X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

Un fost vicepremier a explicat situația cu privire la "capturarea" portului de către străini

21 mai. 2021,, 14:15   Economie
3621 1

Portul Internațional Liber Giurgiulești aparținea și anterior investitorilor străini, iar după cumpărarea acestuia de către Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, statutul său a rămas același, s-a schimbat doar structura internă a acționariatului.

Această opinie a fost exprimată de expertul independent, fostul viceprim-ministru, fostul ministru al Economiei al Republicii Moldova, Alexandr Muravschi, relatează Noi.md.

"Alegerile sînt alegeri, dar adevărul este adevăr. Văd o mulțime de comentarii despre situația din jurul Portului Internațional Liber Giurgiulești. Mass-media anunță că Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a cumpărat portul. Și au început numeroase nemulțumiri cu privire la vînzarea Patriei", a spus el.

Alexandr Muravschi a amintit că proprietarul, investitorul general și operatorul portului este Danube Logistics SRL, o societate cu răspundere limitată din Moldova. Cuvîntul din Moldova înseamnă doar că această întreprindere este înregistrată ca agent economic al Republicii Moldova, ceea ce se întîmplă și cazul tuturor celorlalte întreprinderi străine care activează pe teritoriul nostru. În realitate, această companie este deținută de compania olandeză Danube Logistics Holding BV (80% din acțiuni) și BERD (20%).

"Pot greși în distribuirea acțiunilor, dar acest lucru nu schimbă esența. Adică, portul este deținut de investitori străini. Acum, un participant (BERD) a cumpărat acțiunile de la un alt participant (Danube Logistics Holding BV) și a devenit unicul proprietar al întreprinderii moldovenești (după locul de înregistrare). Ce s-a schimbat pentru RM? Nimic. Portul era deținut de investitori străini și a rămas cu acest statut. Doar structura internă a proprietății s-a schimbat. Mîine BERD poate vinde o parte sau întreaga participație unui alt investitor străin. Dar portul va rămîne o companie înregistrată în Republica Moldova. Statul moldovenesc poate deveni proprietar sau coproprietar al portului doar prin achiziționarea integrală sau parțială a cotei sau prin naționalizare cu toate consecințele care decurg din aceasta. Cine va merge la ea? Și ar trebui oare să facem acest lucru? Aceasta este situația cu "capturarea" portului de către străini. Sau mă înșel? Poate cineva să prezinte situația diferit? Voi fi bucuros să ascult", a scris expertul independent, fostul viceprim-ministru, fostul ministru al Economiei al Republicii Moldova pe pagina sa de socializare.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?