Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Ai noștri în Italia: Între disperare și speranță

3 apr. 2020,, 19:15   Interviuri
16154 8

Lupta omenirii pentru supraviețuire - așa ar putea fi definită această pandemie care a invadat aproape întreg globul pămîntesc și care a schimbat practic în întregime viața noastră de zi cu zi.

Coronavirus – un cuvînt neînțeles la început pentru noi, dar care, în esență, în prezent, adună în sine lacrimile oamenilor care au înfruntat acest virus mortal și nu în ultimul rînd a adunat în sine și durerea celor care, din cauza lui, și-au pierdut oamenii dragi. Virusul a îmbolnăvit sute de mii de persoane de pe întreg globul pămîntesc și a ucis alte zeci de mii.

Despre lupta pe viață și pe moarte, dusă zi de zi de Italia, și despre moldovenii care peste noapte s-au pomenit în drum, fără un loc de muncă și fără speranța pentru ziua de mîine, vom vorbi cu Ludmila Posilețcaia, membrul Comisiei pentru susținerea diasporei din cadrul Consiliului Societății civile de pe lîngă Președintele Republicii Moldova.

Cum s-a schimbat viața în Roma și în Italia, odată cu apariția epidemiei. Care este situația acum?

  • Atîta timp cît se vorbea despre epidemia din China eram alarmați, dar percepeam pericolul acolo, undeva departe. Primele cazuri de COVID-19 au fost înregistrate la Roma, pe 31 ianuarie, cînd un cuplu de turiști chinezi s-au simțit rău. Adevărata bombă a explodat abia pe 21 februarie cînd au fost confirmate 16 cazuri în localitatea Codogno din nordul Italiei. Astfel, în cîteva zile, ne-am trezit cu pericolul deja “în casă”.


    Guvernul Italiei a început imediat să i-a măsuri de izolare a unor localități însă virusul prinsese deja rădăcini în mai multe localități, lucru care a impus luarea unor hotărîri tot mai drastice.

    Viața noastră s-a schimbat radical în scurt timp: închiderea majorității activităților, a localurilor de agrement, a școlilor. Ni s-a impus izolarea în propriile case iar străzile au devenit dintr-o dată pustii. Desigur, un șir de probleme legate de supraviețuire au devenit urgente peste noapte. Consecințele economice și sociale sînt foarte serioase și afectează atît populația băștinașă, cît și pe noi, moldovenii care locuim în Italia, pentru că situația emigranților este mai puțin stabilă, cel mai mult avînd de suferit conaționalii noștri cu contracte de muncă sezoniere, îngrijitoarele și cei care muncesc la negru.

  • În ultimele zile, însă, bilanțul celor infectați scade, la fel ca și numărul deceselor înregistrate, ceea ce ne încurajează și ne fac să înțelegem că restricțiile impuse de guvernul italian dau rezultate.

De fapt, ce restricții au fost impuse în țară și cît de respectate sînt acestea?

  • Putem să ieșim din casă doar în patru cazuri: pe motiv de sănătate, cînd avem necesitatea justificată de a ne deplasa la locul de muncă, atunci cînd trebuie să avem grijă de cineva care se află în dificultate, ori avem nevoie să cumpărăm produse alimentare și medicamente. Cînd ieșim din casă trebuie să avem neapărt cu noi un certificat pe proprie răspundere în care declarăm că sîntem la curent cu toate restricțiile impuse de autorități, că nu sîntem infectați cu COVID-19, care este motivul deplasării și contactele noastre. Sancțiunile pentru nerespectarea restricțiilor s-au înăsprit pe măsură ce progresa și epidemia, iar în prezent amenzile pentru nerespectarea restricțiilor pornesc de la 3 mii de euro, iar oamenii riscă chiar dosare penale. Măsurile s-au înăsprint pe motiv că o parte din populație nu respecta aceste restricții.

Unde credeți că s-a greșit și de ce a ajuns Italia să fie una dintre țările fruntașe în topul negru al pandemiei de COVID-19?

