Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Piscicultorii moldoveni cer dreptate din partea statului

24 noi. 2021,, 03:04   Economie
3673 1

Asociația Națională a Piscicultorilor din Republica Moldova (ANPRM) a scris o adresare deschisă în care cere statului ajutor în rezolvarea problemelor care s-au acumulat în cei 30 de ani de independență. În special, piscicultorii solicită scăderea cotei taxei TVA pentru peștele de apă dulce de la 20% la 8%, astfel încît cota TVA să fie aceeași pentru toți fermierii și pentru toate produsele alimentare și să se respecte principiul egalității TVA în sectorul agricol.

În adresarea semnată de către directorul ANPRM, Gheorghe Gheorghiu, se menționează faptul că în toți acești ani piscicultorii practic au fost nevoiți să lupte cu Primăriile, diferite instituții statale și ministere, cu furturile masive de pește (care ajung și pînă la 30-40%), dar și cu contrabanda.

În ultimii ani au apărut problemele de secetă legate de schimbarea climei, iar toți știu că peștele crește în apă. Schimbarea climei a adus și la o apariție enormă de cormorani, care în România nimicesc anual peste 20.000 tone din peștele crescut (practic 50% din tot peștele crescut), iar în Europa ajunge la peste 300.000 tone. Pepinierele piscicole din România pierd 60-70% din materialul de populare, și unii piscicultori s-au dezis de piscicultură și au secat heleșteiele. Situația a început să se înrăutățească și în Moldova și la mulți piscicultori pierderile în urma invaziei cormoranilor ating pînă la 50-70%.

După cum se menționează în declarația ANPRM, în piscicultură mai sînt încă o mulțime de probleme nerezolvate. Lucrul piscicultorilor e cel mai greu din sectorul agricol, mai ales iarna, cînd pescarii stau în apa rece trăgînd nevodul pe sub gheață. Nu degeaba, majoritatea piscicultorilor au diferite boli profesionale. Salariul mediu al piscicultorilor e cel mai mic din economie. În același timp, oricare agricultor își vede roada peste 5-6 luni (în avicolă puii cresc cel mult 1,5 luni), la piscicultori, însă, peștele devine marfă peste 3-4 ani.

Reieșind din motivul că la peștele de apă dulce cota TVA e de 20%, în anul 2021 ANPRM a început să ridice întrebarea despre scăderea cotei TVA la 8%, mai ales că la vecinii noștri români cota TVA e de 9%, în Rusia 10%, iar în Macedonia de Nord, unde PIB-ul și populația e cam aceeași ca în Moldova - 5%.


Primind scrisoarea Ministrului Finanțelor Dumitru Budianschi din 16 august 2021, prin care piscicultorii au fost rugați să dea propuneri la politica fiscală și vamală pentru anul 2022, ei s-au bucurat, crezînd că au început să fie auziți.

”Pe data de 23 august 2021, am trimis răspunsul prin scrisoarea cu nr. 23/08, în care am argumentat cererea de aplicarea cotei de TVA de 8% pentru peștele de apă dulce. Răspunsul l-am primit abia pe data de 03 noiembrie 2021(aproape peste 2,5 luni). Din acest răspuns am înțeles un singur lucru: În Moldova nu pot să fie toți egali”, a declarat directorul ANPRM, Gheorghe Gheorghiu.

El s-a întrebat: De ce a trebuit să scrie și să dea propuneri, dacă fără a studia mai adînc propunerea piscicultorilor, ceea ce se vede și din răspunsul primit, ei au primit un răspuns tipic de pe timpurile sovietice.

”Dacă Ministerul Finanțelor nu vrea să micșoreze cota TVA la 8% pentru peștele de apă dulce, și ca să fim absolut toți egali, propunem să le ridice la toți cota TVA pînă la 20%. Vreți mai mult, poftim și 50 și 100 %. Principalul la toți agricultorii, și la toate produsele alimentare cota TVA să fie egală. Prin aceasta se va ușura și lucrul Ministerului Finanțelor: nu va trebui fiecare an de cerut propuneri la politica fiscală de la toți producătorii țării. Clar că așa ceva nu va fi, dar principiul egalitîții a mărimei TVA în ramura agricolă trebuie să se respecte”, a subliniat Gheorghe Gheorghiu.

El al menționat că pe parcursul anului 2021 ANPRM a conlucrat permanent cu Ministerul Agriculturii, mai ales după instaurarea noului Guvern.

”Noul Minister vrea să ne ajute. Numai că fără susținerea Guvernului și a Parlamentului, ajutor nu poate fi. Însă Guvernul a aprobat politica fiscală și vamală, unde la peștele de apă dulce TVA a rămas la cota de 20%. Urmează să aprobe Parlamentul. Oare și Parlamentul e de acord ca piscicultura încetul cu încetul să fie nimicită? Dragi Parlamentari, auziți-ne și ajutați-ne. Nu uitați că peștele conține fosfor”, a subliniat directorul ANPRM, Gheorghe Gheorghiu.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?