Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Se anunță o nouă creștere a prețurilor pentru produsele petroliere

23 mai. 2019,, 08:10   Economie
4954 0

Principalii petroliști din Republica Moldova își justifică majorarea prețurilor la carburanți.

Aceștia spun că la baza acestei situații au stat doi factori - creșterea prețurilor la benzină și motorină pe piețile externe și deprecierea leului moldovenesc în raport cu dolarul SUA, transmite Unimedia.

„Ținînd cont de interesul public sporit față de subiectul noilor prețuri la benzină și motorină, dar și de numărul mare de informații false sau speculative utilizate în spațiul public, noi, în calitate de principali importatori ai produselor petroliere în Republica Moldova, venim cu un șir de constatări și precizări.

Subliniem că noile prețuri au fost dictate de cel puțin doi factori obiectivi. E vorba, mai întîi de toate, de majorările recente la benzină și motorină pe piețele externe.

Astfel, dacă în luna martie o tonă de benzină la modificarea anterioara a prețului costa 608 USD/t, la mijlocul lunii mai pentru o tonă de benzină se plătește deja 682 USD/t (creștere de 12,2%).


La fel e și în cazul motorinei, prețul căreia a crescut de la 605 USD/t în luna martie la 659 USD/t în luna mai (creștere de 8,9%).

Și cotațiile valutei naționale au influențat prețul la pompă. Leul moldovenesc în raport cu dolarul SUA în perioada dată s-a depreciat de la 17,0929 lei/dol. la 17,9392 lei/dol. (depreciere de 4,95%).

De menționat că prețurile la pompă pentru benzină și motorină au crescut respectiv cu 5,9% și 5,1%.

Aceste modificări de preț la pompă au avut loc nu numai în Moldova, dar și în țările vecine (România, Ucraina) pe baza modificărilor cotațiilor internaționale la produsele petroliere.

Potrivit agenților economici, în ultimul an, aceștea au fost chiar la un pas de faliment, Republica Moldova trecînd la limită pe lîngă o posibilă criză uriașă în domeniul furnizării produselor petroliere.

Companiile petroliere de la noi cer să nu se facă presiuni asupra lor.

Creșterea prețurilor la produsele petroliere a ajuns în vizorul Consiliului Concurenței, care s-a autosesizat și a declanșat o investigație pentru a stabili dacă a existat o înțelegere de cartel.

Mai mult decît atît, la data de 21 mai, șoferii nemulțumiți de majorarea prețurilor la produsele petroliere au depus o petiție către Guvern, ANRE și Consiliul Concurenței.

Astfel, aceștia au cerut reducerea imediată a prețurilor, explicații despre metodologia calculului ultimei majorări, pedepsirea, în caz dacă se depistează, a vinovaților care ar sta în spatele unei înțelegeri de cartel și revizuirea metodelor de plată a impozitelor pe drumuri.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?