X 
Transnistria stiri: 1379
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3986

Arborarea drapelelor străine în Moldova. Ce sancțiuni prevede legea

24 dec. 2018,, 22:36   Societate
8581 0

Legea privind drapelul de stat al Republicii Moldova prevede că arborarea drapelelor altor state în pe teritoriul țării este posibilă doar împreună cu Drapelul de stat și doar în anumite condiții, notează Noi.md.

Astfel, articolul 8 din legea nominalizată stipulează următoarele: „drapelele altor state se pot arbora pe teritoriul Republicii Moldova, cu prilejul vizitelor cu caracter oficial de stat, al unor festivităţi şi reuniuni internaţionale, pe clădiri oficiale şi în locuri publice stabilite, numai împreună cu Drapelul de Stat şi cu respectarea prevederilor prezentei legi”.

Legea mai prevede, că în cazul arborării Drapelului de Stat împreună cu drapelele altor state pe teritoriul țării, Drapelul de Stat are prioritate şi va ocupa locul de onoare.

Codul contravențional prevede și anumite sancțiuni în cazul încălcării modului de folosire a simbolurilor publice. Astfel, încălcarea cu intenție a folosirii simbolurilor de stat (a stemei, drapelului, imnului) ale Republicii Moldova sau ale unui alt stat impune o amendă persoanelor fizice în mărime de la 12 pînă la 24 unități convenționale (între 600 și 1200 de lei), funcționarilor publici în mărime de la 21 pînă la 45 de unități convenționale (între 1050 și 2250) și persoanelor juridice în valoare de la 30 pînă la 60 de unități convenționale (1500 și 3000 de lei).

Prevederile se regăsesc în articolul 322 din Codul contravențional.


În lege sînt prevăzute sancțiuni și pentru etalarea unor însemne neînregistrate în modul stabilit de legislaţia cu privire la simbolurile publice în calitate de simbol naţional, categorie la care pot fi atribuite și simbolurile oficiale străine.

În asemenea cazuri se aplică o amendă de la 9 la 21 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice (pînă la 1050 de lei); cu amendă de la 18 la 36 de unităţi convenţionale (pînă la 1800 de lei) aplicată persoanei cu funcţie de răspundere; cu amendă de la 30 la 60 de unităţi convenţionale (pînă la 3000 de lei) aplicată persoanei juridice.

Persoanele care observă astfel de neregularități pot expedia o petiție în adresa inspectoratului de poliție din fiecare regiune.

0
0
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?