Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Prin ce se explică exportul lent al merelor moldovenești în acest an

19 apr. 2021,, 17:10   Economie
2546 2

Ritmul exporturilor moldovenești de mere a încetinit în acest an și, potrivit experților, Moldova ar putea să nu reușească să vîndă pînă în iunie 2021 merele de calitate de export rămase de anul trecut.

În special, în luna martie a acestui an, potrivit Serviciului Vamal al Moldovei, din țară au fost exportate puțin peste 17 mii tone de mere– aceasta reprezintă mai puțin de jumătate din volumul livrărilor (aproape 30 mii tone) în aceeași lună a anului trecut.

În aprilie 2020, țara a crescut brusc exportul de mere – peste 39 de mii de tone, în mai acesta, de asemenea, a fost ridicat – aproape 25 de mii de tone, iar în iunie a scăzut pînă la nivelul în afara sezonului - aproximativ 3 mii de tone. Aparent, comercianții-exportatori locali încă speră la o repetare a scenariului de anul trecut, cel puțin "în miniatură". Dar va fi suficient acest lucru, avînd în vedere că, potrivit estimărilor experților, pînă la jumătatea lunii aprilie 2021, în frigiderele pomicultorilor și comercianților rămîn aproximativ 50-70 de mii de tone de mere de anul trecut?

Anterior, EastFruit a anunțat că în 2021, exportul de mere din Moldova este cu mult în urma "programului de anul trecut": în ianuarie-februarie, din țară au fost exportate aproximativ 28 mii tone de mere (în aceeași perioadă a anului trecut exportul acestor fructe a însumat 54 mii tone).

Cu toate acestea, o neliniște excesivă datorată exportului lent de mere în rîndul producătorilor și exportatorilor deocamdată nu se observă. Poate că factorul calmant este creștere neînsemnată la mijlocul lunii aprilie a prețurilor de achiziție a merelor moldovenești de aproape toate soiurile pentru export, în medie cu 0,03-0,05 USD/kg. Mai mult, merele au crescut ușor în preț, în pofida unei ușoare creșteri a cursului de schimb al leului moldovenesc față de dolar, precum și din cauza întîrzierii sosirii pe piață a fructelor și legumelor timpurii din cauza primăverii răcoroase, fapt ce a susținut indirect prețurile la mere.


Dar, cel mai probabil, motivul liniștii fermierilor și comercianților este altul. Operatorii de pe piața fructelor presupun că merele de calitate de export rămase sînt sub nivelul estimat, determinat în prezent de experții asociațiilor individuale de producători agricoli.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?