Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 500
Preşedintele stiri: 3988

Ce trebuie pentru a face ordine în problema bunurilor proprietate de stat a Moldovei în Ucraina

21 mar. 2021,, 10:00   Economie
2967 2

Pentru a face ordine în problema proprietăților publice ale Moldovei în Ucraina, trebuie făcută o inventariere a activelor, o descriere a istoriei, de la formarea activelor pînă în prezent, pentru fiecare proprietate în parte.

Despre aceasta într-un interviu pentru Noi.md a declarat fostul director al Întreprinderii de Stat "Medisan", Alexandru Bunescu, menționînd că Agenția Proprietății Publice (APP) evident că nu se va isprăvi cu această sarcină.

El a amintit că pe teritoriul Ucrainei există și active moldovenești de alte tipuri, nu doar sanatorial-balneare.

”Este un patrimoniu enorm al RSSM, construit de buneii și părinții noștri, pe care noi trebuia să-l preluăm și să-l gestionăm gospodărește, ceea ce, spre regret, nu s-a făcut în acești ani. Iată de ce încă mai înainte eu am propus ca la cel mai înalt nivel să fie instituită o Autoritate specială, prin analogie cu Administrația stațiunii Sergheevca.

Nu este nevoie să fie desființată APP. Nu are sens nici extinderea atribuțiilor ei. Despre altceva este vorba: aceste atribuții trebuie împărțite în active moldovenești și ucrainene. Adică, trebuie creată o structură nouă, care va activa în paralel cu APP, și care va fi responsabilă de un segment specific – proprietățile publice sanatorial-balneare pe teritoriul Ucrainei, în special. Cu aceasta trebuie să începem”, a declarat fostul director al Întreprinderii de Stat "Medisan".


În opinia sa, obligațiile funcționale ale acestei structuri trebuie să cuprindă: 1) identificarea în arhivele de stat a întregii liste de documente aferente activelor aflate dincolo de hotarele Republicii Moldova; 2) identificarea tuturor litigiilor privind proprietățile moldovenești pe teritoriul Ucrainei și finalizarea lor ulterioară în folosul Moldovei; 3) restabilirea drepturilor de proprietate ale Moldovei asupra activelor care au trecut în posesia ilegală a altor persoane; 4) crearea, în baza ÎS «Medisan», a unei platforme unice pentru gestionarea centralizată a serviciilor sanatorial-balneare în sanatoriile și bazele de odihnă de peste hotare, care vor fi scoase din posesia ilegală a altor persoane. În acest scop, ÎS «Medisan» trebuie trecută în subordinea Autorității în cauză.

Referindu-se la problema mijloacelor suplimentare care vor fi necesare pentru crearea unei astfel de administrații naționale, Alexandru Bunescu a spus că la prima etapă de formare — doi ani — va trebui corectat bugetul de stat.

”Dar aceste cheltuieli vor fi nesemnificative comparativ cu valoarea cumulată a activelor, pe care Moldova le poate restabili și restitui. După această perioadă de trecere, finanțarea structurii în cauză trebuie să se facă prin redirecționarea deducerilor directe din venitul net al ÎS ”Medisan”, a spus Alexandru Bunescu.

El a amintit că întreprinderea de stat ”Medisan” se află la autogestiune. Plățile anuale la buget constituie 50% din venitul net al ÎS ”Medisan”. Pe viitor va exista o finanțare directă prin platforma construită în baza ÎS ”Medisan”. Astfel, Autoritatea națională care va răspunde de proprietățile sanatorial-balneare ale statului va putea în viitor trece la autofinanțare și a deveni nu doar o instituție cu perspective, dar și una generatoare de buget.

”Desigur, în activitatea unei astfel de autorități va fi necesar de atras diferiți specialiști. Anchetatori, economiști, juriști etc. La fel, va fi nevoie de o permanentă conlucrare cu MAI, MAE, Ministerul Justiției, Ministerul Economiei, Ministerul Sănătății”, a subliniat specialistul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?