Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

Moldova a participat la Adunarea Plenară a Parteneriatului Global pentru Sol

7 iun. 2020,, 14:44   Economie
2718 0

Republica Moldova a participat la cea de a VIII-a Adunare Plenară a Parteneriatului Global pentru Sol, desfăşurată la finele acestei săptămîni de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO).

În contextul pandemiei globale, evenimentul a fost derulat online, transmite moldpres.md.

Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului a fost reprezentat la eveniment de Angela Dogotari, coordonatorul național al Parteneriatului Global pentru Sol, șef al Serviciului de politici în domeniul fondului funciar și îmbunătățiri funciare, și Tamara Leah, vicedirectorul Institutului de Pedologie, Agrochimie și Protecție a Solului „Nicolae Dimo”.

Potrivit participanţilor, scopul reuniunii a constat în sprijinirea dezvoltării legislației adecvate ce ține de resursele de sol, gestionarea durabilă a solului, îmbunătățirea capacității autorităților naționale, regionale, locale și a altor părți interesate în legislația ce ține de resursele de sol și documentarea bunelor practici existente, identificarea și adaptarea instrumentelor relevante pentru amenințările resurselor de sol.

În cadrul simpozionului global au fost accentuate probleme ce țin de poluarea, eroziunea, biodiversitatea solului, precum și evaluarea globală a poluării solului.


Totodată, s-a decis să fie dezvoltată platforma SoiLEX, ce va fi o bază de date globală online, care are ca scop facilitarea accesului la informații despre instrumentele legale existente în vigoare și punerea în aplicare la distanță, dintre diferite părți interesate. Platforma va facilita căutarea instrumentelor juridice naționale pentru gestionarea și protecția solului, precum și schimbul de experiențe în guvernarea solului între țări și regiuni.

Republica Moldova este membru al FAO din anul 1995, iar în 2014 a fost creată reprezentanța FAO în Moldova. Prioritățile de cooperare ale Republicii Moldova și Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite sînt incluse în Programul-cadru pe țară (2016-2019) ce conține trei domenii prioritare de asistență pentru țara noastră și anume: sporirea competitivității sectorului agroalimentar; agricultura durabilă și dezvoltarea rurală; managementul durabil al resurselor naturale și managementul riscurilor dezastrelor. Programul-cadru va fi extins cu aceleași priorități pentru doi ani, pînă în 2022.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?