X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Poate fi tăiat sau nu fără autorizație un copac de pe un teren privat

29 iul. 2018,, 18:00   Societate
26400 6

Defrișarea copacilor poate fi și o problemă delicată în anumite situații, cînd aceștia pot cauza mari neplăceri în curtea casei, notează Noi.md.

Principala problemă o reprezintă arborii bătrîni și foarte înalți care incomodează dacă au coroana foarte bogată și sînt plantați aproape de bloc sau de casă. Crengile lor pot sparge geamurile sau pot facilita accesul ilicit în locuință. De asemenea, există persoane cărora nu le convine că arborii țin umbră, pentru că, din acest motiv, lumina nu le pătrunde suficient în apartament și astfel în el este mai frig.

Ce trebuie să facă un cetățean dacă vrea să defrișeze un copac de pe proprietatea sa a relatat pentru Noi.md Ion Bulmaga, inspector superior în cadrul Agenției Ecologice Chișinău.

Potrivit lui, defrișarea unui pom, fie și fructifer, de pe teren privat, e posibilă doar în baza unei autorizații eliberate de Agenție. În lipsa unei autorizații, proprietarul riscă o amendă.

„Mai întîi trebuie să efectueze certificarea fitosanitară a arborelui, după care să scrie un demers către noi. Noi eliberăm autorizația și, în baza autorizației, are loc defrișarea. Autorizația se eliberează doar dacă copacul este bătrîn sau din alte considerente. Dar dacă e sănătos, de ce ar trebui tăiat? Cîndva se lua în calcul faptul dacă terenul se află pe teren privat, dar ulterior legislația a fost modificată și au fost incluși aici și arborii care au crescut pe proprietate privată”, a explicat inspectorul.


În cazul în care proprietarul intenționează să tăie copaci pentru a construi ceva în loc, intervine Institutul de Cercetări și Amenajări Silvice, cu efectuarea unui studiu la fața locului. Cu procesul verbal întocmit de Institut, proprietarul merge la Agenția Ecologică, care emite autorizația de defrișare.

„În funcție de ceea ce este indicat în procesul verbal, noi emitem autorizația, dar cu condiția că proprietarul se obligă să sădească copaci în loc, să amenajeze spații verzi în apropierea construcției”, a adăugat Ion Bulmaga.

Amenda achitată de o persoană fizică în cazul defrișării fără autorizație a unui copac variază între 1200 și 2400 de lei. Totodată, proprietarul este obligat să achite și prejudiciul cauzat statului în urma defrișării. Pagubele sînt evaluate, de asemenea, de Agenția Ecologică.

1
0
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?