Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

​Ambasadorul Indiei în Moldova: Dacă nu știm cum că procedăm corect, căutăm soluția în teoria marelui Mahatma Gandhi

9 aug. 2022,, 10:00   Interviuri
6809 0

Ne-am deprins să credem că vectorul occidental este cel mai important și aproape unicul corect. Însă tot mai multe țări ale lumii demonstrează, că o dezvoltare puternică e posibilă nu doar în Occident, ci și în alte părți ale lumii. Spre exemplu, India.

O țară care a știut să-și păstreze întregul potențial multisecular de cultură și spiritualitate, să-și depășească trecutul colonial, să sporească destul de repede puterea sa economică și să devină unul dintre cele mai mari state din lume. Rahul Shrivastava, ambasadorul Indiei în Republica Moldova cu reședința la București, a relatat despre aceea cum trăiește azi India, ce sarcini își pune în față, ce perspective de dezvoltare are, dar și despre relațiile reciproce dintre țările noastre într-un interviu exclusiv pentru site-ul Noi.md.

În opinia noastră, India contemporană este o țară care pășește sigur spre viitor, un mare stat al Asiei contemporane și al lumii, cea mai mare democrație din lume. Dar India este și o țară cu tradiții spirituale și materiale vechi, o adevărată rădăcină a civilizației umane în Asia. Țara care a dat lumii mari asceți spirituali, savanți, filozofi, prooroci și fondatori ai religiilor mondiale. Țara care după o luptă seculară și-a obținut independența în sec. ХХ. Țara, al cărei fondator a fost Jawaharlal Nehru . 15 august este o dată importantă în istoria țării Dvs., care marchează aniversarea a 75-ea a celei mai mari sărbători naționale – Ziua Independenței. Cu ce rezultate a ajuns țara la această dată?

Într-adevăr, acum 75 de ani noi am obținut independența. Dacă consultăm statistica, vedem ce rezultate frumoase a obținut țara în acest răstimp. Atunci, în a. 1947, cota Indiei în PIB-ul mondial era de cca 3%, în prezent - cca 10%, în anii imediat următori vom aduce acest indice la 12%. În a.2015, India a ocupat primul loc în lume la creșterea economică, care a atins 7,3%. Țara noastră se află pe locul doi în lume la volumul producției agricole și face parte din țările cu cea mai dezvoltată industrie, și nu doar ușoară și alimentară, ci și industria grea. Succese foarte mari am obținut în sectorul IT .

În anul obținerii independenței, populația Indiei era de peste 350 milioane de oameni, în prezent este de 1 miliard 400 milioane de oameni. Una dintre cele mai mari probleme era analfabetismul. Studii aveau doar 12% din populație, majoritatea oamenilor erau analfabeți. Acum rata alfabetizării a atins aproape 80%. Asta la populația de 1 miliard 400 milioane de oameni . Nu a fost ușor să obținem acest rezultat, iar procesul continuă – vom obține alfabetizarea totală a populației.


Și în sfera socială au avut loc schimbări mari. Un timp îndelungat așa numitele caste inferioare erau excluse din procesul social. Acum și ele își au locul în societate. Ne-am propus să obținem egalitatea pentru toți, și treptat atingem acest scop, căci și celelalte pături ale populației trebuie să se afle în mainstreamul social.

Pot menționa succesele noastre în plan militar și cosmic. După ce am început să elaborăm programe cosmice, am făcut un salt enorm. Am putea enumera mult timp realizările obținute în deceniile de independență. Deși, desigur, există și probleme și noi trebuie să le depășim.

Se mai fac simțite urmele dominației britanice, ale epocii colonialismului, sau India a reușit să le extermine definitiv și să devină independentă cu adevărat?

Noi avem relații bune cu Marea Britanie. Ele nu au fost bune timp de 200-300 de ani, după ce britanicii au venit încoace. La începutul sec. XVIII cota Indiei în economia mondială era de cca 25%. Părăsind India, englezii au lăsat acest indice la rata de cca 1,5%. Economia a decăzut puternic în anii în care noi eram o colonie.

Însă a mai rămas o anumită influență. Pozitiv este faptul, că cea mai mare parte a populației posedă limba engleză, ceea ce ne ajută să interacționăm cu organismele internaționale. Careva strategii, să zicem - în agricultură, le-am preluat de la englezi și le folosim în continuare.

