X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Roman Iagupov își amintește de călătoria neobișnuită pe Dunăre și concertele cu Hubert von Goisern (FOTO, VIDEO)

28 dec. 2020,, 03:09   Istoria rockului moldovenesc
19396 0

Poate că cineva dintre voi, dragi cititori, a scăpat din vedere o perioadă foarte interesantă din viața trupei Zdob Și Zdub. Este vorba despre proiectul care se numește Linz Europa Tour, la care trupa din Moldova a participat activ.

Despre ce fel de proiect era acesta, cum și unde s-a întîmplat totul, prin ce incidente și istorii a rămas Linz Europa Tour în memoria muzicienilor, a relatat pentru portalul Noi.md, însuși liderul trupei Zdob și Zdub, Roman Iagupov.

"Mi-am amintit recent de cîntecul pe care l-am cîntat împreună cu renumitul și foarte interesantul muzician austriac Hubert von Goisern. Melodia se numește "Koa Hiatamadl". Am obținut o anumită simbioză - am reușit să unim muzica populară austriacă "yodling" cu motivele noastre moldovenești. Și toate acestea s-au întîmplat într-un proiect interesant despre care vreau să vă povestesc.

El a avut loc în perioada 2007-2009 și se numea Linz Europa Tour. Acest proiect minunat a fost organizat de cunoscutul muzician austriac menționat mai sus, Hubert. Noi doar înțelegem foarte bine că toate țările care sînt situate geografic de-a lungul minunatului rîu european Dunăre, au propria istorie, cultură, muzică. Și pentru a arăta lumii această cultură bogată, Hubert a construit o corabie specială cu care el a hotărît să meargă de la originile Dunării care se află în Schwarzwald (Germania) pînă în deltă, unde rîul se varsă în Marea Neagră. Și pentru că și o mică bucată din Moldova este spălată de Dunăre, apropo, noi avem în acest loc un port, am participat și noi în acest proiect muzical. El a fost foarte neobișnuit, a implicat un număr mare de muzicieni. Atunci ne-am întîlnit cu trupa ucraineană Haydamaky, cîntăreața din România Loredana Groza, un colectiv din Bulgaria care interpreta cîntece țigănești și cu mulți alții. În general, a fost o mulțime de participanți interesanți. Dar ce back-vocaliști minunați ne-au însoțit în acest turneu! Voi încerca să-mi amintesc cele mai interesante momente și să le împărtășesc cu dvs.


Totul, de fapt, s-a întîmplat spontan. Ni s-a propus să participăm la acest proiect și am acceptat cu plăcere. Hubert și regizorul său de sunet au venit la Chișinău - am discutat ideea, am arătat oaspeților Chișinăul, le-am prezentat bucătăria națională, muzica noastră, am organizat o parte din repetiție și am plecat la Ismail, spre sudul Moldovei. Atunci am stabilit un plan aproximativ al evoluțiilor noastre și am scris cîteva cîntece comune, pe care le-am cîntat împreună la concerte minunate.

În timpul turneului, am trăit pe corabie – călătoream pe Dunăre, trecînd prin locuri interesante, absolut sălbatice în delta Dunării. Apoi corabia ancora pe malul vreunui oraș, unde era anunțat în prealabil un concert. Apropo, concertele erau gratuite, iar toate show-urile aveau loc chiar pe malul Dunării.

În general, acesta a fost un adevărat schimb cultural, am comunicat cu muzicieni austrieci, italieni, români, ucraineni, maghiari, bulgari și mulți alți muzicieni interesanți, care de asemenea au fost invitați să participe la acest turneu. Despre acest proiect a fost creat chiar și un film.

S-au întîmplat multe lucruri interesante în acest turneu, dar au avut loc, desigur, și diferite incidente.

Îmi amintesc că la Viena, capitala Austriei, concertul nostru nu a avut loc - cel puțin în modul în care a fost conceput inițial. Vremea era perfectă - chiar ne-am scăldat în Dunăre și nimic nu prevestea vreun necaz. Iar pentru concert ne pregătisem foarte serios – el trebuia să aibă loc și online - bordul navei a fost decorat special pentru show, au fost instalate echipamente, camere speciale, au fost pregătite diferite feluri de mîncare. Iar mai apoi dintr-o dată a venit un uragan, o furtună, totul a fost spălat, demolat, iar concertul, din păcate, așa și nu a avut loc. Dar, din fericire, acea zi era de sărbătoare și nouă, uzi și disperați, ni s-a propus totuși să evoluăm și ne-am mutat într-un cort pe mal - erau multe persoane în vîrstă, niște bunicuțe... și acolo am dat într-un fel concertul. Impresiile au fost minunate - drive, tinerețe, dragoste, rock-n-roll! Îmi amintesc foarte bine cum bunicuțele la acel concert dansau la cîntecul "Cuculețul".