  • Datele statistice vorbesc de la sine. Cele mai multe decese sînt înregistrate în rîndul populației în vîrstă, iar cei mai afectați sînt, totuși, bărbații (în raport de 8 la 2). Foarte puține cazuri de infectare sînt atestate la copii, iar chiar dacă se înregistrează aceste cazuri, copiii suportă mult mai ușor maladia și se însănătoșesc mult mai repede. Desigur în Italia sînt foarte mulți bătrîni, dar acest lucru se datorează faptului că aici este o calitate foarte bună a vieții. Spre deosebire de SUA, unde o bună parte din cei afectați de COVID-19 sînt persoane între 40-60 de ani, iar asta este o dovadă în plus că aici calitatea vieții este mult mai înaltă. De ce, totuși, urmărim această explozie de îmbolnăviri în Italia? Eu sînt convinsă, și acest lucru îl confirmă și oamenii de știință de aici, că acest virus circula în Italia cu mult timp înainte de depistarea pacientului nr.1. Iar ceea ce este trist, este că chiar și după înregistrarea primului caz, contactele cu China și alte state care aveau legătură cu acest stat nu au fost întrerupte. Comunitatea științifică din UE au semnalizat încă din luna decembrie niște date anormale de mărire a numărului bolnavilor de gripă cu simptome atipice. Iar acum, opinia publică spune că politicul din țară a reacționat, totuși, un pic prea tîrziu. Cu toții o spun într-un glas că Italia a întîrziat cu două săptămîni în impunerea restricțiilor.

Faceți parte din Comisia Prezidențială pentru susținerea diasporei, lucrați activ cu președinția și consulii moldoveni în Italia. Cu ce istorii ale moldovenilor v-ați ciocnit în toată această perioadă în care pandemia de coronavirus „își face de cap” în Italia?

  • Situația într-adevăr este una dramatică și mulți din concetățenii noștri s-au trezit peste noapte fără o sursă de existență. Aș vrea să menționez faptul că mulți moldoveni au rămas fără un loc de muncă, fără salarii, cu chirii care trebuie achitate și cu cheltuielile de zi cu zi. Iar în cazul de față, atît cetățenii moldoveni, cît și cei italieni sînt în aceeași barcă. Mai repet că cei mai afectați din cetățenii noștri sînt cei care aveau contracte de muncă sezonieră, persoanele care munceau la negru și, nu în ultimul rînd, cei care munceau în familiile italienilor. Din păcate, aceste categorii de moldoveni văd o ieșire din situație revenirea acasă, însă ar trebui să menționăm faptul că asta presupune anumite riscuri atît pentru persoana care vrea să revină, cît și pentru familia care o așteaptă acasă. Pentru că un cetățean al Republicii Moldova care revine acasă ar putea fi infectat și astfel își supune riscului familia, ori se poate infecta în timpul călătoriei spre casă. Iată de ce, probabil, cel mai corect ar fi ca acești cetățeni să rămînă pe loc, mai ales că Guvernul Italiei a promis, în zilele următoare, să vină cu un pachet social destinat emigranților care nu au avut un loc stabil de muncă. Cred că fiecare cetățean moldovean ar putea găsi o soluție prin care să depășească situația de criză din prezent, iar cu un ajutor substanțial pentru ei vine și Biserica Catolică sau sediile Caritas care organizează zilnic mese calde și vin și cu alte ajutoare pentru cetățenii aflați în dificultate.

    Să nu uităm și de mulți moldoveni din diasporă care se ajută unii pe alții, demonstrând un spirit de solidaritate exceptional. Vreau să menționez că și membrii Comisiei pentru Susținerea Diasporei din care fac parte au aderat la diferite initiative de susținere a situației de urgență din țară, contribuind la lupta comună importiva COVID-ului. Ne puteți urmări pe pagina noastră de facebook Comisia pentru Susținerea Diasporei.

    Iată de ce vin cu un apel către moldovenii aflați în Italia, să nu ezite să întindă o mînă de ajutor celor care se află în dificultate, pentru ca orice gest, cît de mic, are o valoare enormă.

Un cetățean al Republicii Moldova, care s-a pomenit fără un loc de muncă și fără un loc de trai, unde ar putea să se adreseze după ajutor?

