X 
Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Șeful „Moldovagaz” a răspuns acuzațiilor autorităților transnistrene

1 noi. 2022,, 18:00   Economie
2547 0

SA „Moldovagaz” nu întreține relații economice oficiale cu conducerea regiunii transnistrene și are dreptul de a distribui în mod independent volumele de gaze naturale achiziționate, în funcție de îndeplinirea condițiilor contractuale de către contragenți.

O afirmă Vadim Ceban, președintele Consiliului de Administrație al SA „Moldovagaz”, comentînd acuzațiile autorităților regiunii nerecunoscute RMN precum că „Moldovagaz” a încălcat grav acordul cu „Gazprom”, limitînd livrările de gaze către Transnistria.

„SA „Moldovagaz” nu întreține relații economice oficiale cu conducerea regiunii transnistrene. Întreprinderea, în cadrul legislației naționale a Republicii Moldova, interacționează cu societatea „Tiraspoltransgaz” și are dreptul de a distribui în mod independent volumele de gaze naturale achiziționate, în funcție de îndeplinirea condițiilor contractuale de către contragent”, a scris acesta pe canalul său de Telegram.

De menționat că șeful regiunii nerecunoscute RMN, Vadim Krasnoselski, a convocat Consiliul de Securitate al regiunii nerecunoscute RMN, care a discutat despre situația din regiune din cauza reducerii livrărilor de gaze naturale către Transnistria. S-a remarcat că în ziua precedentă SA „Moldovagaz” a sesizat Transnistria cu privire la restricţionarea de pe malul drept al Republicii Moldova a furnizării de gaze naturale la 69 de milioane de metri cubi pe lună (2,3 milioane de metri cubi pe zi). Spre comparație, în octombrie, 3,9 milioane de metri cubi au fost furnizați zilnic Transnistriei, acest volum nu a acoperit cererea cu o treime. În cadrul ședinței s-a spus că pentru consumul intern al populației, asigurarea infrastructurii sociale și a industriei din Transnistria este nevoie de aproximativ o sută de milioane de metri cubi de gaz pentru o lună. Alte 90 de milioane de metri cubi sînt necesare pentru a produce energie electrică pentru export în Moldova (pentru aprovizionarea 100% a pieței de energie de pe malul drept al Nistrului).

Membrii Consiliului de Securitate au afirmat că „prin acțiunile sale, Moldova a încălcat în mod grav acordul existent între Moldovagaz și Gazprom, potrivit căruia din 171 de milioane de metri cubi de gaze furnizați Republicii Moldova, 118 milioane ar trebui să fie trimise către Transnistria”. S-a remarcat că acțiunile restrictive unilaterale întreprinse de Chișinău pun în pericol întreaga industrie a Transnistriei și bunăstarea economică a regiunii. S-a decis ca, în circumstanțele existente, să fie instituit un regim de economii. În primul rînd, restricțiile vor afecta entitățile economice. Se propune prelungirea stării de urgență pe teritoriul Transnistriei pînă la 1 decembrie. Dialogul cu partea rusă continuă. La indicația lui lui Vadim Krasnoselski, se pregătesc noi apeluri către președintele Federației Ruse, Administrația președintelui Federației Ruse, Duma de Stat, Consiliul Federației, SAD Gazprom.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?