Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Directorul ANRE: "Tariful la gaze ar putea crește în primăvară cu peste 50%"

1 oct. 2021,, 15:45   Economie
2745 9

În primăvară, tariful la gaze pentru consumatorii moldoveni va crește cu peste 50%. Și cu cît mai devreme tarifele la gaze sînt aduse în conformitate cu noile prețuri, cu atît mai puțini consumatori vor trebui să plătească în plus. Despre acest lucru a declarat pentru Sputnik Moldova directorul ANRE, Ștefan Creangă.

Prețul de achiziție a gazului este de aproximativ 80% din costul unui metru cub pentru consumator. Tariful actual pentru consumatori este stabilit reieșind din prețul de 147 USD la mia de metri cubi de gaze. De la 1 octombrie, Moldova cumpără gaz la preț de 790 USD, în august a cumpărat cu 440 USD, în septembrie - cu 550 USD.

Potrivit lui Ștefan Creangă, directorul ANRE, pînă în prezent s-au acumulat abateri tarifare grave, care, potrivit normelor existente, ar trebui compensate prin majorarea tarifului. ANRE spune că deocamdată Moldovagaz nu le-a trimis o cerere de majorare a tarifului.

"Atît timp cît nu vor scrie o cerere de modificare a tarifului, vor exista abateri negative. Acestea vor trebui compensate în tariful viitor. Nu încă știm mărimea lor exactă, nu există o confirmare oficială. Informal, Moldovagaz spune că deja s-au acumulat circa 500 milioane lei abateri negative, care deja trebuie compensate", spune Creangă.

Potrivit previziunilor șefului ANRE, prețul gazelor naturale nu va crește cu 35%, după cum a anunțat recent directorul Moldovagaz, ci cu peste 50%.


"Și ei înțeleg că, dacă vor cere imediat o creștere de 50-60%, oamenii pur și simplu nu vor putea plăti", a spus Creangă.

Potrivit expertului, după prima creștere de toamnă cu 35%, anunțată deja de directorul Moldovagaz, la mijlocul iernii sau la primăvară ar putea urma o altă majorare.

După cum a declarat Ștefan Creangă pentru Sputnik Moldova, majorarea prea tîrzie a tarifului este neprofitabilă pentru consumator, deoarece în caz de abateri financiare, tariful va include și dobînda la suma pe care consumatorul "nu a plătit-o" din cauza unui tarif nedrept de scăzut.
"Sîntem obligați să includem și o rată a dobînzii. Atunci cînd consumatorul plătește la un tarif sub costul real al livrării, conform metodologiei, aceasta este un fel de împrumut către consumator. De aceea, trebuie să luăm în considerare acest lucru. Dobînda este stabilită de cursul Băncii Națională. Aproximativ 6-7 la sută. De aceea, este mai bine să corectăm tarifele acum", spune Creangă.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?