Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Ambasadorul Iranului în Moldova: ”Spiritul național al iranienilor se manifestă prin încrederea în sine a poporului și tendința spre independență”. Partea a 2-a

11 feb. 2020,, 19:47   Interviuri
5248 0

(Începutul - la 10.02.2020)

Azi este marcată Ziua Națională a Iranului. Cu această ocazie, site-ul Noi.md continuă publicarea interviului acordat de Manucehr Moradi, ambasadorul Republicii Islamice Iran în Republica Moldova. În prima parte a interviului a fost vorba despre relațiile bilaterale moldo-iraniene și perspectivele dezvoltării lor. În cea de-a doua vom vorbi despre situația internațională a Iranului, iar cea de-a treia parte poartă un caracter istorico-cultural.

Recent, SUA au ieșit din acordul nuclear cu Iranul. Au fost introduse sancțiuni. Cum credeți, în ce măsură acest pas poate influența dezvoltarea economică a Iranului și relațiile lui cu statele europene?

Sancțiunile ilegale și unilaterale ale SUA împotriva Iranului au o istorie de patruzeci de ani, noi le numim terorism economic, deoarece aceste sancțiuni prezintă un pericol pentru sănătatea și bunăstarea poporului iranian, de facto este un embargou asupra produselor alimentare și a medicamentelor. Cu regret, țările europene, în pofida angajamentelor asumate conform acordului nuclear, nu au întreprins careva pași, chiar dacă cunosc caracterul antiuman al sancțiunilor americane.

Cum ar putea arăta un compromis cu America?

Prin aprobarea acordului nuclear, Republica Islamică Iran a făcut un pas spre eliminarea tensiunilor în relațiile cu America, dar, cum s-a și prognozat, SUA nu și-au respectat angajamentele. Iată de ce, dacă America nu va înceta acțiunile ilegale contra Republicii Islamice Iran și nu va reveni la îndeplinirea angajamentelor asumate în cadrul Planului comun de acțiuni comprehensive (engl. Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA)), nu va exista o posibilitate pentru compromis și înțelegere.

Cu ce țări europene are Iranul cele mai constructive relații?

Republica Islamică Iran mereu a insistat pe interacțiunea constructivă cu toate țările independente, în baza respectului pentru suveranitatea, integritatea teritorială și a asigurării reciproce a intereselor. Și relațiile reciproce dintre Republica Islamică Iran și țările europene pot fi examinate în contextul intereselor reciproce. Noi așteptăm ca țările europene să acționeze independent de America și să-și respecte angajamentele față de Iran, conform acordului nuclear numit.

Ce interese are Iranul în Siria și Libia, care-i diferența dintre pozițiile Iranului și ale Israelului față de aceste țări?

Păstrarea păcii și stabilității în Orientul Apropiat și lupta cu terorismul - iată cele mai importante principii ale politicii regionale a Republicii Islamice Iran. În același timp, politica Israelului se reduce la atacuri asupra țărilor vecine, ocuparea acestor teritorii și destabilizarea situației în aceste țări, și anume în Siria și Liban. În Siria, Republica Islamică Iran luptă contra terorismului, iar în Liban – sprijină guvernul legal și partidele legitime. Istoria Israelului este plină de agresiune contra vecinilor, uciderea oamenilor nevinovați și implicarea regiunii în războaie și conflicte.

Civilizația iraniană este o comoară istorică. Cum apreciați Dvs. aportul Iranului la istoria omenirii?

Toată complexitatea antichităților iraniene și impresionantul trecut istoric al Republicii Islamice Iran vorbește despre existența unei civilizații milenare a țării noastre. Pentru ca să putem aprecia rolul important al Iranului în istoria omenirii în baza unui singur, dar evident și strălucit, exemplu ce demonstrează cultura iraniană, vom invoca primul în istorie manifest al drepturilor omului. Textul acestui document a fost săpat în anul 538 înainte de Hristos pe celebrul cilindru al împăratului Cyrus cel Mare, care a guvernat în perioada dinastiei Achaemenids. Acest document, considerat primul Manifest al drepturilor omului, în anul 1971 a fost tradus în 6 limbi oficiale ale ONU. Acest exemplu este doar o mică parte a mărturiilor despre aportul iranienilor la istoria și cultura omenirii și despre trecutul istoric al Iranului.


