Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Ce ar putea sta în spatele refuzului Moldovei de a cumpăra gaze de la Gazprom? Opinie

25 oct. 2021,, 16:00   Economie
4361 4

În spatele refuzului Moldovei de a cumpăra gaze naturale rusești de la Gazprom ar putea sta interesele economice ale Occidentului, în special lobby-ul companiilor multinaționale care doresc să vîndă gaze țării noastre la un preț mai mare printr-o altă structură, prin compania Energocom.

O astfel de opinie a exprimat fostul Ministru al Justiției al Republicii Moldova, Fadei Nagacevschi, în cadrul emisiunii "Mecanismul de acțiune cu Elena Levițkaia-Pahomova" pe canalului NTV-Moldova, transmite Noi.md.

Potrivit lui, în general, după exemplul Rusiei, putem vedea la ce poate duce o politică stupidă.

"Nu înțeleg contextul declarațiilor politice ale oficialilor moldoveni, care vorbesc despre un fel de șantaj energetic din partea Rusiei. Aceste declarații dăunează relațiilor dintre cele două țări și nu este clar de ce ei le fac. Dar aceste declarații ale viceprim-ministrului, ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, nu sînt întîmplătoare, pentru că el este o persoană destul de echilibrată, un ministru echilibrat. Și eu cred că aceasta este o strategie mai globală, pentru că am observat că mai tîrziu ONG-urile au făcut și o declarație despre șantajul energetic. Vedem că pe unele canale TV se vorbește mult despre șantajul politic. Anterior, chiar și premierul Natalia Gavrilița, vorbind despre gaze, a fost mai echilibrată. Iar zilele trecute a început să vorbească mai agresiv despre gaz și deja exista un element de confruntare cu Rusia, s-a spus că vom cumpăra gaz suplimentar din surse alternative prin Energocom. Se simpte o confruntare la dialog cu Rusia, dar nu cred că va aduce nici un avantaj, și chiar sper că în spatele tuturor acestor declarații ne se ascunde lobby-ul unor companii multinaționale, cu scopulul de a ne vinde gaz la un preț mai mare printr-o altă structură, prin Energocom", a spus Fadei Nagacevski.

"Ei spun că Rusia ne oferă gaze scumpe. Ei bine, vom vedea în curînd la ce prețuri vor cumpăra gaze de la furnizori alternativi. În spațiul informațional, ei încearcă să ne convingă că Rusia cere acum ca datoria în valoare de 8 miliarde de dolari pentru gazele consumate în Transnistria să devină datoria Moldovei. Dar mai devreme, Vadim Ceban, Președintele Consiliului de Administrație al Moldovagaz SA, a prezentat decizia Curții de Arbitraj din SUA, în care se afirma că Moldovagaz este o structură independentă, iar Moldova nu are nicio obligație pentru datoriile Moldovagaz față de diferite structuri. Dar mă întreb de unde vine "gunoiul informațional" actual și ce vor prezenta părțile pe această temă a datoriei pentru gazele consumate în regiunea transnistreană", a spus fostul ministru al Justiției Republicii Moldova.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?