X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Moldovagaz: Deciziile ANRE pot duce la ruperea contractului cu Gazprom

22 noi. 2021,, 13:15   Economie
6022 8

Intenția Agenției Naționale pentru Reglementare în Energie (ANRE) de a reduce, de la 1 decembrie 2021, cu circa 25% tarifele la gazele naturale, ar putea avea efecte dezastruoase pentru Moldovagaz, dar și pentru securitatea energetică a țării, susține administrația întreprinderii moldo-ruse.

Astfel, Vadim Ceban, președintele Moldovagaz, a anunțat deja că „dacă nu se va menține tariful pe care l-am propus pentru noiembrie, care acoperă perioada mai lungă, de 14 luni, în decembrie va trebui să cerem majorarea tarifului, de la 1 ianuarie, care urmează să fie între 12 și 13 lei, fără TVA inclus”, transmite Știri.md cu referire la Mold-street.com.

Moldovagaz poate acumula noi datorii

Adică Moldovagaz va fi nevoită să se adreseze din nou la ANRE ca autoritatea de reglementare să majoreze tarifele, dar într-o proporţie mai mare, pentru că în decembrie 2021 preţul de import al gazelor va fi mai mare de 450 dolari, în timp ce ANRE ia în calcul un preţ de 308 de dolari pentru o mie de metri cubi.

„Noi trebuie să avem prețul de achiziție acoperit în totalitate. Altfel intrăm în datorii. Nu ne putem permite acest lucru”, a precizat șeful Moldovagaz, citat de Unimedia.


O notă adresată ANRE de către Moldovagaz, ajunsă la redacţia Mold-Street.com arată că efectele proiectului promovat de ANRE ar putea fi mult mai grave.

Conform estimărilor Moldovagaz, în cazul aplicării de сătrе ANRE doar а costului mediu de achiziţie а gazelor naturale pentru anul 2021 la nivel de 308 dolari, sau 5.51З,2 lei pentru o mie de metri cubi, Moldovagaz nu-și va putea exercita integral obligaţiile financiare aferente achitării metanului, deoarece costul estimat al gazelor pentru perioada noiembrie-decembrie 2021 vа constitui 491,88 dolari sau 8.804,65 lei pentru o mie de metri cubi, adică cu 59,7% mai mult.

În 2020, tariful ar putea ajunge la 13 lei pentru un metru cub

„Acest fapt va genera acumularea devierilor tarifare de lа procurarea gazelor naturale, adiţional celor deja generate în 10 luni ale 2021 în mărime de 1.392,3 milioane lei”, se arată în nota Moldovagaz.

Estimările furnizorului arată că, în cazul reducerii cu circa 25% a tarifelor de la 1 decembrie, devierile tarifare pentru anul 2021 vоr constitui peste 2,1 miliarde lei şi vor avea „un impact dezastruos аsuрrа activităţii întreprinderii”.

Administraţia Moldovagaz avertizează că doar recuperarea devierilor tarifare de 2,1 miliarde va rezulta într-un preţ mediu reglementat de furnizare a gazelor naturale pentru аnul 2022 de 12,4 lei pentru o mie de metri cubi (fără TVA). Adică anul viitor tariful final pentru consumatori ar putea creşte la peste 13 lei pentru un metru cub.

Este pus în pericol contractul cu Gazprom

Potrivit Moldovagaz, neincluderea de către ANRE a acestor devieri în calculul tarifelor ar putea duce la acumularea de noi datorii faţă de Gazprom, iar aceasta în final poate duce la rezilierea contractului semnat pentru o perioadă de 5 ani.

„ANRE nu poate să nu cunoască că, conform pct. 10 din Acordul adiţional nr. 19 din 29.10.2021 la Contractul 1ГМ-07-1, Gazprom este în drept să rezilieze Соntrасtul în mod unilаtеrаl în cazul existenţei întîrzierilor la plata соnsumului сurеnt репtru gazele livrate în partea dreaptă а r. Nistru, fapt се va duce la sistarea furnizării gazelor naturale în Republica Moldova (!!!)”.

Serviciul de presă al ANRE ne-a comunicat că membrii Consiliului de Administraţie sînt în proces de examinare a adresării Modlovagaz şi nu pot încă comenta informaţiile din acest document.

Amintim că, pe 9 noiembrie, ANRE a aprobat un tarif provizoriu la gazele naturale, de 10,26 lei pentru un metru cub de gaze, fără TVA, pentru consumatorii casnici, la solicitarea companiei Moldovagaz.

Potrivit dispoziției cu nr. 4 a Comisiei pentru Situații Excepționale, Moldovagaz a fost obligată să depună solicitarea de ajustare a tarifelor pînă pe 5 noiembrie, iar ANRE a fost obligată să le aprobe pînă pe 10 noiembrie 2021.

Preţurile pentru furnizarea metanului sînt provizorii, cu aplicarea acestora începînd cu 1 noiembrie. De asemenea, ANRE este obligată ca, pînă pe 30 noiembrie, să reexamineze preţurile reglementate pentru gaze.

Asta după ce s-a scumpit gazul procurat de către Moldova de la concernul rus Gazprom pînă la 450 de dolari pentru o mie de metri cubi, în noiembrie 2021.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?