X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Moldovagaz coordonează un nou model de calcul al prețului la gazele rusești

10 apr. 2020,, 16:30   Economie
2720 1

"Moldovagaz" continuă procesul de negocieri cu "Gazprom" în scopul aprobării a unui model nou de stabilire a prețului de achiziție de gaze naturale, unul din punctele forte ale acestuia fiind aplicarea parțială a conjuncturii de pe piețele de tip spot.

Despre aceasta a anunțat Moldovagaz SA, menționînd în același timp că, reieșind din formula de stabilire a prețului de achiziție, în trimestrele III și IV 2020 se prognozează scădere substanțială a prețului la gazele importate în Moldova.

În comentariul său privind prețurile de achiziție a gazelor naturale pe piața spot, SA Moldovagaz a atras atenția la faptul că pe piețele de tip spot gazele natural se comercializează nu doar prin intermediul burselor tradiționale de mărfuri, ci preponderent în baza hub-urilor energetice specializate.

În cazul Europei continentale, cele mai mari sînt TTF din Olanda, precum și Gaspool sau NСG din Germania. Însă, cotațiile la zi pe aceste hub-uri nu reprezintă prețul la care cumpărătorul final va primi gazele naturale.

Deseori, costurile flexibilității zilnice și sezoniere, precum și cheltuielile de transport și distribuție sunt nu doar comparabile, dar în unele cazuri chiar depășesc prețul inițial, în funcție de distanță până la consumator. Astfel, pe data de 6 aprilie, prețul de achiziție a gazelor naturale prin hub-ul NСG a constituit 7.55 euro pentru un megawatt-oră, ceea ce reprezintă 80 euro sau cca 87 dolari SUA pentru o mie de metri cubi.


Potrivit datelor Bursei energetice din Ucraina, la intrare în țară prețul de la hub-ul NСG s-a ridicat la 3460 de hrivne (fără TVA) sau la 4153 de hrivne (cu TVA). Fiind recalculate în dolari SUA, prețurile constituie $127 și $152 respectiv. Cel mai simplu exercițiu aritmetic demonstrează că doar tarifele de transport pînă la hotarul Ucrainei au majorat prețul de bază cu cel puțin 50%.

Mai mult, gazele naturale, procurate prin intermediul hub-urilor, au condiții standard de livrare, fără aplicarea flexibilității și formula indiscutabilă „take-or-pay”. Potrivit Moldovagaz SA, dacă la aceste cifre se vor adăuga și cheltuielile de transport a gazelor naturale prin gazoductele din Ucraina pînă la hotarul cu Republica Moldova, costul final la intrare în țară ar fi comparabil cu cel de achiziție de la „Gazprom”, care începînd cu 1 aprilie curent constituie 164 de dolari SUA pentru o mie de metri cubi, însă fără aplicarea condițiilor comparabile de flexibilitate.

Flexibilitatea sezonieră și cotidiană presupune cheltuieli substanțiale pentru rezervarea capacităților de scurtă durată, inclusiv spații în depozitele de stocare subterane. Totodată, un contract de lungă durată asigură livrările neîntrerupte a gazelor, acesta nefiind dependent de fluctuațiile de pe piețele de tip spot, inclusiv de volumul de resurse energetice disponibile pentru achiziție.

În calitate de cel mai elocvent exemplu poate servi conjunctura pieței din iarna geroasă 2018-2019, când, pe fundalul ofertei foarte limitate, prețul la hub-urile energetice a atins cifra de 260 dolari SUA pentru o mie de metri cubi.

Moldovagaz SA a menționat că, potrivit contractului actual cu „Gazprom” și reieșind din formula de stabilire a prețului de achiziție, în trimestrele III și IV se prognozează scădere substanțială a prețului la gazele importate în Moldova. Totodată, SA „Moldovagaz” continuă procesul de negocieri cu furnizorul în scopul aprobării a unui model nou de stabilire a prețului de achiziție de gaze naturale, unul din punctele forte ale acestuia fiind aplicarea parțială a conjuncturii de pe piețele de tip spot.

”Prețul just la gazele naturale atît pentru furnizor, cît și pentru consumator este una din prioritățile SA „Moldovagaz” și acestui principiu întreprinderea este devotată în permanență”, se spune în comentariul companiei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?