe cale maritimă și a ajuns la destinație în 40 de zile.

Exportul a cinci containere cu mere în India a fost susținut prin eforturile diplomației economice a Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene în colaborare cu Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor.

„Facilitarea accesului exportatorilor moldoveni pe noi piețe de desfacere este una dintre prioritățile strategice ale Guvernului Republicii Moldova, în special după perturbarea lanțurilor logistice şi închiderea unor piețe considerate tradiționale. Deschiderea unei noi piețe pentru merele moldovenești este un succes al eforturilor coordonate între sectorul public și cel privat”, susține prim-ministra Natalia Gavrilița.


Livrarea celor 100 de tone de mere face parte din eforturile Guvernului de a include Republica Moldova în Ordinul privind carantina plantelor din India, care reprezintă lista țărilor autorizate pentru exportul de mere.

„Ne propunem o cooperare pe termen lung cu India, care este o piață uriașă, iar exportul de mere este un prim pas. India importă anual peste 430 mii tone de mere și ne bucură cererea pentru produsele de calitate din țara noastră. Apreciem cooperarea foarte bună cu autoritățile indiene în acest sens”, spune viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu.

Primele exporturi către India au fost efectuate de către doi producători agricoli, membri ai Asociației Moldova-Fruct.

Mai multe evenimente dedicate promovării exporturilor în India au loc în aceste zile în Mumbai și Chennai, cu participarea unei delegații din Republica Moldova, formată din reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Externe, mediului privat și partenerilor de dezvoltare.

Dacă în anul 2020 merele moldovenești au fost exportate în 11 țări, anul trecut acestea au ajuns la 30 de destinații. Anterior, marea majoritate a exporturilor de mere era concentrată pe o singură piață, în schimb astăzi exportul pe piețe îndepărtate pe cale maritimă a devenit o practică frecventă. Această diversificare presupune standarde mai ridicate de calitate, o logistică mai complicată și cunoașterea specificului noilor piețe.

În anul 2022, Guvernul a creat condiții mai bune pentru exporturile agricole moldovenești și pe piața Uniunii Europene, instituind Coridorul Verde pentru exportul produselor perisabile, încheind acordul de facilitare a transportului rutier de mărfuri și obținînd dublarea cotelor scutite de taxele vamale pentru mere, cireșe, prune, roșii, usturoi, struguri de masă și suc de struguri.

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?