Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Cît grîu a mai rămas în țară - nimeni nu știe exact

16 apr. 2021,, 14:45   Economie
3534 1

Guvernul interimar, în cadrul unei ședințe din 14 aprilie, a aprobat decizia privind a 20,787 tone de grîu alimentar din recolta 2017 în vederea împrospătării stocurilor cu recolta din acest an.

În același timp, nu se știe exact cît grîu este în prezent în țară, scrie mold-street.com

Eliberare grîului din rezerva de stat este necesară pentru a nu admite pierderi financiare în bugetul de stat de circa 900 de lei pe o tonă sau circa 19 milioane de lei, în cazul expirării termenului de păstrare al produsului.

Ministrul Agriculturii, Ion Perju, a dat asigurări că țara este asigurată cu grîu alimentar și furajer pînă la următoarea recoltă, care se așteaptă să fie una bogată în acest an.

Astfel, în pofida unui an agricol dificil din cauza secetei, în 2020 a fost înregistrată o recoltă de 570 mii tone de grâu. În același timp, ministrul a spus că de la 1 iulie 2020 până în prezent au fost exportate 120 de mii de tone de grîu.


"Cel mai înalt preț la grîu a fost în februarie, fiind determinat de prețurile regionale și de la bursele internaționale, când 1 tonă de grâu a ajuns să coste 280 de euro, dar apoi a scăzut la 210 euro.

În prezent prețul scade, deoarece anul agricol curent se așteaptă să fie mai bun decît anul trecut. Pe piața internă, prețul a scăzut - acum un kilogram de grîu costă 4 lei. În prezent, în țară sunt semănate 318 mii hectare de grîu de toamnă, semănăturile sînt în stare bună, ținînd cont de situația climatică actuală", a declarat Ion Perju, exprimîndu-și regretul că acestui subiect a fost atras pe platforma politicului.

Ministrul Agriculturii susține că în țară mai sînt aproximativ 70.000 de tone de grîu fără cele 21.000 de tone eliberate din rezerva de stat, iar Agenția Rezerve Materiale va avea posibilitatea să-și împrospăteze stocurile cu grîu de calitate din acest an.

Cu toate acestea, Perju a spus că cifra de 70.000 de tone este estimativă și nu poate fi verificată.

Pe de altă parte, Ministrul Afacerilor Interne, Pavel Voicu a remarcat faptul că în stocurile Agenției Rezerve Materiale mai rămîn disponibile încă 31 mii tone de grîu alimentar, ceea ce înseamnă că în total în țară există mai mult de 90 de mii de tone de grîu.

Trebuie remarcat faptul că vicepreședintele Parlamentului Alexandr Slusari a declarat că riscul deficitului de grâu pe piața internă în următoarele trei luni este destul de mare.

Totodată, el susține că stocurile de grâu, chiar dacă există în Moldova, acestea sînt acum concentrate în mîinile companiilor de export, iar dacă exporturile vor fi mai convenabile decît situația pe piața internă, ei mai degrabă vor exporta acest grîu. Din acest motiv, ar fi necesară prelungirea interdicției la exportul de grîu din rezerva de stat.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?