Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 505
Preşedintele stiri: 3993

Tinerii din R. Moldova, încurajați să-și lanseze propriile afaceri

11 mai. 2022,, 15:35   Economie
2824 0

Programul de stat „Start pentru tineri” a fost prelungit cu încă trei ani și vine cu noi facilități pentru viitorii antreprenori.

Tinerii care vor să se lanseze în afaceri pentru prima dată, pot obține granturi de pînă la 200 mii de lei, cu 20 mii de lei mai mult decît pînă acum, relatează Noi.md.

Directorul interimar al Organizației pentru Dezvoltarea Sectorului Întrepriderilor Mici și Mijlocii (ODIMM), Dumitru Pîntea, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că tinerii, pe lîngă finanțare, obțin și ghidare continuă în lumea afacerilor. Programul este dedicat moldovenilor cu vîrstele cuprinse între 18 și 35 ani și, anual, ODIMM își permite să finanțeze 100 de afaceri dedicate tinerilor, pînă acum fiind înregistrate 180 personae la componenta de instruire și peste 160 de persoane care au venit cu proiecte investiționale cu care vor să obțină suport financiar din partea statului.

„Condițiile sînt cele mai avantajoase, rata dobînzii e fixă pînă la 6%. Grantul maxim care urmează a fi oferit de ODIMM este de 250 mii de lei, iar volumul creditului este ăînă la 1,5 milioane lei. Este vorba despre un pachet financiar de 1,75 milioane lei, suficient deja pentru a dezvolta afacerile lansate de tineri”, a declarat Pîntea

De la începutul anului, este un interes față de această linie de creditare, 76 de proiecte fiind deja finanțate, avînd o valoare de de 42 milioane de lei și fiind inclusă și componenta de grant, cei de la ODIMM văd o potențială animare a tinerilor.


Un alt element despre care tinerii ar treui să afle este garanțiile garanțiile la creditele contractate de tineri pentru dezvoltarea afacerilor.

„Începînd cu luna februarie curent, am facilitat accesul la garantiile financiare emise de Fondul de garantare a creditelor implimentate de ODIMM. Am eliminat comisionul de garantare de 0,5% pentru anul 2022 și am majorat plafonul de garantare. Pînă la 80% din valoarea creditului poate fi garantată de ODIMM. Pentru tineri, plafonul total al creditelor este de circa 5 milioane de lei”, a mai adăugat Dumitru Pîntea.

Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întrepriderilor Mici și Mijlocii, spune Pîntea, are misiunea de a dezvolta cultura antreprenoriatului.

„Sîntem în proces de fortificare, venim cu un proces de educație antreprenorială, în special pentru cei tineri, astfel încît statul să poată pune la dispoziția tinerilor nu doar suport financiar, dar și suport sub formă de instruire, mentorat și ghidare în afaceri, în acest fel să ne asigurăm ca proiectele să fie duse la bun sfîrșit și să aibă un impact asupra economiei naționale cît mai mare”, a conchis directorul interimar al ODIMM.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?