X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Moldova ar trebui să se grăbească cu exportul strugurilor de masă

7 oct. 2021,, 12:00   Economie
2388 0

Viticultorii moldoveni sînt sfătuiți să se grăbească cu exportul strugurilor de masă.

Potrivit Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), în perioada de la începutul lunii iulie pînă la sfîrșitul lunii septembrie, Moldova a exportat doar 6 mii tone de struguri de masă din recolta anului 2021. Primii 5 importatori de struguri din Moldova în perioada menționată au fost Rusia - 2,72 mii tone, România - 1,57 mii tone, Belarus - 675 tone, Polonia - 508 tone și Ucraina-420 tone. De asemenea în 2021, Moldova a exportat 18,1 mii tone de struguri de masă din recolta anului trecut (inclusiv în Rusia – 9,1 mii tone, România – 4,5 mii tone, Irak – 1,33 mii tone, Ucraina – 1,31 mii tone, Turcia-550 tone, Polonia-525 tone). Potrivit evaluării preliminare a Ministerului Agriculturii (MADRM), din punct de vedere financiar, volumul exporturilor de struguri moldovenești în acest an a depășit 40 de milioane de dolari.

Potrivit EastFruit, specialiștii Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Struguri din Moldova (APESM) notează în acest sens că cea mai mare parte a exporturilor de struguri de masă de anul trecut în 2021 a avut loc în februarie. În același timp, livrările în România au fost cele mai profitabile din punct de vedere al prețului. Și, în general, sezonul de vînzare a recoltei de struguri din 2020, în opinia lor, "s-a încheiat mai bine decît s-ar fi putut aștepta, avînd în vedere calitatea imperfectă a produselor depozitate în anul trecut care a fost unul secetos".

Dar vînzările de struguri de masă din noua recoltă, potrivit reprezentanților APESM, deocamdată rămîn cu mult în urma programului din ultimii doi ani. În septembrie, datorită coacerii întîrziate a strugurilor de soiul "Moldova", cererea la produsele de calitate și volum de export a depășit în mod semnificativ oferta. În anii precedenți, datorită coacerii timpurii a soiurilor de struguri tîrzii, exporturile sale la sfîrșitul lunii septembrie au depășit cifra din acest an de cîteva ori.

Recoltarea în masă a strugurilor "Moldova" în regiunile sudice ale țării a început săptămîna trecută, în regiunile centrale - săptămîna aceasta. Comercianții exportatori oferă 8-11 lei/kg (0,45-0,62 USD/kg) pentru aceasta (fără prețul cutiei). În dolari acest preț corespunde prețurilor en-gros din septembrie pentru strugurii "Moldova" anul trecut. Avînd în vedere perioada de maturare prelungită a strugurilor și, în consecință, perioada de recoltare redusă și vînzarea celor mai proaspete produse, specialiștii APESM recomandă cultivatorilor să negocieze activ cu comercianții cu privire la vînzarea produselor.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?