X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Activități interesante și ușoare acasă: Cum le creezi și cît de bune sînt pentru copii

21 dec. 2022,, 09:50 (reactualizat 27 dec. 2022,, 18:01)   Interviuri
5938 0

Adorăm copiii, pentru că ei ne fac viața mai interesantă și ne străduim mereu să le oferim tot ce e mai bun. Valeria Reșcovoi, protagonista ediției de astăzi a proiectului „Nicăieri nu-i ca acasă” își dedică marea majoritate a timpului, creînd activități interesante și utile pentru Robert, copilul său de doi ani, ajutînd și alte mămici să le ocupe util timpul celor mici.

Vedeți în interviul ce urmează cum poți crea activități din materiale simple, găsite chiar și prin casă și cum îi ajutăm pe cei mici, ținîndu-i departe de ecrane și mai aproape de natură.

Vedeți mai jos varianta scrisă a interviului:

- Salutare, prieteni și bine v-am găsit la o nouă ediție a proiectului „Nicăieri nu-i ca acasă” marca Noi.md. Invitat mea de astăzi este Valeria Reșcovoi, o tînără mamă, care, în condiții de casă, ne învață pe fiecare să creăm, să ne jucăm și să ne distrăm alături de picii noștri. Valeria, te salut!

- Te salut! Sînt încîntată!


- Cum ești?

- Bine! Chiar dacă vremea este posomorîtă, în suflet sînt bine.

- Cui i-ai lăsat piciul ca să vii să discutăm la o cafea, atât de necesară pentru noi, mamele?

- Cafea caldă, apropo! De regulă, o începem caldă și o terminăm rece. Astăzi, l-am lăsat cu tatăl lui ca să petreacă timpul frumos.

- Tu ești foarte implicată alături de Robert, cel cu care îți petreci majoritatea timpului. Din necesitate, plăcere ți-a venit această idee de a crea activități interesante?

- Probabil, aici ambele se comasează - și necesitatea, și plăcerea. Eu fiind însărcinată în perioada începutului de pandemie, evident am stat foarte mult acasă și am început să citesc mult despre perioada de graviditate, primele luni de viață a copilului și ce abilități ar trebui să le dezvoltăm copiilor și ce ar trebui să știe ei să facă la anumite perioade de vîrstă. Iată de aici a apărut interesul meu de a petrece timpul cu el calitativ.

- Acum de unde te informezi, de unde te inspiri ca să creezi noi jocuri, activități foarte interesante?

- Despre unele activități mă inspir și despre blogurile străine și le adaptez la necesitățile și abilitățile pe care vreau să le dezvolt lui Robert, dar și la materialele pe care le am și la interesul momentan al copilului. Văzînd atunci că un astfel de blog în R. Moldova nu avem și văzînd cîtă informare și cît studiu este în spatele acestor activități, mi-am zis de ce să nu le înregistrez pe toate, să fac un blog ca și alte mămici să crească odată cu Robert.Eu cu Robert am început să facem activități chiar din prima lună de viață. Am început să-l ajut frumos să descopere lumea înconjurătoare.

- Și lui i-a fost interesant, nu? Se mai zice că cei mici nu prea înțeleg nimic. Tu, totuși, te-ai implicat și ai încercat să demonstrezi contrariul.

- Dar nu ai cum să spui că nu înțelege. Ba înțelege totul! Dacă nu-ți dă de știre că asta înțelege, nu înseamnă că fiecare lucru pe care îl face nu va da rezultate mai apoi. Da, poate la moment nu e rezultatul pe care îl aștepți, dar într-o zi poți spune „wow!” și te miri de unde știe toate astea, dar tu anterior ai muncit și puzzle cu puzzle ai ajuns la acel rezultat.

- Crezi că aceste activități îi învață pe copii să fie mai descurcăreți, să dezvolte concentrarea, să fie mai abili?

