Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Ambasadorul Chinei în Moldova: Conceptul guvernului chinez - «viața oamenilor este mai presus de toate»

3 sep. 2021,, 10:00 (reactualizat 3 sep. 2021,, 18:04)   Interviuri
4554 3

China a fost prima țară care s-a confruntat cu provocarea numită COVID 19 și una dintre primele, care făcut față acestei provocări. Asta în timp ce China mereu a fost gata să ajute alte țări.

Interlocutorul nostru de azi Zhang Ynghong, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Populare Chineze în Republica Moldova, relatează despre aceea, cum reușește țara sa să se mențină pe primele poziții și să facă față noilor provocări.

În fața virusului variantei Delta, țările din lume par extrem de neajutorate. Deși s-a găsit această variantă de virus în mai multe orașe și provincii chineze, China totuși a reușit să controleze epidemia într-o perioadă scurtă de timp. Ce experiență poate împărtăși China cu noi?

Modul de prevenire și control asupra virusului Delta este o problemă gravă la nivel mondial. Conceptul guvernului chinez este “Viața oamenilor este mai presus de toate”. Cu acest scop, am adoptat măsuri științifice și stricte de prevenire a epidemiei, inclusiv: monitorizarea sănătății personalului care a intrat în țară, profilaxia eficientă a epidemiei mărfurilor importate, adoptarea metodelor de “depistare timpurie, raportare timpurie, izolare timpurie și tratament timpuriu” a cazurilor de infectare, folosirea mai multor date pentru analizarea persoanelor cu contact strâns cu cei infectați, precum și blocarea imediată a lanțului de infecție. În plus, am ridicat prompt nivelul de prevenire și de control și am adoptat măsuri corespunzătoare când apăreau focare mici în unele zone, iar în regiunile cu risc de infecție relativ ridicat, am sporit detectarea și investigarea acidului nucleic și am controlat fluxul de personal, pentru a preveni în cea mai mare măsură răspândirea epidemiei. China este o țară cu o densitate mare și o populație de 1,4 miliarde de oameni, iată de ce activitatea de prevenire a epidemiei nu poate tolera nici o slăbiciune. Vom continua să normalizăm prevenirea și controlul epidemiei și suntem dispuși să împărtășim experiența noastră cu Moldova, să consolidăm cooperarea și să lucrăm împreună pentru a învinge Covid-19.

Unele țări continuă să provoace China în problema transmiterii virusului. Cum tratează China această problemă?


Recent, din interes propriu, unele țări au folosit în mod continuu problema transmiterii virusului, pentru a învinui China fără nici un motiv, au susținut „ipoteza de scurgere din laborator” și prezumția de vinovăție împotriva Chinei a fost chiar inventată prin intermediul agențiilor de informații din țară, pentru a elabora așa-numitul raport de investigație a transmiterii, au fabricat tot felul de minciuni, au acuzat China de netransparență și necooperare în probleme de trasabilitate. Această practică nu este altceva decât o manipulare politică goală, iar scopul ei real este de a evita asumarea responsabilității pentru reacția slabă la Covid-19 în propria țară, de a calomnia și de a suprima China. Poziția Chinei față de cooperarea internațională în materie de transmitere a fost întotdeauna pozitivă și deschisă. De fapt, China a invitat de două ori experți ai OMS în țară, pentru a efectua cercetările necesare privind transmiterea virusului. În luna martie, curent Organizația Mondială a Sănătății a publicat oficial raportul comun de cercetare China-OMS privind transmiterea virusului, ajungând la cele mai convingătoare, profesionale și științifice concluzii cu privire la problemele în cauză, care au fost recunoscute de întreaga comunitate internațională și de comunitatea științifică. Trebuie subliniat faptul, că urmărirea originii virusului Covid-19 este o problemă științifică și că nicio țară nu are dreptul să politizeze problemele științifice sau de să defăimeze alte țări în propriile interese politice. China este dispusă să colaboreze cu toate părțile pentru a realiza în mod activ trasabilitatea științifică globală și pentru a contribui, pentru omenire, la victoria finală asupra epidemiei.

Există încă un decalaj mare în oferta globală de vaccinuri împotriva Covid-19. Fiind cel mai mare producător mondial de vaccinuri împotriva noului coronavirus, cum furnizează China vaccinurile către lumea exterioară?

Încă la etapa de cercetare și dezvoltare a vaccinului Covid-19, China a promis solemn lumii, că vaccinul chinezesc va fi un bun public global. În prezent, China și-a ținut promisiunea și este prima, care a oferit vaccinuri țărilor în curs de dezvoltare care au avut nevoie. A donat vaccinuri către peste 100 de țări și a exportat vaccinuri către mai mult de 60 de țări. Suma totală a depășit 770 milioane de doze, clasându-se pe primul loc în lume. Patru tipuri de vaccinuri chineze au fost aprobate pentru utilizare în mai mult de 100 de țări și două au intrat pe lista de utilizare a situațiilor de urgență a OMS și pe lista de achiziții „COVAX”. Siguranța și eficacitatea vaccinurilor chineze au fost recunoscute de autoritățile internaționale. În aprilie, curent China a furnizat Moldovei 250.000 de doze de vaccin împotriva Covid-19, care au jucat un rol important în lupta împotriva epidemiei.