Relațiile cu Londra întotdeauna au fost complicate. Dar acum, că Britania a părăsit UE, purtăm cu ea negocieri privind colaborarea în diverse domenii. Am încheiat un acord bilateral privind comerțul liber, avem un parteneriat strategic în domeniul apărării și securității, care prevede eforturi comune în vederea asigurării navigației libere în Oceanul Indian și lupta cu terorismul.

După obținerea independenței în a. 1947, în țara Dvs. a fost acceptat un program de obținere a egalității castelor. Constituția Indiei a subliniat egalitatea în fața legii pentru toți oamenii, indiferent de apartenența lor religioasă, rasială și de castă. Cum reușește societate indiană și partidele guvernante să rezolve aceste probleme complexe, care au rădăcini milenare?

Odată cu independența, am obținut și o economie foarte slabă. Societatea care avea tradiții milenare bune, avea și probleme vechi. O parte destul de mare a societății era înapoiată. Acești oameni nu au avut posibilitatea să se integreze și să fie reprezentați nici în guvern, nici în business, nici în alte sfere.

Odată cu obținerea independenței, au fost făcuți pași numeroși pentru rezolvarea acestor probleme. Să zicem, reprezentanții unor caste nu puteau obține studii superioare. De aceea s-a decis eliminarea acestei discriminări. Acum statul promovează politica de integrare a acestor oameni în sistemul administrării publice și în economie. Și anume - în instituțiile publice, structurile de administrare a fost stabilită cota de 15% pentru reprezentanții acestor caste. Astfel ele au posibilitatea să-și ridice statutul social și să concureze cu cei, care milenii în șir s-au bucurat de aceste privilegii.

Accesul lor la studiile superioare a permis reducerea nivelului de sărăcie și formarea institutului liderilor tineri la sate.

Avem și triburi, care de-a lungul secolelor nu au avut posibilități nici în sfera educației, nici în cea socială. Și pentru ele guvernul a prevăzut cote de 7,5% la nivel central – pentru ca în fiecare an ele să poată fi reprezentate în instituțiile publice și alte instituții ale statului.

Țin să mai spun, că la finele lunii iulie, curent pentru a doua oară în istoria țării în fruntea statului a fost aleasă o femeie, Draupadi Murumu. Ea este reprezentanta unui asemenea trib. Și acesta este un indice enorm, care arată schimbările globale produse în țară. Acum 70 de ani oamenii nici nu puteau visa la așa ceva. Este dovada faptului, că la noi oricine poate deveni președinte al țării, indiferent de proveniență. Și la nivel de administrații locale la noi există cote pentru femei. Astfel încercăm să depășim problemele pe care le-am moștenit.

Draupadi Murumu– a doua femeie-președintă în Istoria Indiei

India într-adevăr a dat lumii mai multe femei celebre. Spre exemplu, Indira Gandhi a devenit un patrimoniu mondial. Să ne amintim și de Mahatma Gandhi, care a stat la originile suveranității indiene. Noi, în Moldova, cunoaștem despre acest mare om politic, filozof și ascet. În India modernă, are este rolul lui Gandhi, a teoriei lui Gandhi, a moștenirii și a gandhismului în general?

Desigur, la noi el este apreciat ca una dintre cele mai mari personalități ale țării. Moștenirea sa, teoria sa este actuală și azi și influențează nu doar societatea noastră, ci și politica externă. Spre exemplu, el vorbea despre obținerea scopurilor pe cale pașnică, fără violență. Și vedeți că India nu este o țară agresivă. Noi în continuare încercăm să rezolvăm pașnic toate problemele și spunem mereu că războiul nu este o soluție. Se trage din timpurile, în care Gandhi lupta pentru independența țării, pentru el principiul non-violenței era foarte important. Tot el spunea: nu contează scopul, contează pe ce cale îl obții. În politica sa externă, India respectă acest principiu. Pentru noi întotdeauna contează nu doar scopul, ci și metoda de a-l atinge.

Mereu, dacă apar probleme sau nu știm cum să procedăm corect, ne amintim de marele Mahatma Gandhi și de teoria lui, și asta ne ajută să găsim soluția corectă.

