X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Cum embargoul rusesc va schimba din nou algoritmul de export de mere moldovenești

16 aug. 2022,, 19:30   Economie
2670 0

Embargoul privind furnizarea de fructe moldovenești către piața rusă va schimba din nou algoritmul de export de mere.

O susțin experții EastFruit, menționînd că experții în domeniul fructelor le recomandă livădarilor moldoveni „să dea dovadă de reținere și, acolo unde este încă posibil, să efectueze pregătirea la timp și de înaltă calitate a recoltei de mere din cele mai populare soiuri de export, cu termen mediu și tîrziu de maturareб pentru depozitarea fructelor pentru o perioadă lungă de păstrare”. Adică, dacă anul trecut operatorii pieței de fructe din țară au început să exporte mere în volume mari (20-22 mii de tone pe lună) din septembrie, atunci în 2022 cel mai probabil vor trebui să amîne începerea exporturilor pe scară largă de aceste fructe pînă la sfîrșitul toamnei și poate – pentru iarnă-primăvară.

În 2018-2020 întreprinderile horticole cu cea mai dezvoltată infrastructură post-recoltare și comercianții de export au reținut în mod deliberat vînzările în toamnă, în speranța unui mediu de preț mai favorabil pe piețele tradiționale (rusă, belarusă, kazahă) în perioada iarnă-primăvară. În 2022, acest scenariu de marketing se poate repeta, dar din motive foarte diferite.

Pregătirea de înaltă calitate a produselor din fructe pentru plasarea în spațiile de depozitare a fructelor și depozitarea lor pe termen lung, desigur, va necesita costuri suplimentare. Într-o situație în care tarifele la energie (și disponibilitatea lor reală în cantitatea necesară) sînt greu de anticipat, iar perspectivele pieței pentru anul de comercializare curent sînt încă proaste, investițiile suplimentare reprezintă cu siguranță un risc. Și cu greu este potrivit pentru producătorii agricoli care cultivă mere de calitate scăzută și medie și soiuri nepopulare, în livezi vechi, de tip extinsiv.

Cu toate acestea, în Moldova, conform estimărilor experților, există aproximativ o sută de întreprinderi agricole care au certificate valabile de calitate și siguranță GLOBALG.A.P, ISO și cultivă fructe de calitate premium. Acest produs în cîteva luni, în cazul unei schimbări a situației la nivel interstatal, are șansa de a reveni pe piețele tradiționale de vînzare sau, este posibil, poate fi vîndut pe piețe noi. De exemplu – către țările din Orientul Mijlociu, Africa de Nord etc. Dar pentru aceasta, reputația fructelor moldovenești nu trebuie să fie îndoielnică.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?