X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

Temerile și așteptările mass-media la nivel mondial în contextul creșterii record a prețurilor la gaze

15 sep. 2021,, 16:45   Economie
2198 1

Creșterea prețurilor la gaze în Europa va afecta situația din întreaga lume, aceasta ar putea avea impact grav asupra industriei și chiar provoca tensiuni sociale, crede presa mondială.

O serie de publicații menționează, de asemenea, că situația este în beneficiul Gazpromului rusesc, întrucît acesta poate aștepta liniștit venirea iernii, pe cînd „europenii nu pot”.

Miercuri, pentru prima dată în istorie, prețul gazelor pe piața futures europeană a depășit pragul de 950 USD per mie de metri cubi și s-a apropiat de 960 USD, ceea ce reprezintă un salt de peste 20% pe zi. Ulterior, cotațiile s-au corectat ușor, dar creșterea zilnică rămîne încă semnificativă, depășind 10%.

Cauze

Mai multe mijloace media subliniază că creșterea prețurilor la gaze este asociată cu așteptările unei ierni reci. Potrivit canalului de televiziune american CNBC, iarna în Europa va depinde de condițiile meteorologice din Groenlanda.

„Primele semne nu indică o iarnă rece”, a declarat meteorologul șef Bespoke Weather, Brian Lavern.


După cum a menționat ziarul britanic Financial Times, iarna trecută a epuizat instalațiile de stocare a gazelor naturale, iar rata de umplere a acestora a rămas în urmă. Publicația susține că Rusia trimite mai puține gaze spre Europa. Drept motive se invocă atît nevoile Federației Ruse de a-și umple propriile rezervoare, cît și suspiciunea că Moscova încearcă să facă presiuni asupra țărilor europene, inclusiv a Germaniei, pentru a obține aprobarea lansării Nord Stream 2.

Situația este, de asemenea, complicată de faptul că, în ultimii ani, Europa a renunțat treptat la centralele pe cărbune. Marea Britanie și alte cîteva țări se bazează tot mai mult pe turbine eoliene pentru generarea electricității, dar în ultima perioadă se atestă vremea calmă. Toate acestea conduc, de asemenea, la o creștere a cererii de gaze.

În plus, Europa nu a primit o cantitate suficientă de gaz lichefiat, din moment ce America Latină avea nevoie de acesta în contextul secetei, a opinat managerul TortoiseEcofin Rob Tummel.

Efecte

Multe publicații subliniază că marii consumatori industriali se vor confrunta rapid cu costuri energetice mai mari.

În același timp, Financial Times scrie că Marea Britanie este probabil mai vulnerabilă decît restul Europei. „Sîntem de fapt la capătul conductei - nu doar din punct de vedere fizic, ci și politic”, a menționat Niall Trimble, un angajat al companiei de consultanță Energy Contract Company.

La rîndul său Agenția Bloomberg scrie, citînd analiștii, că prețurile ridicate la gaze ar putea duce la blocaje industriale sau chiar provoca întreruperi de energie electrică în țările în curs de dezvoltare. Iar criza din industria grea din Europa și Asia ar putea cuprinde în curînd sferele politice și macroeconomice.

„În multe economii de piață emergente, chiar și o creștere modestă a prețurilor cu amănuntul la combustibil sau energie poate duce la dificultăți economice și tulburări sociale”, susțin analiștii din cadrul Eurasia Group.

Nord Stream 2

O serie de mass-media au atras atenția asupra faptului că creșterea prețurilor la gaze în Europa este în beneficiul Gazpromului rusesc.

După cum s-a menționat în materialul publicației germane Wirtschaftswoche, compania energetică rusă este „bine înarmată”, deoarece germanii ar putea avea în curînd impresia că nu vor supraviețui iernii fără Nord Stream 2.

„Gazpromul poate aștepta cu calm iarna. Europenii nu pot”, se arată în articol.

În același timp, portalul polonez Biznes Alert se teme că lansarea Nord Stream 2, prin care gazele pot fi livrate din Rusia către Europa ocolind Ucraina, ar putea duce la un conflict rus-ucrainean grav.

SUA

Deși problema prețurilor la gaze este acum cea mai acută în Europa, mass-media americană se tem deja că întreaga lume va trebui să „plătească mai mult pentru a se încălzi iarna”.

Potrivit CNBC, chiar și în Statele Unite, volumul de gaze depozitat este acum cu 7,6% mai mic decît media pe cinci ani. În același timp, Washingtonul exportă gaze naturale lichefiate. Analiștii estimează că livrările au crescut la aproximativ 10% din producția SUA.

Conform datelor guvernamentale, Coreea de Sud este cel mai mare consumator de gaz lichefiat din SUA, fiind urmată de China și Japonia. Printre alți cumpărători se numără Brazilia, India, Polonia, Spania, Franța și Portugalia.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?