Acum îmi permiteți niște întrebări privind relațiile reciproce dintre țările noastre. Deocamdată, Republica Moldova și India au relații internaționale destul de modeste. Un pas important spre intensificarea lor a fost vizita întreprinsă în a.2018 de Tudor Ulianovschi, ministrul de atunci al externelor din RM, în țara Dvs., unde a avut o întrevedere cu colega sa dna Sushomya Swaraj . Atunci s-a discutat posibilitatea deschiderii ambasadei Moldovei la New Delhi, anularea regimului de vize pentru diplomați, aprofundarea colaborării comercial-economice. CE s-a reușit în cei patru ani, care s-au scurs de atunci?

Din cei patru ani de la vizita șefului externelor moldovenești în capitala Indiei, doi i-am petrecut în stare de pandemie. Deși, în ciuda pandemiei, am avut anumite succese, întrevederi și negocieri bilaterale. Pentru august,curent, avem preconizate consultări comune ale ministerelor de externe din cele două țări. Însă ele se vor desfășura ulterior, căci trebuie pregătite minuțios. Cea mai recentă consultare moldo-indiană a avut loc cu mai bine de 20 de ani în urmă.

În plus, în acest an marcăm 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre India și Republica Moldova. În acest context, este preconizată o vizită a secretarului de stat al MAEIE în India, și ne vom strădui ca ea să aibă loc în acest an.

Acordul privind anularea regimului de vize pentru diplomați este în faza finală de pregătire. Posibil, va fi semnat anume în cadrul vizitei secretarului de stat al MAEIE din anul curent.

Desigur, ne-am dori ca relațiile comercial-economice dintre țările noastre să se dezvolte mai activ. Cel mai mare schimb de mărfuri a existat în sfera farmaceutică. Apoi timp de 2-3 ani a scăzut, dar sper că va crește din nou, pentru că Moldova a adoptat o lege nouă, care permite exportul medicamentelor noastre, care nu-s doar ieftine, ci și de calitate, din ingrediente naturale.

Astfel relațiile noastre comerciale se vor intensifica. De un an și jumătate ambasada noastră depune eforturi pentru ca noi să putem importa produse agricole din Moldova.

Avem relații culturale destul de dezvoltate. În anul care s-a scurs au avut loc multe evenimente, în Moldova au fost prezentate multe programe culturale indiene – ceea ce nu s-a mai practicat de mulți ani.

Ați spus că ați vizitat Moldova de mai multe ori. Cu cine dintre politicienii și persoanele publice din Moldova ați avut întrevederi? Care-s impresiile Dvs. despre Moldova?

Moldova este o țară frumoasă. Chiar dacă am vizitat, în fond, capitala, și doar o singură dată am ieșit dincolo de ea, am reușit să observ natura, care mi-a plăcut foarte mult. Și capitala îmi place: mică, dar îngrijită, curată, confortabilă.

Am avut multe întrevederi cu politicienii moldoveni, reprezentanți ai Ministerului afacerilor externe și ai Ministerului economiei. Dar noi avem relații nu numai cu capitala, ci și cu regiunile. Spre exemplu, bașcana Găgăuziei Irina Vlah este foarte activă. Avem stabilite cu ea contacte bune.

Așa că am cele mai bune impresii despre Moldova. La următoarea vizită, voi încerca să merg nu numai în capitală, ci și în alte regiuni ale Moldovei.

Țin să amintesc că în Ucraina au studiat cca 20 mii de studenți indieni. La finele lui februarie acolo situația s-a schimbat, a început fluxul de refugiați, cca 1500 dintre studenții noștri au trecut prin Moldova spre București , apoi îi trimiteam acasă cu avionul. În acest context țin să mulțumesc Moldovei și autorităților ei pentru ajutorul acordat.

În Moldova lumea cunoaște și apreciază mărfurile indiene, da ce produse moldovenești pot fi găsite în India?

Fructe, legume. Evident, ne-am dori niște cantități mai mari. În a.2018 Moldova a obținut posibilitatea să exporte în India mere în condiții fitosanitare destul de liberale. De atunci companiile moldovenești au făcut mai multe încercări de a exporta mere pe piața indiană. Cu regret, nu întotdeauna reușite.

