Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Șeful Moldovagaz: Gazele din Europa nu sînt mai ieftine

25 noi. 2019,, 18:45   Economie
2766 2

Pentru Moldova este mai profitabil să cumpere gazul natural direct în baza unui contract de la Gazprom, decît să cumpere „combustibilul albastru” pe piața europeană, deoarece vara pe platformele bursiere gazul nu va costa mai puțin luînd în considerație și transportul în țara noastră, iar iarna va fi mult mai scump.

Despre acest lucru a declarat Vadim Ceban, președintele Consiliului de Administrație al CSM Moldovagaz, vorbind în cadrul emisiunii „Mecanismul de acțiune” cu Elena Levițkaia Pahomova pe canalul de televiziune NTV-Moldova, transmite Noi.md.

El a menționat că, în perioada de vară, gazele pe diferite platforme bursiere europene, la hub, sînt într-adevăr ieftine și costă 116-120 dolari pentru 1.000 de metri cubi, dar există mai multe nuanțe.

„Cînd există un contract pe termen lung, așa cum avem cu Gazprom, acesta include multe puncte și nu avem plăți în avans, există doar programe de achitare, dar dacă vom cumpăra gaze de la burse, vom avea nevoie de un avans. În plus, va trebuie să luăm în considerare costul transportului. Pentru livrarea acestui gaz în Moldova se vor mai adăuga încă 80 USD la preț. Și vom obține aceiași 200 de dolari, pe care Moldovagaz îi achită acum Gazprom în baza unui contract pe termen lung” a spus Vadim Ceban.

Potrivit acestuia, în plus, 85% din consumul total de gaze al Moldovei revin perioadei de iarnă, iar conform formulei actuale a prețurilor la gaze, costul „combustibilului albastru” pentru țara noastră în acest moment este rentabil.


„Prețul gazelor este calculat ținînd cont de dinamica prețurilor la produsele petroliere din ultimele 9 luni. Se iau datele pentru aprilie-decembrie din anul trecut și prețul de bază al gazelor din Europa, toate acestea se înmulțesc cu coeficienții și ajungem la prețul de 200 USD pentru 1.000 de metri cubi. Deci, 200 de dolari, în ianuarie, pentru gazul rusesc în baza unui contract și 300 de dolari - prețul gazului la hub din Europa - aceasta este o mare diferență. De aceea, contractul cu Gazprom ne oferă o anumită flexibilitate", a declarat șeful Moldovagaz.

El a menționat că compania are o resursă, are un contract cu Gazprom, care poate livra gaz în Moldova din orice punct, iar acest gaz este mai ieftin pentru țară, deoarece ea consumă mai mult gaz în perioada de iernă - din decembrie pînă în februarie.

„Și un alt moment, cel mai interesant. Ce gaz va cumpăra Moldova în Ucraina? Nu același gaz rusesc? Și de ce ar trebui să plătim în plus pentru gaz, pentru că acolo există un revers virtual. Gazul trece prin Ucraina, schimbă proprietarul, însă este de fapt același gaz rusesc, dar prețul deja se schimbă. Comercianții cîștigă din asta”, a spus Vadim Ceban.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?