Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

Jumătate din nucile exportate de Moldova sînt recoltate din copacii de pe marginea drumurilor

21 apr. 2021,, 12:00   Economie
5020 0

Cel puțin jumătate din nucile exportate de Moldova sînt adunate din copacii de pe marginea drumurilor, dar în 5-7 ani în structura exporturilor de nuci din Moldova ponderea produselor de pe aleile rutiere se va reduce la minimum.

Despre acest lucru au declarat reprezentanții Uniunii Asociațiilor Producătorilor de Culturi Nucifere din Moldova (UAPCN), menționînd că majoritatea aleilor de nuci de-a lungul drumurilor se află într-o stare proastă.

Pe de o parte, nucii, ca multe tipuri de culturi, au iernat bine. Dar, pe de altă parte, din cauza abundenței rare de umiditate din ultimii ani, precum și a vremii relativ reci, cu o diferență mare de temperatură în perioada de zi și de noapte, mulți copaci din aleile de nuci de pe marginea drumurilor s-au acoperite cu licheni. Acest lucru nu provoacă daune directe și semnificative copacilor, dar indică răspîndirea altor boli și, în general, sănătatea slabă a plantelor. În livezile îngrijite de nuci, unde se folosesc preparate care conțin fier și cupru, nu există o astfel de problemă.

Aleile de nuci de pe marginea drumurilor sînt un element caracteristic al peisajului multor țări din regiunea Mării Negre. În Moldova, conform ultimului recensămînt agricol efectuat cu zece ani în urmă, pe aleile de-a lungul drumurilor erau aproape 2 milioane de nuci (în țara vecină Ucraina, conform datelor recensământului din perioada sovietică - de cinci-șase ori mai mult). Uniunea UAPCN a menționat că nucile din centurile forestiere care protejează de vînt și aleile de-a lungul drumurilor reprezintă cel puțin jumătate din toate produsele vîndute pe piața internă a țării.

Cu toate acestea, ponderea nucilor "sălbatici" în fluxul de mărfuri scade anual. Acest lucru se datorează, în primul rînd, faptului că în ultimii doi-trei ani, rodirea copacilor de nuc din alei, în cea mai mare parte bătrîni și neîngrijiți, din cauza înghețurilor frecvente de primăvară și a secetei de vară din Moldova, a scăzut brusc. În al doilea rînd, prețurile de achiziție a nucilor în ultimii ani au devenit mai dependente de calitate: cumpărătorii plătesc semnificativ mai mult pentru nucile de calitate din livezi, decît pentru "nucile" de origine necunoscută.


În prezent, conform estimărilor experților, suprafața totală de nuci în Moldova este de aproximativ 21-22 mii hectare. În același timp, potrivit experților Uniunii UAPCN, în ultimii ani au fost realtoite anual pînă la 500 de hectare de livezi de nuc. Datorită acestui fapt, în viitorul apropiat, cota nucilor comercializabile din livezi va crește, iar din aleile de-a lungul drumurilor - se va reduce la minimum.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?