X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

Exportatorilor de nuci li s-a cerut să revină la prețul de achiziție din 2016

10 oct. 2019,, 18:11   Economie
4933 0

Membrii Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe au organizat joi, 10 octombrie, o conferinţă de presă în care au cerut companiilor exportatoare de nuci să revină la prețul de achiziție din 2016 şi au spus că în ultimii ani preţul a fost micşorat artificial.

Președintele comisiei, Igor Munteanu, a specificat că, în urma unei investigații pe care a făcut-o comisia parlamentară, s-a depistat că în ultimii ani prețurile de achiziție a nucilor s-au prăbușit cu 50% și exporturile au scăzut drastic.

„Companiile exportatoare de nuci au la dispoziție 48 de ore pentru a reveni la vechile preţuri. Aștept o reacție rapidă, pentru ca să nu apelăm la Consiliul Concurenței pentru a rezolva această situație. Altfel, se califică ca o înțelegere de cartel”, a spus Munteanu.

Deputatul a menţionat că în ultima perioadă, agricultorii îşi taie în disperare plantațiile deoarece mai multe companii afiliate fostei guvernări ar fi instituit monopol la export, iar Serviciul Fiscal de Stat ar fi sufocat cu controale companiile exportatoare care plăteau mai mult pentru un kg de miez. „Au fost sechestrare mii de tone de nuci și reținute mai multe persoane. Multe companii s-au lichidat, dosarele sînt și acum pe rol în instanțele de judecată. Companiile care achiziționau miez de la persoane fizice erau obligate să demonstreze proveniența nucilor”, a adăugat Munteanu.

În luna iulie curent, preţul nucilor a ajuns şi în vizorul Guvernului, care a instituit o comisie interguvernamentală menită să elucideze aspecte privind legalitatea limitării accesului operatorilor economici la exportul nucilor. Membrii comisiei urmează să propună soluții pentru demonopolizare, înaintînd Guvernului propuneri pentru liberalizarea exportului de nuci și al derivatelor acestora.


Solicitat de agenție, Oleg Tărsînă, președintele Uniunii Asociațiilor Producătorilor de Culturi Nucifere din Republica Moldova, a comunicat că, potrivit estimărilor, în acest an producția de nuci în coajă va atinge cifra de 36-38 mii de tone şi va fi mai mare ca în 2018. El a adăugat că miezul de nuci va fi de calitate mai înaltă decît cel din anul trecut.

Potrivit datelor estimative, suprafața livezilor comerciale de nuc în Republica Moldova a depășit 20 mii de hectare. La aceasta se adaugă fîșiile de aliniament, astfel încît, în total, suprafața de nuci depășește cifra de 30 mii de hectare. Anual, în țara noastră sînt plantate în medie între 1500 și 2000 de hectare de livezi de nuc, cifra fiind bazată pe vînzările de material săditor.

În 2018, în Republica Moldova au fost produse circa 35 mii tone de nuci.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?