X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Privatizarea proprietății de stat în perioada 2013-2019 a fost efectuată cu încălcări

26 iun. 2021,, 14:28   Economie
2591 2

Curtea de Conturi a Republicii Moldova, la data de 24 iunie curent, a examinat în cadrul unei ședințe online Raportul auditului conformității asupra privatizării bunurilor prin concursuri investiționale și comerciale în anii 2013-2019.

Auditorii au ajuns la concluzia că vînzarea proprietății de stat a fost efectuată în condiții de gestionare necorespunzătoare și prezența multor lacune în legislație.

Acest lucru a pus în pericol realizarea obiectivului și respectarea principiilor de bază ale deznaționalizării proprietății de stat. În 2013-2019 veniturile din privatizare în Moldova s-au ridicat la 1 miliard 374,8 milioane lei.

Aproximativ 45% dintre aceștia (622,6 milioane lei) au provenit din vînzarea de proprietăți de stat prin investiții și licitații comerciale. Auditorii au verificat 26 de obiecte privatizate prin licitații. Aceștia au remarcat absența unei strategii pentru deznaționalizarea proprietății de stat, adusă în concordanță cu viziunea pentru dezvoltarea economică și a programelor anuale de privatizare, cu o indicație clară a obiectivelor, condițiilor și obiectelor specifice pentru privatizare.

Se remarcă faptul că Agenția Proprietății Publice nu aplică procedura de determinare a metodei de privatizare pe baza criteriilor aprobate. În același timp, rezultatele inventarului obiectelor care urmează a fi privatizate nu oferă informații fiabile și complete despre toate activele și pasivele obiectelor puse în vederea privatizării. Conducerea întreprinderilor privatizate în calitate de fondator, nu au furnizat un inventar adecvat al activelor: în 12 cazuri din 20 auditate, auditul a relevat diferite încălcări.


De exemplu, centrul de recreere „Jemciujina” (1,1 milioane de lei, inițial în bilanțul întreprinderii de stat Vibropribor), situat în orașul ucrainean Koblevo din 2011, a fost transferat conducerii Agenția Proprietății Publice printr-o decizie a guvernului.

Cu toate acestea, „Vibropribor” înainte de momentul privatizării din 2017 în documentația sa indică faptul că acest centru de recreere este proprietatea sa și că a fost confiscat de un grup de persoane necunoscute prin fraudă. În același timp, APP a clarificat că Vibropribor și un agent economic ucrainean au creat o societate mixtă, în care cota fostului era de 95%. Ulterior, această întreprindere a fost preluată de terți. Instanțele și organele de anchetă din Ucraina iau în considerare această problemă de 12 ani.

Auditorii Camerei de Conturi au remarcat necesitatea dezvoltării unor termeni de referință clari, măsurabili pentru cumpărători; asigurarea concurenței loiale în cursul privatizării și efectuarea monitorizării post-privatizare. Alte comentarii se referă la valorificarea terenurilor legate de obiecte privatizate: acestea au fost vîndute la prețuri de 3 pînă la 26 de ori mai mici decît valoarea lor de piață, ca urmare, statul nu a primit mai mult de 34 de milioane de lei în buget și au fost, de asemenea, închiriate sau utilizate gratuit de către proprietarii de active de stat privatizate, scrie infomarket.md.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?