Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Cînd unui moldovean i se interzice să intre sau părăsească ţara

4 mar. 2018,, 12:00   Societate
8720 0

Fiecare dintre noi preferă să călătorească, dar puţini cunosc în ce condiţii ne-ar putea fi interzisă ieşirea sau intrarea în ţară.

Şi aşa cum un om informat este bine înarmat, ne-am propus astăzi să răspundem la întrebarea „Cînd un moldovean nu are dreptul să părăsească sau să intre în ţară?”, venită pe adresa redacţiei noastre din partea unui vizitator al portalului de ştiri Noi.md.

Am mers în căutarea unui răspuns la angajaţii Poliţiei de Frontieră, care ne-au enumerat pe rînd cauzele ce îi împiedică pe moldoveni să traverseze frontiera de stat.

„Mulţi dintre moldoveni se apropie de punctul de trecere fără să verifice valabilitatea paşaportului lor, de aceea, de multe ori ei prezintă la control un paşaport cu termenul de valabilitate expirat şi, evident, în aceste condiții, numele lor nu mai figurează în baza de date”, a specificat pentru Noi.md ofiţerul de presă al Poliţiei de Frontieră, Raisa Noviţchi.

Totodată, moldovenii pot primi refuz de ieşire din ţară atunci cînd prezintă la vamă acte false sau alte documente, precum buletinul de identitate sau certificatul de naştere, în baza cărora nu le poate fi autorizată trecerea frontierei.


Un alt motiv de interzicere a traversării frontierei este nedeclararea bunurilor în proporţii deosebit de mari. Ofiţerul de presă al Poliţiei de Frontieră a adăugat faptul că, atunci cînd intenţionează să părăsească ţara, moldovenii trebuie să se asigure că îşi au achitate toate amenzile şi nu sînt vizați în vreun dosar penal.

„Moldovenii nu pot părăsi teritoriul ţării nici în cazul în care organul de urmărire penală le-au stabilit anumite interdicţii. Adică, dacă o persoană este vizată într-un dosar penal, acesteia îi este pusă condiţia să nu părăsească ţara pînă la elucidarea circumstanţelor cazului. La fel, un moldovean nu poate părăsi ţara nici în cazul în care a fost dat în judecată sau are unele datorii, precum neachitarea amenzilor, serviciilor comunale etc.”, a explicat Raisa Noviţchi.

Vă reamintim că, dacă aveți întrebări legate de anumite situații-problemă, ne puteți scrie pe adresa de email intreaba@noi.md, iar noi vom căuta răspunsuri la ele cerînd sfaturile specialiștilor în domeniul respectiv.

Pentru a vedea mai multe răspunsuri la întrebările arzătoare venite pe adresa redacţiei noastre, accesaţi acest link.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?