X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Realizările Ministerului Finanțelor la un an de activitate

9 aug. 2022,, 09:45   Economie
2501 0

Membrii Guvernului Republicii Moldova au prezentat raportul unui an de activitate „Un an de guvernare solidară cu oamenii”.

Activitatea Ministerului Finanțelor a fost prezentată de Secretarul general al ministerului, Dina Roșca. Astfel, în perioada de raportare, activitățile și acțiunile Ministerului Finanțelor au fost îndreptate spre identificarea, mobilizarea și asigurarea alocării mijloacelor financiare necesare pentru toate activitățile întreprinse de Guvern în scopul atenuării crizei pandemice, crizei gazelor naturale și a crizei provocate de războiul din Ucraina, asigurarea financiară a politicilor și măsurilor Guvernului în scopul majorării salariilor, indexării și majorării pensiilor, diferitor indemnizații și alocații, și asigurarea financiară a tuturor acțiunilor ce țin de asigurarea instituțiilor cu resurse energetice pentru perioada rece.

Principalele acțiuni realizate de către Ministerul Finanțelor în acest sens, care au fost punctate de dna Roșca, sunt:

  • acțiunile îndreptate spre asigurarea stabilității bugetului public. În acest sens: s-a reluat dialogul cu partenerii de dezvoltare, find negociat și semnat un nou Program cu Fondul Monetar Internațional în valoare de peste 544 milioane de dolari; au fost negociate și stabilite condițiile pentru majorarea accesului la finanțare în cadrul programului existent - peste 256 milioane de dolari; a fost accesată asistența macrofinanciară de la Banca Mondială, Uniunea Europeană și alți parteneri de dezvoltare - peste 500 milioane de euro; au fost semnate peste 30 de acorduri cu diferiți parteneri de dezvoltare;
  • acțiunile în domeniul acțivității achizițiilor publice, care au condus la soluționare problemelor urmare a creșterii prețurilor la combustibil, materiale de construcție, produse alimentare. În acest scop s-a modificat cadrul normativ; a fost acordat suport metodologic tuturor autorităților contractante; au fost întreprinse măsuri prompte și de urgență în vederea deschiderii și asigurării funcționării cât mai urgente și cât mai rapide a centrelor pentru refugiați;
  • deschiderea și gestionarea contului trezorerial de donații pentru refugiați;
  • definitivarea și aprobarea noului Cod Vamal, armonizat la standardele europene;
  • fluidizarea traficului transfrontalier la punctele de trecere a frontierei de stat;
  • în domeniul salarizării: majorarea salariilor pentru unele categorii de salariați și valorile de referință pentru toți bugetarii; salariul minim în sectorul bugetar a crescut de la 2200 la 3100 și respectiv, 3500 lei.

Pe lângă acestea, activitățile prioritare ale Ministerului Finanțelor, la moment, sunt focusate pe identificarea și asigurarea financiară a acelor măsuri de politici care ar asigura implementarea și realizarea programului de acțiuni pentru perioada rece a anului, asigurarea financiară a măsurilor de țin de majorarea salariilor, prestațiilor sociale pentru pensionari și alte categorii, și elaborarea proiectului bugetului pentru anul 2023.

De asemenea, se lucrează la un șir de măsuri în vederea majorării salariilor în sectorul bugetar. Totodată, până la finele lunii august, Ministerul Finanțelor va elabora proiectul de rectificare bugetară și a politicii fiscale pentru anul 2023.


Guvernul condus de Natalia Gavrilița a fost învestit în funcție la 6 august 2021.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?