X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

Cenușă: Apelarea la starea de urgență scoate în evidență slăbiciuni

21 ian. 2022,, 10:51   Economie
2703 2

Guvernarea trebuie să creeze mecanisme care să poată fi puse în funcție imediat ce apar probleme în sectorul energetic, în loc să se recurgă la starea de urgență, consideră analistul politic Dionis Cenușă.

Potrivit lui, deși decizia a de institui stare de urgență în țară, în contextul crizei gazelor, faptul că se introduce pe o perioadă de 60 de zile denotă complicații în găsirea unor soluții eficiente. Totodată, acesta spune că rămîne neclar de ce guvernarea nu a a convocat/inițiat discuții în cadrul comisiei interguvernamentale cu partea rusă.

"Reieșind din fluctuațiile din sectorul energetic la nivel Europea, Guvernul își asigură o perioadă lungă de manevră în gestionarea consecințelor problemei legate de imposibilitatea de achitarea pentru gazul consumat. Necesită clarificări faptul că guvernarea nu a a convocat/inițiat discuții în cadrul comisiei interguvernamentale cu partea rusă. Potrivit protocolului atașat la contractul de prelungire a achiziției de gaze rusești din Octombrie 2021, autoritățile s-ar fi angajat să o facă încă în Noiembrie 2021. Însă din motive neclare, reprezentatul Ministerului de Externe a început discuții pe marginea convocării comisiei interguvernamentale moldo-ruse de-abia acum.

În general, guvernarea trebuie să creeze mecanisme care să poate fi puse în funcție imediat ce apar probleme similare, în loc să se recurgă la starea de urgență. Apelarea la acest instrument scoate în evidență slăbiciuni în ceea de privește prognozarea și respectiv soluționarea durabilă a unei probleme majore dintr-un sector critic pentru securitatea națională", a explicat Dionis Cenușă.

Expertul mai spune că în cele 60 de zile de stare de urgență, guvernul ar trebuie să lucreze la un mecanism concret de soluționare a problemei legare de achitarea datoriilor curente pentru livrarea de gaze. Dacă sunt găsite soluții pentru compensații sociale sau pentru achiziția de energia electrică, atunci, sigur, pot fi făcute lucruri și în sectorul gazelor (amînarea achitării TVA-ului la gazul importat este o soluție).

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?