În prezent, problemele legate de capacitatea globală insuficientă de producere a vaccinului, distribuirea neuniformă și vaccinarea dezechilibrată sunt încă grave. La prima reuniune a Forumului internațional COVID-19 pentru cooperare în vaccinuri, care a avut loc cu puțin timp în urmă, președintele chinez Xi Jinping a anunțat, că anul acesta China se va strădui să mai ofere lumii 2 miliarde de doze de vaccin și să doneze 100 de milioane de dolari către " COVAX" pentru țările în curs de dezvoltare. Distribuirea vaccinurilor este o altă măsură majoră, luată de China pentru a pune în aplicare promisiunea globală a produselor publice de vaccinuri și pentru a promova distribuția echitabilă a acestora. China va continua să contribuie la cooperarea globală anti-epidemică.

Confruntată cu impactul epidemiei, economia Chinei se îmbunătățește constant și a jucat un rol destul de important în redresarea economiei mondiale. Cum a reușit China să facă acest lucru?

În a.2020, când majoritatea economiilor lumii se confrunta cu o descreștere economică, PIB-ul Chinei a crescut cu 2,3%, China fiind unica dintre marile economii ale lumii, care menține o creștere pozitivă. În principiu, economia Chinei poate menține o dezvoltare stabilă și rapidă datorită următoarelor puncte:

În primul rând, prin prevenirea științifică și strictă a epidemiei, care a fost controlată cu succes într-o perioadă scurtă de timp, astfel încât societatea și economia au revenit la normal, diferite industrii au reluat activitatea și producția fără probleme, iar economia a menținut o funcționare stabilă.

În al doilea rând, prin aderarea la un nivel ridicat de deschidere către lumea exterioară, ceea ce a dus la creșterea continuă a comerțului exterior. Ca fabrică mondială, în primele șapte luni ale acestui an, valoarea totală a importurilor și exporturilor Chinei a fost de 21,34 trilioane de yuani (aproximativ 3,3 trilioane de dolari SUA) , cu o creștere interanuală de 24,5%. În transportul feroviar de mărfuri între China și Europa - ”China-Europe Express” au operat 7.377 de trenuri, ceea ce reprezintă o creștere de 43% față de aceeași perioadă a anului trecut, iar acoperirea s-a extins la 168 de orașe din 23 de țări europene, astfel marfa chineză a fost mai accesibilă pentru europeni. În prezent, China este deja cel mai mare partener comercial din 124 de țări din lume, economia chineză a jucat un rol semnificativ în stabilitatea economiei globale în timpul epidemiei.

În al treilea rând, este eliberarea continuă a potențialului pieței interne. Mediul de afaceri al Chinei a fost optimizat continuu, iar industriile emergente și industriile de înaltă tehnologie s-au dezvoltat rapid, ceea ce a stimulat puternic redresarea economică. În a.2020 China a depășit Statele Unite, devenind astfel cea mai mare piață de consum din lume. În prima jumătate a acestui an, cheltuielile de consum intern ale Chinei au contribuit cu 61,7% la creșterea economică, iar potențialul pieței interne a fost eliberat în continuare, devenind o forță motrice puternică care sprijină redresarea susținută a economiei Chinei.

Sunt încrezut că, fiind a doua cea mai mare economie din lume, dezvoltarea economică a Chinei va aduce mai multe oportunități lumii, în special țărilor europene.

Cum evaluați cooperarea economică și comercială dintre Moldova și China pe timpul pandemiei?

În ultimii ani, cooperarea economică și comercială chino-moldavă s-a dezvoltat constant. În prima jumătate a acestui an, volumul bilateral economic și comercial a ajuns la 391 milioane de dolari SUA, realizând o creștere de 46,2% față de tendința din contextul sever al epidemiei. Această realizare nu este deloc ușoară. Mai mult, potențialul cooperării economice și comerciale dintre China și Moldova nu a fost încă valorificat în totalitate. În fața epidemiei, întreprinderile celor două țări ar trebui să ia inițiativa de a face față schimbărilor, să caute oportunități în criză, să se străduiască să găsească noi puncte de creștere a cooperării și să promoveze îmbunătățirea și modernizarea continuă a cooperării economice și comerciale bilaterale. Având în vedere caracteristicile respective și nevoile practice ale celor două țări, cred că putem consolida în continuare colaborările bilaterale în domeniile energiei ecologiei, agriculturii, construcției, infrastructurii și a economiei digitale. În prezent, China menține un nivel ridicat de deschidere către lumea exterioară, ceea ce aduce noi oportunități de dezvoltare pentru întreprinderile moldovenești. China este cea mai dinamică economie din lume și are cea mai mare piață de consum, care în următorii 10 ani va importa bunuri în valoare de 22 trilioane dolari SUA. Sper că întreprinderile moldovenești vor profita de această oportunitate, vor consolida cooperarea cu China, vor explora activ piața chineză și vor împărtăși dividendele dezvoltării economice a Chinei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?