Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Pomicultorii din Moldova cer subvenționarea a noi soiuri de fructe și struguri

18 mar. 2021,, 14:00   Economie
2069 0

Pomicultorii moldoveni cer de la autorități subvenționarea a noi soiuri de fructe și struguri.

Despre acest lucru a anunțat portalul EastFruit, menționînd că în Moldova, în 2018, a fost adoptată o lege, care este în vigoare în Uniunea Europeană, care prevede recunoașterea la nivel național a catalogului soiurilor de plante. Cu toate acestea, prin derogare de la această lege, ministerele și departamentele nu au modificat nici pînă în prezent o serie de acte normative care să asigure aplicarea în practică a acestui catalog în țară, transmite Noi.md.

În special, pînă în prezent nu a fost adaptat regulamentul privind distribuirea mijloacelor Fondului Național de dezvoltare a agriculturii și a mediului rural. Din acest motiv, pomicultorii și viticultorii sînt nevoiți fie să renunțe la plantarea puieților de soiuri noi care nu sînt incluse în registrul de stat autorizat al soiurilor, fie să caute o modalitate de a evita restricțiile actuale. De exemplu, să importe material săditor și să-l înregistreze (în dosarul pentru subvenții) sub o altă denumire - acele soiuri care sînt permise oficial pentru cultivare în Moldova.

Cadrul de reglementare existent permite înregistrarea temporară de noi soiuri și permite agricultorilor să achiziționeze oficial pe piața externă și internă doar o cantitate limitată de material săditor de soiuri neautorizate – pentru testare pe suprafețe de pînă la 5 hectare. Astfel, pe de o parte, agricultorii se confruntă cu dificultăți la achiziționarea de la autorii soiurilor a materialului săditor pentru plantații atît de mici. Pe de altă parte, fermierii care își asumă toate riscurile agro-tehnologice și economice în procesul de creștere a soiurilor noi de culturi multianuale pentru Moldova, se confruntă și cu probleme în obținerea compensațiilor din Fondul de stat pentru subvențiile în agricultură.

În special, grădinarii de anul trecut s-au confruntat cu refuzuri din partea departamentelor autorizate la cererile de subvenționare a plantațiilor noi de piersici de soiuri plate (smochin) care nu sînt incluse în registrul de stat actual. În plus, asociațiile de pomicultori nu au obținut o decizie pozitivă cu privire la propunerea de a include în registrul de stat, de exemplu, a trei soiuri de struguri de masă promițătoare din punct de vedere comercial, testate de mai mulți ani de o serie de ferme viticole din țară.


În opinia experților asociațiilor pomicole, împărtășită de cei mai mari producători agricoli, sistemul de stat de testare a soiurilor învechit și birocratic reduce drastic competitivitatea producătorilor-exportatori de mărfuri din Moldova. Pe piața mondială a fructelor și pomușoarelor, "moda de consum" al soiurilor de fructe se schimbă rapid – în cinci-șapte ani. Dacă vom pierde trei sau patru ani pentru testări practice în condițiile Moldovei a soiurilor care au cîștigat popularitate la nivel mondial și sunt cultivate cu succes în țările vecine, va fi extrem de greu să "ținem pasul cu piața".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?