- În ansamblu, toate aceste activități dezvoltă o serie de abilități. Chiar dacă ni se pare neimportant, de exemplu, jocul cu plastilina, acesta dezvoltă foarte mult simțul tactil, creativitatea și concentrarea copilului. Sau poate ne întrebăm de beneficii aduce activitatea privind transferul cu lingurița a unor boabe dintr-un vas în altul. Are și anume începînd cu coordonarea bilaterală și continuînd cu coordonarea mînă-ochi, pentru că el, pe lîngă linguriță încearcă fiecare bobiță să o pună cu mîna și atunci prinderea tot este activitate despre care am crede că se va dezvolta în mod normal. Da, se dezvoltă, dar de ce să nu-l ajutăm să poată face asta mai rapid? Sau jocurile cu apă... Copiii le adoră! Acestea dezvoltă simțul tactil, capacitatea copilului de a înțelege relația cauză-efect. Dacă va cădea un pahar cu apă, el se va strica și se va împrăștia sau transferul cu un burete dintr-un vas în altul este un experiment pentru copil, observînd cum buretele absoarbe apa și transferîndu-l într-un alt vas, apa se scurge și iată toate aceste activități ar putea părea banale, pentru noi maturii, dar pentru copii dezvoltă foarte multe abilități, care îl vor ajuta în viața de zi cu zi.

- Eu îl văd pe Robert încîntat de cele mai multe ori, din flimulețele pe care le pui tu pe Instagram. Dar au fost și activități care nu l-au mișcat, care nu i-au plăcut?

- Mai puține, dar au fost activități care nu l-au interesat din prima și aici sînt cîteva motive la mjiloc - fie activitatea nu era potrivită vîrstei, pentru că eu i-o dădeam la 16 luni, dar ea era potrivită la 20 de luni și atunci lui îi părea prea dificilă și nu-i acorda atenție sau încerca să o facă și o abandona, pentru că nu reușea să o facă. Un alt motiv putea fi că erau zile în care copiii, așa ca noi, maturii, nu au stare. Vor să facă orice, numai nu activitate. În astfel de cazuri, eu ascund activitatea 7-10 zile și apoi revenim la ea. De regulă, a doua sau a treia oară îi captez atenția deja.

- Tu ai și activități care pot fi ușor adaptate, puse pe masă, chiar din lucruri găsite prin casă. Dă-ne un exemplu, mai ales pentru mamele care sînt în pană de idei, nu mai știu cu ce să le ocupe timpul copiilor. Ca să mai „scăpăm” de ei, să avem un moment de respiro, de cele mai multe ori le dăm telefonul și atît. Ce le-ai propune tu mamelor? O activitate pe care o putem pregăti cu lucruri ușor de găsit prin casă.

- Una din sarcinile pe care mi le-am pus atunci cînd am creat blogul este să nu ofer activități care necesită materiale foarte scumpe, pentru că jocurile din comerț sînt destul de costisitoare. Mi-am zis să creez alternative la aceleași jocuri, dar pe care le putem face în condiții de casă și chiar sînt astfel de jocuri care sînt similare. De exemplu, nu este o cutie din lemn, dar una din carton și o biluță de la un alt joc adițional. Și dacă tot sîntem în jurul sărbătorilor de iarnă, putem organiza activități tematice din ceea ce avem în casă. Una din ea ar fi să-i creăm copilului un brad din tuburile de carton de la hîrtia igienică. Le lipim pe un suport de carton și îi dăm copilului să coloreze acel brăduț. Cine n-ar în casă tuburi de carton sau acuarelă?! Sînt lucruri care se găsesc în fiecare casă. Ulterior, după ce copilul a colorat acest brad, îi putem crea și o activitate de transfer. Fie îi putem da niște ace de brad și el cu lingurița să transfere în fiecare găurică sau putem să-i dăm o pensetă specială pentru activitățile cu copii și să transfere pompomuri sau globuri mici pentru brad. Iată cu un singur brad în care ați investit zece minute și pe care copilul l-a colorat singur, puteți face o mulțime de activități. Puteți să mai puneți niște discuri demachiante și să-i faceți copilului niște apă colorată verde fie din acuarelă, fie din colorant alimentar și cu pipeta el va transfera pe fiecare disc și iarăși va obține un brad.Iată o mulțime de jocuri pe care le putem face cu un singur brad.

- Atunci cînd creezi aceste jocuri, activități, bănuiesc că ai nevoie și de multă răbdare. Cum stai la acest capitol? Te lasă Robert să creezi în voie?

