X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Cine e responsabil de reparația scărilor blocurilor din capitală

17 mar. 2019,, 10:28   Capitala
15493 0

Scările blocurilor vechi de locuit din capitală arată în multe cazuri ca după război, iar această situație nu va fi remediată prea curînd. Reabilitarea lor nu ține de responsabilitatea Primăriei, declară funcționarii publici.

Solicitarea cu privire la efectuarea lucrărilor de reparație poate fi adresată doar întreprinderilor municipale de gestionare a fondului locativ (ÎMGFL), care colectează bani de la locatari pentru deservirea blocurilor sau, după caz, la asociațiile de coproprietari. Conform legii, întreprinderile municipale sînt obligate să efectueze lucrări de reparaţie în spaţiul de uz comun: scara blocului, faţadă, acoperiş, uşa de intrare, ferestrele din scară ș.a.m. Cu toate astea, în prezent aproape toate ÎMGFL-urile se află în procedură de insolvabilitate, prin urmare nu dispun de resursele necesare pentru a efectua asemenea lucrări.

Potrivit lui Ghenadie Dubița, șef-adjunct al Direcţiei de Gestionare a fondurilor locativ-comunale, în bugetul municipal nu sînt prevăzute resurse pentru reparația blocurilor, cu excepția cazurilor grave cînd este avariat fundamentul sau acoperișul clădirii. În asemenea situații, Primăria acordă doar materialele de construcție necesare.

„Responsabili de întreținerea blocului sînt însăși proprietarii. Dacă sursele fondului pentru deservirea blocului nu sînt suficiente, atunci ei trebuie să contribuie. Din sursele care le achită la gestionarul fondului locativ se repară doar intrarea în scara blocului. Am avut mai multe cazuri cînd acoperișul blocului era avariat, afectat fundamentul clădirii, ceea ce genera pericol de prăbușire. În asemenea cazuri intervenim”, a relatat funcționarul pentru Noi.md.

Potrivit legii, locatarii blocurilor aflate în gestiunea întreprinderilor municipale (ÎMGFL) achită un tarif standard, care include deservirea blocului şi amenajarea teritoriului aferent. Acest tarif este aprobat de Consiliul Municipal şi constituie 1 leu pentru un metru pătrat, reieşind din următorul calcul: 62 de bani pentru deservirea blocului, adică pentru lucrări de reparaţie şi salubrizare a teritoriului şi scărilor. 15 bani din această sumă cheltuieli de gestionare. Ceilalți 38 de bani sînt achitaţi pentru întreţinerea reţelelor.


Restul gestionarilor fondului locativ - cooperativele locative şi de construcţie, Asociaţiile proprietarilor de apartamente privatizate şi asociaţiile condominiu - stabilesc tarifele în mod independent. Acestea asigură buna funcţionare a sistemelor de încălzire şi de aprovizionare cu apa. Totodată, acești gestionari sînt obligați să repare blocurile înainte de perioada rece a anului.

0
0
0
2
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?