Transnistria stiri: 1421
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3992

Pomicultorii speră să vîndă 100-120 mii tone de mere din depozitele de fructe din Moldova

8 mar. 2022,, 00:00   Economie
4165 0

Conflictul militar din Ucraina a blocat în totalitate exportul de mere din Moldova către Federația Rusă, Belarus, Kazahstan, care au reprezentat cel puțin 97-98% din totalul livrărilor. Agricultorii și comercianții moldoveni nu au renunțat în cele din urmă la speranța că exporturile în această direcție vor fi reluate, dar în acest moment par iluzorii. Unii exportatori încearcă să stabilească livrări către România și să continue în țările din Orientul Mijlociu. Cu toate acestea, acestea sînt mai mult acțiuni destul de izolate, decît un proces stabil, planificat.

Consecința tuturor acestor lucruri a fost o schimbare vizibilă a prețurilor cu ridicata pentru mere pe piața internă a țării, relatează Noi.md cu referire la east-fruit.com.

Judecînd după monitorizarea prețurilor a EastFruit, prețurile la merele de aproape toate soiurile au scăzut cu 1-1,5 lei/kg în Moldova săptămîna trecută. Este caracteristic faptul că prețurile la merele de export în principal — "Fuji", "Granny Smith" etc. — au rămas în partea superioară, iar la mere pentru piața internă - în principal "Idared", "Reinet Simirenko" - în partea inferioară a spectrului de prețuri. În general, el acum se încadrează în intervalul de 4,5-9 lei/kg (0,24-0,49 USD/kg).

Cu toate acestea, trebuie avut în vedere faptul că în ultimele două săptămîni, cursul leului față de dolarul american și euro a scăzut semnificativ și acest proces continuă. Cu alte cuvinte, merele moldovenești în valută străină au scăzut și mai mult într-o perioadă scurtă de timp.


Principala problemă este că, potrivit multor operatori de pe piață, nu există șanse să crească rapid volumul exporturilor de mere la nivelul obișnuit pentru primăvară, adică zeci de mii de tone pe lună. De asemenea, nu sînt foarte optimiste nici perspectivele unei creșteri accentuate a amplorii procesării mărului de către fabricile locale de concentrat de mere. Drept urmare, întrebarea devine mai acută – cum, în principiu, pot fi realizate acele 100-120 de mii de tone de mere care rămîn în prezent în depozitele de fructe din Moldova?
Singura opțiune în acest moment este "piața proaspătă" internă. Conform estimărilor experților, în primăvară, în anii liniștiți, ea a absorbit aproximativ 5-10 mii tone de mere pe lună. Acum, intensitatea consumului lor este extrem de greu de evaluat plauzibil din două motive. Primul este că moldovenii în perioada actuală alarmantă s-au concentrat pe achizițiile de produse alimentare de bază cu termen mai mare de valabilitate și cu condiții nespecifice de depozitare. Merele sînt în prezent cele mai ieftine fructe din țară, dar este greu de evaluat cît de mult sînt solicitate într-o atmosferă atît de încordată.

Un alt factor important este afluxul fără precedent de refugiați. Potrivit datelor oficiale, în Moldova există peste 112 mii de ucraineni care au fost nevoiți să-și părăsească țara. Cei mai mulți consideră Moldova drept punct de tranzit și vor părăsi țara în viitorul apropiat. Cu toate acestea, mai mult de 60 de mii de persoane sînt cazate la mai mult de 80 de facilități de cazare temporară, astfel de centre de refugiați în viitorul previzibil nu vor fi mai puține, ci mai multe.

În ambele cazuri, din motive evidente, refugiații nu tind să cheltuiască o sumă semnificativă de bani în Moldova. La rîndul său, populația și conducerea țării sînt dispuși să ofere asistență. În special, există multe cazuri în care producători agricoli livrează mere în centrele pentru refugiați gratuit. Cu toate acestea, autoritățile au anunțat că Moldova, în calitate de țară gazdă, și-a epuizat aproape toate resursele.

Uniunea Europeană a promis Republicii Moldova o sumă de 15 milioane de euro ca asistență externă în procesul de soluționare a crizei refugiaților. Unii politicieni de opoziție apropiați audienței agrare au exprimat propunerea de a cheltui o parte din fondurile donatorilor pentru achizițiile centralizate de mere moldovenești și furnizarea de fructe în centrelre pentru refugiați. În același timp, toată lumea înțelege că aceștia nu sînt bani mulți și, cel mai probabil, vor fi cheltuiți pentru alte nevoi prioritare.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?