Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

De vină e ploaia? De ce marcajele rutiere se șterg atît de repede (VIDEO)

5 aug. 2018,, 10:00   Societate
5125 0

Dacă dai o raită pe străzile capitalei, poți vedea că în unele locuri marcajele rutiere fie nu se observă, fie lipsesc totalmente.

Acest lucru l-am constatat din numărul mare de mesaje parvenite pe adresa redacției noastre, prin intermediul cărora mai mulți oameni ne spun că, imediat după ploaie, marcajele se spală și dispar.

Are ploaia vreo vină sau totuși sînt alți factori care grăbesc degradarea marcajelor rutiere din Chișinău? Acest lucru am încercat să-l aflăm de la directorul Întreprinderii Municipale Regia Exdrupo, Adrian Boldurescu, care ne-a spus că, de fapt, pe străzile unde practic nu se mai văd marcajele nu s-a intervenit în acest an din anumite motive, iar în general ploaia nu are cum să ducă la roaderea marcajelor, din contra – ea curăță străzile.

„Toți producătorii de vopsea dau garanție în funcție de numărul de treceri al mașinilor. Cauciucul, în contact cu vopseaua aplicată, acționează ca un abraziv și, automat, marcajele se șterg, se rod. Factorul numărul unu care duce la degradarea marcajelor rutiere îl constituie calitatea și condițiile de aplicare. Dacă a fost respectată calitatea efectuării lucrărilor, calitatea vopselei și condițiile de aplicare, atunci următorii factori care duc la ștergerea marcajelor sînt exploatarea și întreținerea părții carosabile. Din lipsă de bani pentru întreținerea și spălarea străzilor, marcajele se rod mai repede, mai ales în zonele unde circulă betoniere și tot felul de mașini pline de glod de pe șantiere”, a explicat Adrian Boldurescu.

Ca să fie mereu „proaspete”, marcajele rutiere trebuie vopsite de două ori pe an și străzile să fie în permanență salubrizate, mai spune șeful Exdrupo. Întrebat cine verifică calitatea vopselei aplicate, dar și a lucrărilor executate, Adrian Boldurescu spune că și acest aspect este ținut sub control.


„Noi, cînd cumpărăm vopseaua, cerem certificat de calitate. Noi nu primim și nu am recepționat niciodată vopsea fără documentele strict prevăzute de lege. Prioritare sînt străzile cele mai aglomerate, cele cu risc sporit, acolo unde se află școli, grădinițe sau instituții publice. Cît despre calitatea lucrărilor, aceasta este verificată de un grup de specialiști din cadrul întreprinderii, acreditat anume pentru executarea lucrărilor la marcajul rutier, dar și pentru alte tipuri. La fel, mai este Direcția transport, cu specialiștii lor”, a adăugat Adrian Boldurescu.

În Chișinău, lucrările de marcare a străzilor se efectuează o dată pe an, pentru acestea fiind necesari circa 5 milioane de lei. Lucrările durează aproximativ o lună și jumătate. Vopseaua utilizată pentru ultima aplicare a marcajului a fost procurată din Belarus.

Vă reamintim că, dacă aveți întrebări legate de anumite situații-problemă, ne puteți scrie pe adresa de email intreaba@noi.md, iar noi vom căuta răspunsuri la ele cerînd sfaturile specialiștilor în domeniul respectiv.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?