  • În cazul în care nu are prieteni sau rude în Italia, care ar putea să-l găzduiască în perioada crizei, desigur că unica soluție ar fi să revină acasă. Acum Ambasada Republicii Moldova din Roma, și Consulatele din Milano și Padova vin în sprijinul moldovenilor aflați în dificultate și îi ajută să revină acasă. Pentru asta ei trebuie să intre pe paginile web ale Ambasadei Moldovei în Italia unde vor trebui să îndeplinească chestionarele pentru cetățenii Republicii Moldova aflaţi în dificultate în centru-sudul Republicii Italiene (pentru Roma chestionarul poate fi îndeplinit aici, iar pentru Milano și Padova poate fi îndeplinit aici). În cazul în care conaționalii noștri cer ajutor Ambasadelor și Consulatelor RM din Italia, trebuie de menționat faptul că fiecare caz este analizat în parte, dar pot să spun că atît ambasadorul, cît și consulii onorifici, dar și conaționali de-ai noștri, ajută cum pot. Iată de ce vin cu un apel către moldovenii aflați în Italia, să nu ezite să întindă o mînă de ajutor celor care se află în dificultate.

Moldovenii, care sînt stabiliți în Italia de mai mulți ani și care aveau pînă la instituirea situației de urgență un loc de muncă stabil, sînt oarecum protejați sau ajutați de statul italian?

  • De la caz la caz, moldovenii care au un permis de ședere pe teritoriul statului italian și au fost încadrați în cîmpul muncii legal pot beneficia de ajutoare. Prim-minsitrul Italiei a anunțat că vor fi schimbări și în luna aprilie, guvernul a alocat niște ajutoare. Deși în această perioadă de criză, statul permite angajatului să nu închidă contractul de muncă, iar aceste condiții îi asigură un salariu de pînă la 80% din salariul inițial, iar altor categorii cîte 600 euro pe lună.

Cît de optimiste sînt prognozele autorităților italiene în ceea ce privește pandemia de Coronavirus?

  • Sigur că la momentul de față este foarte greu să vii cu unele prognoze, cert este faptul că, potrivit celor mai optimiste, în cel puțin o lună, pe teritoriul Italiei ar putea să fie scoase, rînd pe rînd, restricțiile. Iar potrivit prognozelor unor economiști, țara ar putea să-și revină în cel puțin un an. Dar desigur că acest lucru se poate întîmpla doar cu condiția în care se va putea reuși ținerea în frîu a pandemiei.

Avînd o legătură directă cu domeniul turismului în Italia, cum a avut de suferit această ramură?

  • Desigur că turismul este unul dintre sectoarele care a avut foarte mult de suferit din cauza pandemiei. Iar la momentul de față, acest sector este practic blocat, multe companii au înregistrat pierderi enorme sau sînt pe cale de a falimenta. Sperăm că, odată ce va fi depășită prima fază a crizei, oamenii vor putea să se deplaseze cel puțin la nivel local. Cu toate acestea, trebuie să recunoaștem faptul că va avea foarte mult de suferit și turismul extern, care se va restabili cel mai greu.

Care ar fi mesajul dumneavoastră pentru moldovenii aflați în Italia și care stau în fața deciziei grele de a reveni sau nu acasă?

  • Apelul meu este, totuși, cu excepția persoanelor care au rămas în mijlocul drumului și nu au un acoperiș deasupra capului, să aibă răbdare, să aibă curajul de a înfrunta situația dramatică cu care ne confruntăm cu toții. Important este să ieșim sănătoși din această criză, căci cu toții am trecut prin situații dificile. Să nu ne descurajăm, să ne gîndim la bine și să rezistăm aici, în Italia. Căci, plecînd acasă, riscăm să punem în pericol viața persoanelor care ne sînt nouă dragi și să aducem sistemul nostru medical național într-o criză profundă. Cu toate că ne este greu acum, trebuie să vedem și partea frumoasă a lucrurilor și anume faptul că avem posibilitatea să petrecem mai mult timp în familie, să dedicăm timp persoanelor dragi și copiilor, să citim o carte, să ne dedicăm nouă înșine – adică să redescoperim unele lucruri și valori frumoase din viața noastră.

Material realizat de Cristina Moisei

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?