- De regulă, activități creez în ora de prânz, cînd el doarme, sau deja noaptea. Deseori, mămicile mă întreabă cînd le reușesc. El cînd doarme la prînz, eu nu mă duc să fac curățenie, să spăl vasele, dar fac ceea ce mi-aduce și mie plăcere. E un noment în care trebuie și să mă încarc de undeva și iată acest moment de creație mă ajută să mă încarc cu energie și plăcere maximă, pentru că știu ce emoții frumoase o să aduc ulterior cînd el se va trezi. Dacă se trezește și vede că nu am o activitate pregătiră, parcă se supără. Se întreabă ce am făcut eu cît el a dormit.

- Îți reușește zilnic să-l surprinzi cu activități noi?

- Activități noi nu sînt chiar zilnice, dar unele activități le avem repetitiv. Le facem iar peste 7-10 zile revenim la ele. E o plăcerea să-i creez activități, nicidecum chin.

- Per ansamblu, cum te simți tu în rolul de mamă?

- Frumos, deosebit, dar și greu în același timp. Poate mi se pare greu, pentru că eu am ales să nu-i ofer lui Robert tot tipul de gadgeturi care să-i capteze atenția și mă dedic în totalitate timpului petrecut cu el și atunci asta te consumă mult.

- Dar ca probleme sociale? Cu ce greutăței te confrunți zilnic?

- Deocamdată, nu m-am confruntat cu prea multe probleme sociale, cu excepția faptului că nu sînt terenuri foarte accesibile pentru copii și să fie în siguranță, trotuare pentru cărucioare. Cam astea. Probabil, nu sînt mai multe, pentru că încă nu-l duc la grădiniță. Deja urmează să vedem următoarele provocări, dar deocamdată e ok.

- Vezi viitorul copilului tău aici, acasă?

- Astăzi, da. Nu știu ce o să zis peste zece ani, dar astăzi sîntem acasă și îl vedem lîngă noi.

- Mi-ai zis că nu ai avut posibiliăți sau propuneri de a te stabili cu traiul într-o altă țară cu întreaga familie, dar dacă ți-ar propune cineva acest lucru astăzi, ce ai răspunde?

- Aș zice nu. Astăzi, eu mă simt bine aici.

- Ai toate condițiile necesare ca să te dezvolți, să te simți fericită?

- N-aș putea spune că am condițiile totale ca să mă dezvolt, dar fiecare vede lucrurile așa cum vrea el. Astăzi, eu încerc să văd oportunități, să-mi pun noi scopuri, noi visuri pentru care să muncesc și să le realizez, pentru că ceva oricum va interveni.

- Și provocările care vin crezi că le poți depăși acasă, nu?

- Sînt multe, dar cred că, fiind susținuți de cei dragi, le poți depăși.

- Care sînt motivele care te fac fericită pe tine astăzi, pe lîngă familia frumoasă pe care o ai?

- Da, familia este unul din aceste motive, dar și amintirile care mă leagă de acest loc, pacea și siguranța pe care o simt aici, acasă.

- Cînd spui „acasă” la ce te mai gîndești?

- Acasă înseamnă copilărie, emoțiile pe care le-am acumulat, amintirile. Acasă înseamnă să nu-ți pese de nimic și să te simți în siguranță în cercul tău restrîns de oameni și să te simți în pace și în armonie.

- Visezi la ceva acum, pe lîngă activități noi și interesante?

- Da. Am multe visuri pentru care muncesc și vreau să le realizez și iată de ce pot spune că nu am dorința de a emigra. Planurile mele pentru viitor sînt aici și sper să le realizez.

- Mă bucur tare mult și îți mulțumesc pentru discuție! Și acum hai să savurăm această cafea cît încă e caldă!

- Prieteni, aceasta a fost ediția de astăzi a proiectului „Nicăieri nu-i ca acasă” marca Noi.md. În cazul în care doriți să deveniți și voi eroii rubricii noastre, așteptăm să ne scrieți pe adresa de email acasa@noi.md sau pe rețelele de socializare. Mulțumim pentru găzduire rețelei de restaurante Andy's Pizza. Pînă la noi întîlniri!

Alte ediţii ale proiectului „Nicăieri nu-i ca acasă” le puteţi vedea aici.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?