Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Nostalgie după rock sau arhiva neprețuită a Irinei Toplionkina (FOTO)

23 feb. 2020,, 14:33   Istoria rockului moldovenesc
7821 0

Redacția emisiunii "Istoria rockului moldovenesc" a intrat în posesia unor materiale rare și foarte interesante, care pot restabili momente plăcute în memoria multor adepți ai mișcării rock din Moldova.

Cu arhiva sa neprețuită s-a împărtășit o locuitoare din Chișinău, pe nume Irina Toplionkina (numele de fată - Trofimenko). Irina nu este muzician, deși a recunoscut că cîntă puțin la chitară. Ea este o fană a muzicii rock, care pe parcursul a mai multor ani a păstrat cu atenție afișele, biletele, fotografiile rare de la concertele și evenimentele care au avut loc în Chișinău la sfîrșitul anilor '90 – începutul anilor 2000. De asemenea, în colecție sa există și o mulțime de autografe de la vestiți muzicieni rock. Și toate aceste materiale Irina ni le-a transmis cu amabilitate. Noi le-am scanat și vi le împărtășim cu plăcere și dumneavoastră.

Dar înainte de a pleca pe vasul amintirilor, vă propunem să faceți cunoștință mai îndeaproape cu eroina, cărei îi sîntem foarte recunoscători că ne-a oferit spre publicare materialele din arhiva sa personală, care ne reîntorc în perioada de aur a rockului din Moldova. Am luat un scurt interviu de la Irina Toplionkina, în care ea a vorbit despre viața ei în stil „rock”.


- Ira, spune-ne pentru început cum a apărut muzica rock în viața ta?

- Totul s-a întîmplat în momentul în care am auzit pentru prima dată trupa Nirvana. Fratele meu mai mic a adus acasă o casetă audio cu albumul Nevermind, l-am ascultat, pentru că mă întrebam ce fel de muzică este aceasta și iată atunci m-am îndrăgostit de ea. Puțin mai tîrziu, cînd eram deja în clasa a șasea, împreună cu prietenele mele am început să mergem la concertele care aveau loc pe piața centrală din Chișinău. Acolo evoluau Zdob Și Zdub și alte trupe rock. De asemenea, ne plăcea să ascultăm ”Наше Радио”, care tunci transmitea și la Chișinău. În plus, după moartea tatălui meu, în familia noastră a apărut nenea Tolea, cunoscut în cercurile rock din Chișinău cu numele de Boroda, care l-a înlocuit pe tatăl meu. El lucra în acea perioadă în clubul Black Elephant. El aducea acasă programele clubului și, încetul cu încetul, am început să mă implic în toate acestea, să mă interesez, să merg la concertele rock care aveau loc în Black Elephant.

- Dar și tu cînți la chitară. Cine te-a învățat și dacă ai încercat să compui propriile melodii?

- Anume Boroda a adus în casa noastră o chitară, dar primele acorduri mi le-au arătat prietenii. Dar eu nu cred că știu să cînt bine la chitară - doar la un nivel suficient pentru a interpreta unele cîntece în compania prietenilor, la foc, de exemplu, nimic mai mult. Din păcate, nu am melodii compuse de mine. În general, la drept vorbind, atunci nu era cine să mă învețe să stăpînesc bine instrumentul, nu am avut nici posibilitatea să merg la niște cursuri... Dar cîndva visam să cînt și la vioară!

- Ce te-a determinat să începi să colectezi aceste afișe, programe, autografe? Te-ai gîndit că cineva va avea nevoie de ele după 20 de ani?

- Apropo, nu toate autografele le-am luat de la muzicieni - unele mi le-a adus Boroda, pentru că el se învîrtea mereu în aceste cercuri... Am adunat și am păstrat totul, cum se spune, ca amintire. Apropo, unele autografe le-am dăruit prietenelor - de exemplu, autograful lui Konstantin Kincev din trupa "Alisa" și autograful Zemfirei. Și, sinceră să fiu, nu am crezut niciodată că această arhivă va interesa vreodată pe cineva – pur și simplu le-am adunat pentru mine.

- Ți-e dor de timpul pe care mulți îl numesc perioada de aur a rockului moldovenesc?

- Da, desigur, mi-e dor foarte mult. Atunci aveai unde merge, chiar și pe PMAN evoluau trupe vestite, iar toate aceste concerte live erau gratuite! Puteai pur și simplu să stai cu prietenii în parc și să asculți concertul care avea loc în piață. Acum totul e altfel.

- Ira, povestește-mi o istorie din aceea perioadă de aur...

- Multe lucruri interesante au fost atunci... Iată, de exemplu, a existat o astfel de istorie. Din unul dintre programele de la Black Elephant am aflat că clubul va găzdui un concert în memoria lui Kurt Cobain. Dacă nu mă înșeală memoria, el se numea Palladium Project. Bineînțeles că eu nu am putut rata un asemenea eveniment, pentru că acela era primul concert din viața mea dedicat trupei Nirvana! Pe scenă cînta un băiat care semăna foarte mult cu Kurt Cobain - după înfățișare, după comportament, chiar și după voce... Am fost atît de impresionată, încît a doua zi l-am desenat pe băiatul acela. Am făcut acest lucru pentru că nu aveam un aparat de fotografiat! Apoi Boroda mi-a spus că toți îi zic acestui tip Cat. Am făcut o fotocopie a desenului meu și am păstrat-o, iar originalul am decis să i-l dau lui Cat. Însă mie mi-a fost rușine să fac acest lucru, așa că l-am rugat pe Boroda să-i transmită. Drept răspuns, Cat mi-a transmis o scrisorică care, de asemenea, se păstrează în arhiva mea. Mai tîrziu, am aflat că Cat lucra la Black Elephant ca barman, dar noi din cîte îmi amintesc, nu ne-am mai intersectat... Iată așa o istorie!

- Ce atitudine ai acum față de muzica rock? Căci ai deja propria ta familie – soț, copii... Mai asculți acum muzică rock sau gusturile s-au schimbat?

- Mai mult decît atît – am început să ascult muzică și mai grea. Îmi place acum brutal death metal, de asemenea ascult cu plăcere Marilyn Manson, îmi mai place Sepultura, Rammstein, System of a Down. Dar ascult toate acestea în căști, pentru că acasă totuși sînt copii. Acasă am desene animate, jucării, iar rockul – în căști!

- Ira, îți mulțumesc din nou pentru arhivă și amintirile tale de neprețuit!

- Mă bucur că cineva a avut nevoie de asta!

În continuare vă propunem atenției dumneavoastră arhiva Irinei Toplionkina, reprezentată de o mare colecție de fotografii de la Festivalul "Старый Мельник" din Chișinău, afișe de la concertele rock, autografe ale muzicienilor rock din Moldova și nu numai. Nostalgie rock plăcută!

Autor: Nicolai Mișcoi

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?