Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Procurarea gazului de la Gazprom este o opțiune mai avantajoasă pentru Moldova

26 apr. 2020,, 09:30   Economie
4450 3

Procurarea gazelor naturale de la "Gazprom" este o opțiune mai avantajoasă pentru Moldova, deoarece contractul pe termen lung cu holdingul rus de gaze naturale asigură continuitatea aprovizionării, el este protejat de fluctuațiile prețurilor de pe piața spot și permite țării noastre să cumpere ”combustibilul albastru” la prețuri mai mici în perioada sezonului de încălzire, în care este utilizat cel mai mare volum de gaze.

Declarația a fost făcută de președintele SA "Moldovagaz", Vadim Ceban, în cadrul emisiunii "Mecanismul de acțiune” cu Elena Levițkaia-Pahomova de la postul de televiziune NTV-Moldova, transmite Noi.md.


Comentînd declarația directorului general al întreprinderii "Operatorul sistemului de transport gaze din Ucraina", Serghei Makogon, potrivit căruia Moldova ar putea cumpăra acum gaze naturale mai ieftine, cu condiția importului acestora din UE prin Ucraina, directorul "Moldovagaz" a menționat că, într-adevăr, prețul la gaze în Europa este acum în scădere, avînd în vedere scăderea prețurilor la petrol pe piețele mondiale. Cu toate acestea, Serghei Makogon în oferta sa mai multe face reclamă sistemului de transportare a gazelor din Ucraina, dar dacă e să luăm în considerare toate cheltuielile pentru transportul gazelor pînă în Ucraina, iar apoi pînă la granița cu Republica Moldova, atunci această alternativă de achiziționare a gazelor naturale în hub-urile energetice speciale nu va fi mai avantajoasă decît cea a "Gazprom". Costul unui astfel de gaz la intrarea în țara noastră va fi comparabil cu prețul de 164 dolari pentru 1 mie de metri cubi, la care combustibilul este cumpărat de la "Gazprom" începînd cu 1 aprilie 2020, dar nu vor exista condiții comparabile de flexibilitate.


Vadim Ceban a explicat că, în special, gazul natural comercializat pe hub-uri prevede condiții standard de livrare fără flexibilitate, necesită 100% avans și se realizează după principiul "ia sau plătește". Adică, va trebui să plătim pentru tot volumul de gaze solicitat inițial și nu vom putea renunța la o parte din gazul de care nu vom avea nevoie mai tîrziu, nefolosit. Deci, flexibilitate sezonieră nu va fi. De asemenea, "Moldovagaz" va trebui să aibă în acest caz un contract de echilibrare, care costă bani. Este vorba despre cumpărarea unor volume de gaze supraplanificate la un preț mai mare.


Directorul "Moldovagaz" a spus că compania nu are posibilitatea de a oferi un avans de 100% pentru gazele cumpărate din Europa, deoarece pentru aceasta va fi nevoie de un capital circulant solid și nu este avantajată de activitatea după principiul "ia sau plătește", iar o opțiune mai acceptabilă și mai avantajoasă pentru Moldova este procurarea de gaze de la "Gazprom" în baza contractului pe termen lung, potrivit căruia, datorită introducerii în el a formulei de preț de achiziție, se prognozează o scădere în continuare și foarte tangibilă a costului "combustibilului albastru" pentru Moldova.



Vadim Ceban a subliniat că sarcina "Moldovagaz" constă în asigurarea țării cu gaze la prețuri accesibile, pentru ca acestea să poată fi livrate consumatorilor finali la prețuri adecvate.


Șeful "Moldovagaz" a spus că în acest an dinamica reducerii prețurilor la gaze este legată de suprasaturarea pieței gazelor. Au existat multe așteptări negative legate de posibila încetare a tranzitului de gaze rusești prin Ucraina, și toți comercianții au "achiziționat" multe gaze naturale, care, în rezultat, a avut o cerere mică în condițiile acestei ierni blînde. În cele din urmă, au apărut surplusuri mari de gaze pe piață.


Vadim Ceban a amintit că tariful la gaz pentru consumatorii finali din Moldova include prețul mediu anual la gaz, însă cele mai mari cantități de "combustibil albastru" sînt consumate în trimestrele I și IV, în perioada sezonului de încălzire. Și dacă vom compara prețurile la gaze în hub-urile energetice speciale din Europa pe parcursul anului și prețurile la gazele naturale pentru Moldova, în baza contractului cu "Gazprom", atunci este evident că toamna și iarna, gazul procurat din Europa ar costa pentru Moldova mai scump decît cel cumpărat de la holdingului rus. În același timp, acesta ar fi puțin mai ieftin doar în timpul verii, cînd volumul consumului său în țara noastră este foarte mic.


Directorul "Moldovagaz" a declarat că dacă Moldova ar fi refuzat să cumpere gaze în baza contractului pe termen lung cu "Gazprom", atunci ea ar fi plătit pentru gaze în total cu $40 de milioane mai mult. De aceea, potrivit lui, Moldovei îi este mai convenabil să cumpere gaze pe termen lung și în baza contractului mai flexibil cu "Gazprom".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?