Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

”Încrederea în sine și atitudinea pozitivă ajută la evitarea scenariului negativ al bolii”

29 oct. 2020,, 17:55   Interviuri
32832 0

Interviu cu Marian Fusu, psiholog, psihanalist, candidat la funcția de membru al Societății Psihanalitice din Paris

Acum un an am publicat un interviu cu compatriotul nostru, Marian Fusu, care a ales profesia de psihoterapeut, iar după o practică profesională de mai mulți ani la Moscova, în 2014 s-a mutat cu familia în Franța. Acolo își continuă cariera profesională în domeniul psihanalizei, dar și desfășoară o practică privată la Paris.

Redacția noastră a aflat că în această toamnă Marian Nicolaevici va veni la Chișinău și au convenit asupra unei întîlniri. Eram curioși să aflăm ce crede el despre situația actuală dificilă din lume și din Franța, în special, precum și să aflăm cum s-a schimbat, în legătură cu aceste circumstanțe, practica psihoterapeutică.

-Ne bucurăm de ocazia de a vă întîlni din nou, Marian Nicolaevici! Spuneți-ne, vă rog, ce se întîmplă în viața dvs. profesională? Ce schimbări au avut loc, avînd în vedere condițiile de viață care s-au schimbat, din cauza pericolului viral în întreaga lume?

-Și eu mă bucur să vă revăd și să discutăm despre subiecte importante pentru mulți dintre noi. Desigur, cineva va spune că pe tema virusului s-a spus și s-a scris deja multe și ”cît se mai poate de vorbit despre asta!”. Dar, în calitate de psiholog, vreau să subliniez că această situație dificilă și chiar, în multe privințe, incertă provoacă fiecărei persoane o gamă largă de sentimente și griji și, pentru a reduce puțin această tensiune, trebuie să ne gîndim și să vorbim despre toate acestea.

Da, din experiența mea personală și profesională, pot să subliniez faptul că mulți oameni încearcă să trăiască ca și cum nimic nu se întîmplă și nu există nici un pericol. Ei nu respectă suficient măsurile de profilaxie recomandate și încearcă să evite tot ce ține de "acest subiect". În opinia mea, o astfel de poziție este o formă de negare, adică dacă nu mă confrunt cu toate acestea și chiar le ignor, atunci pericolul pare să nu existe. Desigur, să vorbești mereu despre acest subiect nu este de dorit, dar și o astfel de evitare completă poate vorbi despre faptul că omul are atît de multe temeri și griji, încît, din cauza incapacității de a prelucra cumva aceste sentimente, el este nevoit să blocheze temporar accesul la ele.


Desigur, fiecare persoană are resursele sale psihoemoționale pentru a reduce stresul sufletesc, dar aceste resurse sînt limitate. De aceea, foarte des, în special în Franța, oamenii preferă să se adreseze după ajutor la "psi-specialiști".

-Ce ne-ați sfătui să facem într-o astfel de situație pentru a ne ajuta pe noi înșine?

În opinia mea, acesta este un subiect foarte relevant, mai ales acum că ne aflăm în pragul celui de-al doilea val de coronavirus. Pentru majoritatea medicilor și profesioniștilor din domeniul sănătății, este incontestabil faptul că imunitatea noastră este legată de starea noastră internă. Și dacă un număr mare de temeri, griji și pesimism contribuie la apariția bolii și complică procesul de recuperare, atunci este adevărat și procesul invers: credința în tine, în puterea organismului tău, atitudinea pozitivă și încrederea în sine ajută la evitarea scenariului negativ al bolii.

Ce altceva ar putea ajuta? Conceptele psihicului și imunității sînt strîns legate și interconectate, de aceea tot ceea ce este interesant și facem cu plăcere ne ajută să depășim stresul, dar și să ne încărcăm cu energie pozitivă.

În primul rînd, v-aș recomanda să vă amintiți de toate hobby-urile și cît mai des posibil să faceți acest lucru. Încercați să găsiți timp în fiecare zi pentru ceea ce vă place. Cîntați, dansați, ascultați muzica preferată, pictați, faceți sport, mergeți la plimbare, cumpărați-vă un animal de companie, dacă ați visat mult timp la acest lucru, învățați limbi noi sau învățați ceva nou și interesant. Și neapărat ieșiți cît mai des în natură, meditați, citiți literatură interesantă, pentru care probabil nu ați avut timp mai devreme.

Aceste și alte ocupații preferate vă vor ajuta nu numai să vă concentrați la ceva mai interesant, dar ar pot fi și o bună posibilitate de a reduce tensiunea interioară și de a reduce nivelul de îngrijorare.

Cu toate acestea, așa cum am spus mai devreme, fiecare persoană are propriul nivel de exprimare creativă și capacitățile sale pentru a-și menține echilibrul sufletesc. Și dacă pentru cineva toate opțiunile de mai sus pot fi suficiente pentru auto-conservare în această perioadă de criză, atunci pentru un număr foarte mare de oameni acest lucru nu este suficient.