Un alt exemplu ar fi bogata literatură iraniană, care a dat lumii poeți mari ca Hafiz, Saadi, Firdousi, Khayyam, Moulawu (Rumy), Rudaki etc. Ibn Sina, renumitul filozof și vraci iranian, este un alt exemplu al aportului Iranului la istoria omenirii.

Iranul nu a fost niciodată cotropit de statele europene. În epoca colonialismului ați luptat pentru identitate și independență. Poporul Iranului nu a putut fi răpus în condițiile blocadei de după revoluția din februarie 1979. Unde-s izvoarele acestui spirit neclintit al națiunii persane?

Împotrivirea față de colonialism își are izvorul în spiritul poporului iranian, care este încrederea în propriile puteri și tendința spre independență. Spiritul național al iranienilor se manifestă prin încrederea în sine a poporului și tendința spre independență și își are începutul în trecutul istoric și cultura națională și religioasă a poporului. Aceste două componente (identitatea națională și religioasă iraniană) întotdeauna au contribuit la unirea poporului Iranului și împotrivirea lui oricărei agresiuni ori cotropiri.

Cu secole în urmă, teritoriul Iranului era mult mai mare decît cel actual. Ce relații are Iranul de azi cu statele care anterior erau parte a lui?

Pe parcursul istoriei, statele existente în actualul sistem al ordinii mondiale mereu au suferit schimbări și transformări semnificative. În prezent, condițiile de existență a formațiunilor politice în lume diferă mult de cele din epocile trecute. Au apărut numeroase instituții și organisme internaționale, multe țări fac parte din ele. Stabilirea relațiilor reciproce pașnice în baza suveranității și integrității teritoriale este una dintre prioritățile politicii externe a Republicii Islamice Iran în raport cu statele suverane din lume. Relațiile reciproce dintre Republica Islamică Iran și țările din arealul civilizațional iranian, la fel, există în acest cadru. Avem cu aceste țări un trecut istoric, cultural și religios comun și relații de prietenie între popoarele noastre. Și în sfera politică, culturală și economică Republica Islamică Iran menține cu aceste țări relații reciproce bune.

În evul mediu, Moldova era renumită pentru hergheliile sale de cai, pe care îi vindea în diferite țări ale lumii. Se spune că pe atunci în Orient, inclusiv în Iran, exista zicala ”Nimic nu-i mai frumos decît un flăcău persan pe un armăsar moldovenesc”. În Iran, își mai amintește cineva de acele minunate relații istorice și economice dintre țările noastre?

Această zicală are rădăcini vechi, care se trag din epoca medievală, din timpul domniei lui Ak-Koyunlu în Iran (a.a.1423-1478). Pe atunci exista o colaborare bună între conducătorii iranieni și domnitorii Moldovei. Grație interesului iranienilor pentru caii moldovenilor, a și apărut această zicală, care pentru prima dată a fost înregistrată de Dimitrie Cantemir, pe atunci – un savant și un orientalist de excepție. Ea mărturisește faptul că au existat legături istorice între Iran și popoarele care, geografic vorbind, populau teritoriul Moldovei de azi. Din fericire, acest proces istoric continuă, iar relațiile reciproce dintre Republica Islamică Iran și Republica Moldova se dezvoltă la un nivel demn de o apreciere înaltă.

Iran a dat lumii civilizația zoroastriană antică. Shahinshahul Darius a ajuns pe meleagurile moldovene și într-un răstimp chiar a posedat o parte dintre ele. Cum apreciați rolul istoric al Iranului în acele timpuri? Și în ce măsură, în condițiile actuale, poate fi extinsă misiunea externă a Iranului?

Din punctul de vedere al rolului și locului țărilor, actualele condiții ale structurii politice internaționale diferă mult de cele din trecut. Conform surselor istorice, în epoca Achaemenids teritoriul Iranului era foarte vast, Iranul fiind unul din cele două imperii mondiale. Noi întotdeauna am fost mîndri de trecutul țării noastre, care a avut un aport demn în formarea culturii și civilizației mondiale.

Republica Islamică Iran este moștenitoarea acestei mari culturi și civilizații, care a avut o influență mare și a putut prezenta lumii un sistem politic bazat pe adevărata credință Islam și pe democrație.Relațiile reciproce dintre Republica Islamică Iran și alte țări se bazează pe principiile diplomației, a intereselor reciproce și respectării suveranității și integrității teritoriale a statelor, nu pe cotropiri și expansiuni teritoriale. Pe parcursul ultimilor două sute de ani, Iran nu a dezlănțuit nici un război cu vecinii săi.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?