Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

Ghenadie Botnaru: Visul meu este renașterea industriei naționale

29 iun. 2021,, 10:00 (reactualizat 29 iun. 2021,, 18:00)   Interviuri
7449 0

«Patrimoniul republicii» - așa se numește noul proiect special al site-ului Noi.md. Eroii interviurilor din cadrul acestui proiect special – oameni care au realizat multe în viață și au reușit să-și construiască o afacere în ciuda tuturor dificultăților.

În interviurile lor, aceștia vorbesc despre problemele cu care s-au confruntat și despre aceea, cum au reușit să depășească dificultățile, își împărtășesc viziunile cu privire la dezvoltarea businessului în Moldova. Primul invitat al proiectului este Ghenadie Botnaru, vicepreședintele grupului de companii DAAC, șeful complexului de construcție a mașinilor din cadrul companiei.

Domnule Botnaru, ce profesie aveți și cum ați ajuns în business ?

Profesia mea se numește inginer-mecanic, eram departe de afaceri, căci mă preocupa știința, dar în business m-a invitat dl Vasile Chirtoca, care de mulți ani este președintele grupului de companii DAAC Hermes.

Ca întreprinzător, care credeți că este realizarea Dvs. cea mai importantă?


Faptul că am reușit să adun o echipă capabilă să muncească creativ. Pot vorbi multe despre echipa mea, dar voi spune un singur lucru - împreună, am trecut prin multe și fără îndoială putem rezolva cele mai complicate sarcini.

Compania Dvs. a fost afectată de situația pandemică? Ce măsuri au fost necesare pentru a păstra compania pe linia de plutire?

S-au redus vînzările, am pierdut parteneri (în special, în Italia). Noi am făcut tot posibilul ca să nu pierdem oamenii, am achitat angajaților noștri salariile în volum de 100%. I-am păstrat pe toți, și chiar avem nou-veniți.

Grupul de întreprinderi, pentru care purtați responsabilitate, este implicat nemijlocit în producerea industrială. În ce măsură-s întrebate produsele acestor întreprinderi, și unde anume ?

Produsele noastre se bucură de cerere. Noi producem mașini și mecanisme pentru mecanizarea și automatizarea lucrărilor în vii și livezi. Avem o legătură permanentă cu clienții noștri, participăm la expoziții, mereu studiem produsele liderilor mondiali și tendințele de dezvoltare, fapt care ne permite să îmbunătățim constant produsele noastre. Iar clienții noștri cunosc asta.

Aveți concurenți, care să Vă încurce?

Da, avem mulți concurenți. Ei nu ne încurcă – ne ajută, căci noi îi studiem în permanență, iar concurența sănătoasă a fost și va fi mereu motorul progresului. Astfel devenim mai buni.

Care-s perspectivele ramurii în care activați?

Avem perspective mari. Visul meu este să renască industria națională. Noi avem mulți oameni talentați, care muncesc în diferite țări. Eu cunosc multe persoane dispuse să revină în Patrie și noi facem tot posibilul ca să creăm condițiile necesare pentru aceasta. Unii au și revenit.

Este adevărat, că în Moldova nu poți dezvolta o afacere onest și legal, dacă ”sus” nu ai susținerea și relațiile necesare?

E dificil să răspund la o asemenea întrebare, deoarece eu și colegii mei întotdeauna am construit un business care nu depinde de bugetele publice, noi avem doar vînzări comerciale și depindem numai de posibilitatea de a aprecia corect piața și tendințele ei de dezvoltare. Totuși, cred că nu e chiar așa, iar afirmațiile de acest gen aparțin celor care se dau bătuți după primele eșecuri

Demnitarii publici – dușmani sau aliați ai businessului?

Pot spune cum trebuie să fie. Demnitarul public și omul de afaceri trebuie să fie aliați: businessul creează locuri de muncă, plusvaloare din care achită impozite și taxe, iar demnitarii gestionează aceste bugete. Funcționarul trebuie să fie interesat în reușita businessului, și invers, altfel nu va fi bine.

Ce împiedică dezvoltarea businessului în Moldova? Sau nu există piedici, și businessul este în regulă?

Birocrația și incompetența factorilor de decizie – iată piedicile.

Pentru Dvs., care este sensul expresiei «responsabilitatea socială a businessului»?

Sute de angajați ai noștri au căpătat încredere în viitor, ei trăiesc și muncesc în țara lor, își educă copiii și au grijă de părinți. Acesta este răspunsul meu.

Dacă ați putea obține de la bănci credite în lei, cu 2-3% anual, pentru 7-10 ani, cu o vacanță de rambursare de 3 ani, V-ați dezvolta semnificativ afacerea și ați crea noi locuri de muncă?

Da, eu am multe idei în acest context. Pot crea proiecte de multe milioane de lei, și multe mii de locuri de muncă. Posibil, asemenea condiții de finanțare i-ar face pe mulți dintre compatrioții noștri să cugete asupra revenirii acasă.

În trecut, ziarele aveau o rubrică – «Dacă eu eram director», în care cetățenii își expuneau ideile și sfaturile privind îmbunătățirea vieții. Dacă asta ar depinde de Dvs., ce ați face pentru ca economia Moldovei să de dezvolte?

Eu aș lansa numeroase programe publice, adresate diferitor categorii de populație, pentru a-i ține pe oameni acasă și a-i întoarce în Patrie pe cei care au fost nevoiți să o părăsească.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?