Au existat probleme pe care a încercat să le rezolve ministrul vostru de externe în cadrul vizitei întreprinse în a. 2018 în India. Problemele țineau de faptul, că un lot mare de mere predestinate exportului, probabil, nu a fost verivicat bine sau au existat erori în regimul de temperatură a livrărilor pe trmen lung în containere pe mare, dar în rezultat parțial produsele s-au alterat . Și noi am încercat să rezolvăm această problemă. Anul trecut eu am avut o întrevedere cu conducerea Asociației «Moldova Fruct» și i-am dat datele de contact ale importatorilor indieni, care practică comerțul cu mere. În acest fel încercăm să restabilim aceste relații.

Întrevederea ambasadorului Indiei cu ministrul moldovean de externe în iarna anului curent.

Să sperăm că veți avea mai multe mărfuri moldovenești. Altă întrebare. În Moldova mereu a existat un interes mare pentru moștenirea culturală indiană. E posibilă perspectiva deschiderii unui Centru al culturii indiene în Moldova?

Centrele noastre de cultură se deschid în țările unde avem ambasade. Deocamdată, la Chișinău nu există o ambasadă a Indiei – doar cu reședința la București, dar asta nu înseamnă că locuitorii Moldovei nu pot cunoaște moștenirea culturală indiană. În schimb, avem societatea de prietenie ”Moldova-India”. Este o organizație culturală creată de studenții noștri, care activează foarte bine. Organizează diverse evenimente, expoziții, festivaluri ale culturii indiene. Cel mai recent festival de acest fel s-a desfășurat în luna mai, curent, la Palatul Republicii. În cadrul acestei asociații există un grup de tineri entuziaști, care-i învață pe doritori dansurile indiene, predă hindi, lecții de bucătărie indiană etc.

India este o țară cu o cultură veche și bogată, pe care mulți locuitori ai Moldovei și-ar dori să o viziteze. Care este numărul turiștilor moldoveni, care vizitează India?

Nu foarte mare, cam 100 persoane pe an. Țin să menționez, că noi am simplificat regimul de vize pentru moldoveni: viza nu o primești la ambasadă, ci on-line. Cu regret, nu există zboruri directe Chișinău-Delhi, e dificil să ajungi la noi, din această cauză e mic fluxul de turiști. Desigur, ne-am dori ca el să fie mai mare.

India - țara unor descoperiri uimitoare pentru turiști

În lumea întreagă, locuitorii Indiei au faima unor specialiști-IT excelenți. Dar avem în universitățile chișinăuiene destul de mulți studenți din țara Dvs. Ce anume studiază ei în Moldova?

Mai toți învață la Universitatea de medicină, puțini viitori specialiști-IT avem aici. Mai există tineri care studiază la Universitatea agrară și altele, însă majoritatea vor fi medici. Se explică prin faptul, că deocamdată India nu are suficiente universități de medicină, așa că tinerii merg în țări ca Moldova, și asta e foarte bine. Studenților noștri le place, noi ne aflăm mereu în contact cu Universitatea de medicină și eu știu, că acolo atitudinea față de tinerii noștri este bună.

În știința istorică și orientală moldovenească au existat persoane care au contribuit la studierea civilizației indiene. Ne referim, în special, la Mircea Eliade, care a scris numeroase lucrări despre comorile spiritualității și religiei indiene. A fost inițiat în Rishikesh și a absolvit Universitatea Hindu din Benare, este discipolul marelui filozof Dasgupta. Eliade a arătat lumii occidentale multe tradiții hinduse și budiste. Altă dată în India a existat un monument în memoria acestui savant. Astăzi, este oare cunoscut în India numele acestui mare savant și vizionar adevărat al Indiei în Europa?

Da, în India Mircea Eliade este bine cunoscut, în special acolo unde a petrecut ceva timp cu profesorul Surendranath Dascupa. Știu că a scris renumitul roman «Maitreya», acțiunea căruia se desfășoară la Calcutta, și că a fost turnat un film după romanul său «Nopțile bengaleze».

Filmele indiene se bucură de popularitate în țara noastră, expresia «film indian» a devenit chiar comună, dar presupune un sentimentalism excesiv și o detașare de realitate. Și doar puținii cunoscători știu, că în anii din urmă cinematografia indiană a pășit mult înainte, și plus la melodrame are și pelicule adevărate, serioase, pline de dramatism și realism. Povestiți-ne mai detaliat despre noua cinematografie indiană.