Formația noastră avea în acea perioadă și un program de concerte propriu, așa că a trebuit să combinăm concertele noastre cu participarea la turneu – noi plecam și apoi reveneam și ne continuam călătoria. Îmi amintesc că i-am adus lui Hubert un cadou - o pălărie din piele sub formă de triunghi ca cea a căpitanului Jack Sparrow din filmul "Pirații din Caraibe", pentru că Hubert era pentru noi toți un fel de căpitan. El, în general, este un om și un muzician foarte neobișnuit, el are o mulțime de albume, îi place să călătorească prin lume, a fost de multe ori în Africa... Și mai avea căpitanul nostru un obicei – cînd corabia plutea pe Dunăre, el intra în cada de pe punte și citea cărți.

Un alt cadou pentru Hubert din partea mea a fost un colier din pește uscat. Iar el avea un blog, și a scris în el aproximativ următoarele: "Ciudat... Zdob și Zdub mi-au dăruit niște pește uscat, teribil de sărat, care seamănă cu niște rădăcini uscate. Și eu trebuie să mănînc asta!”. Ei doar nu au o astfel de tradiție - să facă ”tarankă”…

A fost și o altă istorie interesantă care i s-a întîmplat trombonistului nostru. Într-o seară, el a ieșit pe punte – îi era interesat, a stat la cîrmă, a luat o gură de aer curat, a admirat stelele și dintr-o dată i-a venit dorința să dezlege cîteva funii. Iar de această corabie era unită o altă navă, ca o barcă, în care era cabina separată a lui Hubert, comandantul nostru. Curentul de pe Dunăre este puternic, iar prin această acțiune, trombonistul nostru Victor, de fapt, a creat o situație periculoasă fapt care l-a înfuriat pe comandantul Hubert, care striga la el în dialectul austriac al limbii germane, a trecut la limba engleză... Victor, fără să-l înțeleagă, a întrebat într-o italiană și engleză stîlcită: "Care este problema? Nu înțeleg limbile străine!", ceea ce l-a supărat și mai mult pe Hubert. Mai pe scurt, turneul era pe punctul să fie întrerupt și acest lucru s-a întîmplat, dacă nu mă greșesc, chiar la începutul călătoriei. Dar, din fericire, totul s-a rezolvat.

Piesa sus-menționată "Koa Hiatamadl", pe care am interpretat-o împreună cu Hubert – este un cîntec popular pe care însuși muzicianul austriac a propus-o pentru numărul nostru muzical comun. Și noi am făcut acest număr, în care am încercat să unim ceea ce nu poate fi unit. Dar, în principiu, folclorul are un singur suflet, acesta este muzică despre tradiții, despre natură. Și iată noi am încercat să unim acest "yodler", care, din cîte știu, cîndva era folosit pentru comunicarea între oameni atunci cînd încă nu existau telefoane mobile. Și iată am înregistrat un astfel de cîntec, am filmat un videoclip la el – s-a primit o compoziție foarte interesantă. Eu întotdeauna, cînd sînt în trecere prin Austria, o cînt. Iată așa am cîntat chiar și în limba austriacă și în pusculița noastră a apărut acest dialect complicat, în opinia mea.

Linz Europa Tour este unificarea tuturor culturilor. Muzica într-adevăr unește! Am comunicat călduros cu participanții, după concerte stăteam pe punte, beam vin, rîdeam și făceam schimb de impresii. În general, acesta a fost un proiect minunat. Nici nu-mi vine să cred că așa ceva s-a întîmplat! Aceasta este adevărata libertate!

Dar ceva mai tîrziu, după încheierea turneului, am scris pentru melodia piesei "Koa Hiatamadl" versuri în limba rusă - în ele am încercat să reflect acele emoții, acele impresii rămase după acest proiect interesant, la care trupa noastră Zdob și Zdub a avut ocazia să participe. Cîntecul a fost întitulat "Дунайская" și a intrat în albumul nostru "Vin alb/vin roșu" (Белое вино/Красное вино), care a apărut în 2010".

Autor: Nicolai Mișcoi

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?