Se știe că în starea de stres prelungit și neliniște, se distruge semnificativ echilibrul psihoemoțional, ceea ce poate duce în cele din urmă la diferite tulburări mintale și chiar la boli fizice. De aceea, acum, mai mult ca niciodată, este actual ajutorul specialiștilor în domeniul sănătății mintale: psihologilor, psihoterapeuților, psihiatrilor, psihanaliștilor și a altor "vindecători ai sufletelor noastre".

-S-a schimbat ceva în munca dvs. psihoterapeutică?

-Da, desigur, situația actuală nu a putut să nu facă ajustările sale. Așa cum am spus mai devreme, îmi fac practica psihoterapeutică privată în arondismentul 5 din Paris. Și vreau să menționez că în ultima perioadă a crescut semnificativ numărul clienților care se adresează cu atacuri de panică, cu stări depresive. În cadrul consultărilor, am auzit adesea dezvăluiri despre grijile cu privire la faptul că criza actuală le-a schimbat în mare măsură stilul de viață obișnuit. Și aceste schimbări au dus la schimbări puternice în relațiile cu cei dragi, au schimbat ordinea obișnuită a zilei și a muncii. Toate acestea pentru orice persoană este un stres puternic, cu care adesea este foarte greu să facă față de unul singur, și atunci oamenii se adresează după ajutor la astfel de specialiști ca mine. Căci aceasta este munca noastră, am trecut printr-un proces de mulți ani de formare teoretică și practică (care continuă pe parcursul întregii cariere profesionale). De aceea, oricît de banal ar suna, este mai bine să găsești timp și finanțe pentru consultații, decît să economisești pe sănătate, ceea ce ar putea duce în cele din urmă la cheltuieli mai mari. Apropo, în Franța, majoritatea cetățenilor înțeleg acest lucru și, la cea mai mică necesitate, se adresează după un astfel de ajutor.

-Ați pus accentul în mod repetat pe faptul că în Europa, în special în Franța, cetățenii au încredere în psihologi și psihoterapeuți și de multe ori se adresează acestora, inclusiv dvs. personal. Se adresează și concetățeni de-ai noștri?

-Da, și în acest aspect au existat unele schimbări. În ultima perioadă la mine au început să se adreseze reprezentanți ai diasporei moldovenești, care trăiesc în Franța și, în special, în regiunea pariziană. Cred că acest lucru se datorează faptului că a crescut semnificativ îngrijorarea nu numai pentru ei și familia lor, ci și pentru persoanele dragi dragi care trăiesc în Moldova. Adresarea la mine este, de asemenea, o posibilitate de a comunica cu mine în limba lor maternă, creînd astfel un pod simbolic sau o legătură între Europa și patria moldovenească, iar deja acest fapt are un efect terapeutic. Nu pot să nu menționez faptul că majoritatea compatrioților noștri care au revenit în Moldova din Europa au început să privească diferit multe aspecte ale vieții noastre, inclusiv solicitarea ajutorului specialiștilor în domeniul sănătății mintale. De aceea, destul de des sînt contactat direct de clienții care trăiesc în Moldova cu rugămintea de a fi consultați online. Mai ales că, în ultimul timp, pe fundalul trecerii generale la regimul de lucru la distanță, astfel de sesiuni psihoterapeutice online devin, de asemenea, obișnuite.

-Este minunat că folosiți cunoștințele și experiența dvs. pentru a ajuta compatrioții din Franța. Dar aveți planuri de extindere a unei astfel de interacțiuni cu Moldova?

-Desigur, în Franța și Paris, în special, există un număr mare de specialiști cu înaltă calificare în domeniul psihoterapiei. Și dacă e să comparăm cu Moldova, atunci aici diferite forme de asistență psihologică pentru populație se află la începutul dezvoltării lor, iar cultura adresării la astfel de specialiști nu este încă dezvoltată suficient. Eu însumi învăț multe lucruri de la colegii mei francezi și, în același timp, încerc să folosesc cunoștințele deja existente pentru a-mi ajuta colegii moldoveni, în special, în ceea ce ține de aspectele practice și teoretice ale psihanalizei clasice și franceze.

-Ce ați putea recomanda cititorilor noștri ca psihoterapeut și ca persoană care cunoaște realitatea noastră moldovenească?

-Aș vrea să le doresc tuturor răbdare, o stare de spirit pozitivă, încredere în sine și în cei dragi! Ocupați-vă de hobby-urile dvs. preferate, întîlniți-vă și comunicați mai des cu cei dragi și cu prietenii. Și nu vă fie frică să vă gîndiți la subiectele care vă interesează și împărtășiți-vă îngrijorările cu cei dragi.

Iar eu, la rîndul meu, chiar și aflîndu-mă în Franța, sînt întotdeauna gata (în regim online) să comunic și să ofer atît activitatea terapeutică, cît și consultare cu colegii mei.

-Vă mulțumesc foarte mult, Marian Nicolaevici, pentru că ați găsit timp pentru noi și ați răspuns la întrebări importante și care prezintă interes pentru mulți.

Dănilă Voinarovschi

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?