X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Energia electrică s-ar putea ieftini

6 ian. 2021,, 15:14   Economie
5565 1

Întreprinderile de distribuţie şi furnizare a energiei electrice au solicitat Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) ajustarea tarifelor şi preţurilor la curentul electric pentru anul 2021.

Astfel, pentru consumatori preţul ar putea să scadă cu pînă la 8%, transmite Mold-street.com.

E vorba de companiile statului Energocom SA, RED Nord SA şi Furnizarea Energiei Electrice Nord (FEE Nord) SA, şi de cele private - Premier Energy Distribution SA şi Premier Energy SRL.

La Energocom creşte, la Premier Energy scade

Potrivit documentelor şi calculelor publicate de ANRE pe pagina WEB, preţurile se vor diminua diferenţiat, dar în cazul furnizorului central de energie electrică Energocom SA acestea ar urma să crească cu trei bani pentru un kWh.


Cele mai importante scăderi, de peste 20%, vor fi la serviciul de distribuţie prestat de Premier Energy Distribution. Reducerea tarifelor de distribuţie va avea ca efect şi diminuarea preţului energiei furnizate direct consumatorilor.

Astfel în cazul consumatorii finali, inclusiv cei casnici, deserviţi de Premier Energy SRL, ale căror instalaţii de utilizare sînt racordate la reţelele de tensiune joasă (0,4 kV) preţul ar urma să scadă cu aproape 13 bani: de la 168 bani/kWh, la 153,36 bani/kWh, sau cu 7,5% mai puţin decît preţul în vigoare.

În cazul consumatorilor ale căror instalaţii de utilizare sînt racordate la reţelele de tensiune medie (6; 10 kV) preţul ar urma să scadă cu aproape şase bani: de la 132 bani/kWh, la 126,22 bani/kWh, adică cu 4,4% mai puţin decît preţul în vigoare.

Costurile de distribuţie nu permit o reducere de preţ mai semnificativă

O situaţie curioasă se atestă în cazul companiilor statului.

Astfel, la RED Nord din Bălţi tariful de distribuţie pe diverse nivele de tensiune va creşte cu 3-8% şi va ajunge a fi de două ori şi ceva mai mare decît în cazul Premier Energy Distribution.

Cu toate acestea FEE Nord din Bălţi (controlată şi ea de stat) a solicitat o reducere mai mare a preţurilor, doar că ANRE a revizuit calculele şi planifică o reducere mult mai mică a preţului energiei.

De exemplu în cazul consumatorilor (casnici) ale căror instalaţii de utilizare sînt racordate la reţelele electrice de distribuţie de tensiune joasă (0,4 kV) FEE Nord a solicitat un preţ de 196,77 bani pentru un kWh, în scădere cu circa 8% faţă de actualul tarif 214 bani/kWh.

Proiectul de tarif publicat de ANRE însă arată o reducere cu doar 5,7 bani/kWh, adică va fi mai mică de 3%.

Autoritatea de reglementare explică acest recalcul prin faptul că la etapa de depunere a solicitării "furnizorul nu a luat în calcul evoluțiile prețurilor și tarifelor și pentru alte entități reglementate".

O dovadă în acest sens este solicitarea furnizorului central de energie electrică, Energocom, care solicită creșterea prețului la energia electrică furnizată, prin urmare potrivit ANRE, "sînt factori care indică că prețul mediu de procurare a energiei electrice va fi mai mare decît cel utilizat de FEE-Nord în calculele lor".

"Un alt factor este faptul că FEE Nord a utilizat în calcule tariful actual pentru serviciul de distribuție a energiei electrice, pe cînd Agenția a determinat costul serviciului de distribuție reieșind din proiectul tarifului serviciului de distribuție a energiei electrice pentru RED Nord.

De aceea, proiectul prețului reglementat pentru furnizarea energiei electrice de către FEE Nord propus pentru consultări publice de către ANRE duce la micșorarea prețului la consumatorul final într-o proporție diferită decît a solicitat furnizorul", explică ANRE.

Diferenţă de tarif creşte la 55 bani pentru un kWh

De notat că şi reprezentanţii FEE Nord au confirmat că la momentul depunerii solicitării nu aveau calculele tarifelor aplicate de RED Nord şi Energocom.

Menţionăm că dacă vor fi aprobate aceste preţuri, apoi diferenţa de tarife dintre Chişinău, centrul şi sudul Republicii Moldova (unde prestează serviciile de furnizare compania privată Premier Energy) şi nordul ţării, inclusiv Bălţi (unde activează compania statului FEE Nord), va ajunge la 55 de bani pentru un kWh în cazul consumatorilor casnici.

Aceasta se explică atît prin managementul impus de Guvern, cît şi prin structura costurilor la cele două companii ale statului.

Amintim că precedenta ajustare a tarifelor la curentul electric a avut loc pe 31 iulie 2020.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?