Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Cum se vor schimba prețurile la produsele petroliere în Moldova

10 feb. 2021,, 15:20   Economie
3557 0

Tendința actuală de creștere a cotațiilor la petrol la bursele internaționale va schimba în mod corespunzător prețurile și la produsele petroliere din Moldova.

De această părere este expertul economic Mihail Poisic, comentând pentru eNews mesajele agențiilor de știri despre faptul că prețul petrolului de marca Brent, pentru prima dată din ianuarie 2020, a crescut mai sus de 60 de dolari pe baril, și acest lucru nu este limita, deoarece comitetul OPEC a afirmat că și în continuare va fi menținut angajamentul față de politică de încetinire a extracției.

Referindu-se la modul în care acest lucru ar putea afecta prețurile la produsele petroliere din țara noastră, Mihail Poisic a menționat că se așteaptă ca piața petrolieră să rămînă deficitară pe tot parcursul întregului an 2021.

"În special, contractele futures din aprilie pentru Brent au ajuns deja la 61,1 dolari. În același timp, un factor important al acestei creșteri rămîne cererea ridicată din partea Chinei, care nu a scăzut, în ciuda noilor focare de coronavirus. Porturile chineze au trimis deja 127 de petroliere cu 250 de milioane de barili de petrol. Și acest lucru este maximul din ultimele șase luni! În special, în noiembrie anul trecut, această marcă de petrol a fost vîndută la prețul de 45 de dolari per baril. Iar pe 29 iunie, în nord-vestul Europei, cumpărătorii de petrol nu plăteau, oricît ar părea de paradoxal, dar au primit un premiu de $ 2,45!", a spus economistul.

El este convins că tendința actuală de creștere a cotațiilor va schimba în mod corespunzător prețurile și la produsele petroliere din țara noastră.


"Adevărul e că în Moldova există specificul său: sincron și imediat la toate benzinăriile. Adică, atunci cînd cotațiile mondiale scad, ieftinirea combustibilului în Moldova trebuie așteptat cu săptămînile. Căci, comercianții de petrol, așa cum spun ei în astfel de cazuri, trebuie să vîndă combustibilul achiziționat mai devreme la prețuri mai mari. Iar în acest caz ei vor fi mai operaționali", a subliniat Mihail Poisic.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?