Industria cinematografică din India este una dintre cele mai dezvoltate din lume, filmele indiene rulează în peste o sută de țări ale lumii. Da, mulți cred că filmul indian presupune doar dansuri, muzică și emoții. Bollywoodul indian mai este o mare bucurie pentru spectatori.

Dar în deceniile din urmă cinematografia noastră s-a schimbat mult. S-a dezvoltat noi tehnologii, au apărut noi genuri, cinematografia s-a diversificat. Amatorii de filme serioase cunosc filmul «Ultima speranță» regizat de Sanjay Leela Bashali. Este una dintre cele mai renumite pelicule turnate în sec. 21, intrată în lista celor mai bune filme indiene din toate timpurile. Criticii spun, că în cinematografia mondială aceasta este una dintre cele mai tari pelicule despre puterea spiritului uman. Avem și alți regizori minunați, care sparg stereotipurile obișnuite despre filmele noastre.

Eu personal prefer filmele mai serioase, care obligatoriu trebuie să aibă o linie de subiect bine dezvoltată, o temă și o interpretare actoricească bună.

Acum – la chestiuni globale. India face parte din formatul BRICS, unde are un rol-cheie. Mulți experți spun că BRISC are un viitor mare și că acest format se contrapune cumva G7. Ce beneficii are India în urma participării la BRICS?

BRICS nu concurează cu nimeni. Formatul BRICS este o organizație creată pentru a dezvolta securitatea și prosperarea țărilor participante. Populația acestor cinci țări formează peste 40% din populația globului, și deoarece BRICS se va mai extinde, acest procent va spori.

Inițial, de competența BRICS ținea rezolvarea problemelor economice, care prezentau interes reciproc. Însă ulterior agenda organizației s-a extins mult, acum ea include probleme globale actuale – terorismul internațional, schimbările climatice, alimentația, situația economică și financiară în lume, reforma instituțiilor de la Bretton Woods, protecționismul în comerț și Organizația mondială a comerțului, etc.

Pentru India, colaborarea în cadrul BRICS unește resursele potențiale și necesitățile critice de dezvoltare. Spre exemplu, noi colaborăm cu China la elaborarea structurilor financiare alternative și a principiilor coordonate de colaborare a Asiei în Sudul Global, în chestiuni ca investițiile, comerțul. Cu Rusia – este tradiționala colaborare militar-tehnică, energetică, inclusiv cea nucleară, cosmosul.

Unul dintre rezultatele concrete ale colaborării BRICS este crearea noii Bănci de dezvoltare cu staff-ul la Shanghai. Această bancă nouă a fost creată pentru finanțarea diferitor proiecte în țările BRICS.

Anul trecut India a fost gazda summit-ului 13 BRICS. Anterior, a găzduit de două ori summit-urile acestui format. India a propus prioritățile președinției sale în a.2021 cu genericul «15 ani BRICS: colaborarea țărilor BRICS pentru continuitate, consolidare și consens». Ca țară-gazdă, noi am acordat o atenție deosebită Strategiei parteneriatului economic BRICS pentru anii 2020-2025. India încurajează lansarea platformei de cercetări în domeniul agricol BRICS, colaborarea în domeniul dezastrelor naturale, sectoarele inovaționale și sănătatea digitală, precum și în domeniul medicinii tradiționale.

La summit-ul din iunie, curent, aceste teme au fost continuate.

În prezent mulți experți mondiali vorbesc despre aceea că este în curs de edificare o nouă ordine mondială. Cum și unde se vede India în această nouă ordine mondială?

Desigur, lumea este în schimbare acum. Una dintre cauzele de ce noi nu putem soluționa multe probleme este faptul că multe organisme internaționale nu au mai fost schimbate de mult timp Spre exemplu, ONU. ONU este o organizație foarte bună, care a făcut multe pentru lume, însă de la crearea ei au trecut mai bine de 75 de ani. Lumea se schimbă. Și organisme ca Fondul monetar internațional sau aceeași ONU trebuie să se schimbe, pentru a soluționa problemele actuale prin mijloace actuale. Da noi uneori încercăm să soluționăm problemele prin metode, care erau actuale acum 75-80 de ani, și nu reușim. India sprijină reformele structurilor internaționale. Problemele globale au nevoie de reforme globale, iar ele vor reuși doar dacă vor fi reformate organizațiile internaționale.

Au intervievat Svetlana Derevscicova, Veaceslav Matveev

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?