X 
Cutremure stiri: 506

Cum vor afecta ploile calitatea strugurilor din Moldova

24 sep. 10:45   Economie
4157 0

Precipitațiile abundente de săptămîna trecută (150-180 mm în unele regiuni) au avut un impact mixt, dublu, asupra sectorului strugurilor de masă din Moldova, scrie agroexpert.md.

Pe de o parte, pentru al treilea an consecutiv, Moldova a fost afectată negativ de secete severe și prelungite, cu un deficit semnificativ de precipitații. Refacerea rezervelor de umiditate din solul plantațiilor multianuale este benefică, pe termen mediu. În acele vii în care solul este în stare bună, apa de ploaie a fost absorbită fără spălare. În cele mai bune cazuri, pămîntul este umed pînă la o adîncime de 60-90 cm sau mai mult. Acest lucru va permite plantelor să se pregătească bine pentru perioada de iarnă.

Pe de altă parte, ploile din timpul perioadei de recoltare a principalelor soiuri de struguri tîrzii (de export), în special „Moldova”, vor agrava semnificativ situația deja proastă a calității producției. Astfel, din cauza secetei extreme din vară, cînd în multe regiuni viticole temperatura aerului în timpul zilei a crescut pînă la 40 de grade Celsius și chiar mai mult, boabele de struguri nu au crescut pînă la dimensiunea dorită. S-a primi că aparatul foliar nu a contribuit la asimilarea umidității de către ciorchini, ci a extras umiditatea din aceștia. Ca urmare, în multe vii fără sisteme de irigații (majoritatea), diametrul boabelor strugurilor este destul de mic. Iar boabele mici se ofilesc rapid.

Chiar înainte de ploile abundente, odată cu scăderea temperaturii atmosferice, specialiștii din cadrul organizațiilor viticole au observat cazuri de crăpare a boabelor. După precipitații, procesul de crăpare s-a intensificat. În unele regiuni, conform estimărilor experților, crăparea boabelor este observată în aproximativ 20-30% din ciorchini. Evident, acest lucru este urmat de o scădere accentuată a calității și chiar de pierderea unei părți din recolta pentru „piața proaspătă”.

Potrivit lui Sergiu Tutovan, directorul Asociației producătorilor de struguri de masă din regiunea Cahul, această problemă poate fi rezolvată într-o anumită măsură în două moduri. Prima este sortarea manuală (îndepărtarea boabelor deteriorate) în plantație. Aceasta este o metodă complexă și foarte dificilă, cu o mare cotă de risc („factorul uman”). O altă metodă, potrivit expertului - mai preferabilă, este tratarea viilor (acolo unde este posibil) înainte de recoltare cu un anumit fungicid. Acest lucru va opri procesul de putrezire a boabelor deteriorate și va ajuta la strîngerea/uscarea crăpăturilor superficiale.


Desigur, recolta salvată în acest fel nu va fi de cea mai bună calitate și, eventual, nici măcar de prima categorie. Cu toate acestea, cel puțin va putea fi vîndută pe „piața produselor proaspete” și nu va fi nevoie de trimis spre prelucrare ca materie primă ieftină.

0
0
0
3
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав