Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Nicolai Pascaru: Sub masca transformărilor și a reformelor are loc reprimarea oponenților politici

27 sep. 2021,, 10:00 (reactualizat 27 sep. 2021,, 18:03)   Interviuri
5564 17

La 17 septembrie Autoritatea națională pentru integritate (ANI) a emis decizia, prin care ex-deputatul Nicolai Pascaru a fost lipsit de dreptul de a ocupa funcția de deputat pentru o perioadă de trei ani. Deși nu este clar cum ar putea să o facă, dacă actualul parlament, ales la 11 iulie, trebuie să funcționeze timp de patru ani. Despre ceea ce se află în spatele acestei decizii ne-a vorbit însuși ”vinovatul” într-un interviu pentru Noi.md.

Ce anume a provocat o așa decizie? Ce legi ați încălcat?

În ultimii doi ani, în parlament a fost anunțată lupta activă contra corupției. S-a vorbit mult despre necesitatea de a descoperi schemele de corupție. Noi, deputații-socialiști din legislatura trecută, am atras de multe ori atenție acestor lucruri. Însă ANI nu a sancționat pe nimeni din participanții schemelor de corupție. În principal, ea se axează pe oponenții actualei puteri. Aceștia au fost mereu verificați, scriau ceva, clarificau. Și dacă aceste verificări practic nu i-au vizat pe oponenții noștri, asupra noastră ANI s-a concentrat în mod serios. Nu pe democrați, nu pe fracțiunea ”Șor”, nici pe PAS, ci anume de deputații-socialiști.

Eu am devenit deputat nu chiar de la începutul legislaturii, da după decesul unuia dintre membrii parlamentului, chiar în toiul pandemiei. Plus la toate, conduc 5 organizații neguvernamentale, dintre care majoritatea activează mai bine de 15 ani – proiecte de tineret, sportive, ecologiste.

Dar nu este interzis? Statutul de deputat nu poate fi cumulat cu activitatea comercială, dar cu cea obștească se permite, parcă?


Da, nu este interzis. Este legal. Dar ei oricum au spus, că participarea la organizațiile neguvernamentale este ilegală și incompatibilă cu activitatea de deputat. Dar aici apar întrebări. Noi avem cinci ONG-uri, dintre care activă este una singură – Federația sportivă «Voievod». Săli de sport, oficiul central, mașina de serviciu și întreținerea organizației.

Din ce mijloace achitați toate acestea ?

Noi avem parteneri tradiționali, cu care lucrăm de mulți ani. Adică, nu putem spune că eu am venit în parlament și aici am găsit sponsori.

Din a. 2006, noi organizăm regulat evenimente internaționale, campionate europene și euro-asiatice. De fiecare dată căutăm posibilități, invităm partenerii noștri să participe. Pentru orice federație este o cinste să colaboreze cu companii cunoscute, de succes. Puține dintre federațiile sportive din Moldova își pot permite o salarizare, noi nu facem parte din această categorie. Noi nu primim ajutor de la stat.

Unul dintre argumentele verificării ANI este faptul, că eu semnez documente, și anume scrisori de mulțumire în adresa organizațiilor care au sprijinit federația.

Dar în parlament există multe persoane care fac parte din organizații obștești, stau în fruntea lor. Și toate aceste organizații au propriile oficii în toată Moldova, achită plăți comunale, de arendă etc.

De fapt, fiecare al doilea deputat PAS așa sau altfel are relații cu ONG. Uitați-vă la declarațiile lor: au ori asociație, ori ONG. Cu toții au săli în care fac conferințe și pentru care achită chirie (ceea ce mi-a fost reproșat mie). Și cel mai interesant – au finanțări de peste hotare. Deseori este vorba de proiecte apropiate partidelor politice – media-holdinguri, centre de analiză, analiză politică. Însă față de ei nu există pretenții! Bănuiesc că nici nu vor exista!

Așa că eu văd în verdictul ANI o presiune politică. Decizia care mă privește trebuia luată încă înainte de alegeri, căci ei credeau că eu voi nimeri în lista deputaților, și astfel puteau fu puse presiuni pe mine. Atunci ei s-au grăbit să adune documente, pentru a emite decizia înainte de alegeri și a nu-mi permite să ajung în parlament. Dar au tărăgănat, și a ieșit o confuzie.

Nu am pretenții față de inspectorul care s-a ocupat de caz, înțeleg că inițiativa venea de sus.

Dacă înțelegeați asta, poate trebuia să plecați din conducerea federației«Voievod» pe perioada deputăției?

Eu am plecat, dar nu imediat. Este un proces de durată. Țara se afla în stare de urgență din cauza pandemiei, era o problemă să-i găsești pe toți fondatorii. Cineva se afla peste hotare, cineva era bolnav, altul – în carantină… Iar tu nu poți de unul singur lua decizia privind ieșirea din componența conducerii, este necesară prezența tuturor cluburilor-fondatoare.

Ați spus că știați că anume Dvs. veți fi obiectul unei atenții sporite. De ce credeți așa?

Pentru că eu particip activ la discuțiile politice, și pentru că vorbesc despre problemele stringente ale statului. Despre problemele, care nu se dorește să fie auzite. Eu vorbesc despre geopolitică, despre schimbările sociale, care nu le reușesc lor. Eu îi critic, destul de constructiv - săptămîna trecută am participat de patru ori la dezbaterile politice de la diferite posturi TV.

Multora nu le place acest lucru. Prima dată au încercat să mă cumpere, îmi propuneau jumătate de milion de auro pentru ca să părăsesc fracțiunea PSRM. Era în timp ce se încerca demiterea guvernului Chicu, pentru care ei căutau în grabă o majoritate.

«Ei» - cine anume?

«Ei» - cei care influențează politica în Moldova. Au încercat să mă convingă să fiu aparte de fracțiune. Dar primul lucru pe care l-am făcut atunci - am povestit colegilor de fracțiune despre acest incident, al doilea – am mers la procuratură și am depus o cerere.

Dacă nu s-a reușit coruperea mea, au încercat să mă intimideze. Dar eu nu am cedat provocărilor. Și atunci mi-au explicat: «Poți avea probleme cu ANI, și «oamenii buni» ți le vor asigura ».

Știți, este chiar amuzant. Eu am o organizație sportivă. Tinerii se ocupă cu sportul. Eu personal am cca 30 de discipoli – campioni mondiali și europeni. Ne străduim să atragem tinerii pentru ca ei să practice sportul, nu alcoolismul, narcomania, etc. Și «păcatul» meu este faptul că lucrez cu tinerii! Pentru asta au început să bată în mine!

Ce intenționați să faceți după decizia ANI ?

Voi consulta juriștii pentru a afla cum o pot contesta.

Știți ce este cel mai interesant? Cei care au furat miliardul, au jefuit companiile de asigurări, Calea ferată a Moldovei, au distrus sistemul financiar al țării și s-au băgat în licitațiile statului, nu-s pedepsiți! Iar pe mine încearcă să mă pedepsească. Să-mi astupe gura, adică.

Dar eu nu critic fără dovezi, este o critică constructivă. Și în loc să țină cont de propunerile mele, și nu doar de ale mele, actuala putere pune presiuni pe oponenți. Nu este vorba numai despre mine. O parte dintre deputații-socialiști se află sub presiune. Sub masca transformărilor și reformelor are loc reprimarea oponenților politici.

E amuzant să vezi cum unele publicații încearcă să facă din mine un corupt. Născocesc tot felul de prostii, spre exemplu - întreabă care este prețul sacoului meu. Cifra sonorizată nu le-a plăcut, au găsit în internet o imagine chipurile cu un sacou la fel ca al meu, care costă 1400 de euro, și îl arată – priviți, socialistul Pascaru minte, el poartă costume scumpe! Deja acest sacou costă de 10 ori mai puțin. Și îmi modelează imaginea unui oligarh, pentru ca ulterior să «lupte» cu mine. Vedeți ce truc bun?

Este vorba despre tehnologii bine puse la punct. Ei găsesc o victimă, o presează mediatic la început, apoi – cu implicarea structurilor de forță și prin reprimare.

Ajuns pentru prima dată în parlament, am primit peste 300 de scrisori de la cetățeni, și toate au mers în lucru. Am călătorit mult în teritorii, am activat în trei comisii. O spun nu pentru a-mi pune niște plusuri, și acum, că mă atacă astfel, înțeleg că am făcut totul corect, pentru binele oamenilor.

Da acum, după alegerile parlamentare, cu ce vă ocupați?

Deocamdată nu-s angajat nicăieri. Dar am muncit toată viața, mai am profesii, dintre cele mai simple, în care mă pot realiza. Dar vreau să-mi continui activitatea ca analist politic, căci am studii de politolog. Mă interesează geopolitica, relațiile dintre marile state, istoria acestor relații.

Evident, voi acorda mai multă atenție activității obștești.

A intervievat Svetlana Derevscicova

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?