X 
Transnistria stiri: 1379
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3987

Fiodor Evstigneev: «Această excursie nu este despre mine – este despre oameni, despre recordurile lor personale»

2 iun. 2021,, 11:00 (reactualizat 2 iun. 2021,, 19:55)   Interviuri
5987 0

Record! Călăuza, călătorul și sportivul moldovean Fiodor Evstigneev va fi inclus în Cartea recordurilor Guinness - el a făcut cea mai lungă excursie prin republică, fără automobil, și astfel a bătut recordul mondial. Cursa turistică pe care a organizat-o, cu lungimea de 121 kilometri, pe traseu l Comrat - Cimișlia – Hîncești – Chișinău a durat 24 de ore.

Excursia a început la ora 5 în dimineața de 29 mai la Comrat și s-a terminat la 5 dimineața pe 30 mai la Chișinău. O zi și o noapte participanții nu au dormit – au fost în mișcare continuă, au ascultat călăuza, care le povestea despre atractivitățile locurile prin care treceau.

La excursie au fost invitați doi experți din ramura turismului, care au fixat rezultatul pentru Cartea recordurilor Guinness.
Impresiile sale despre neobișnuita excursie inițiatorul ei Fiodor Evstigneev le-a împărtășit site-ului Noi.md .

Fiodor, înainte de toate vă felicit cu acest rezultat minunat! Prima întrebare este: la ce bun? Pentru glorie, pentru a te verifica singur pe sine, sau pentru încă ceva?

Mulțumesc pentru felicitări! Unu – ca să mă verific pe mine însumi, anterior am efectuat o excursie în pas alergător de 42 km, și mi-am dorit ceva mai mult. Și am mai vrut ca despre Moldova să se cunoască încă ceva, nou. Căci noi avem oameni foarte talentați, și lumea trebuie să-i cunoască.


Mult timp V-ați pregătit pentru acest proiect?

O zi m-am pregătit – tehnic și moral. Cu o lună înainte am anunțat evenimentul și am început să caut sponsori și participanți. Fizic, pentru mine, aceasta nu este o distanță . dar iată să vorbesc după o excursie îndelungată – e mult desigur, și mă doare gîtul.

Ai făcut ceva examene medicale în prealabil?

Eu sunt împotriva medicinii. Părinții m-au învățat, că cea mai bună medicină este cea populară, și natura. Așa că eu optez pentru metodele vechi de vindecare.

Cum au fost selectați membrii echipei? Cine-s ei?

Postarea mea pe rețelele sociale a fost văzută de trei persoane, care au acceptat să alerge întreaga distanță.

Niște alergători, cu care am participat la mai multe competiții. Sașa Brînzari , Anton Penchin și Anatol Apopii. S-au alăturat apoi Ionica Dicusari și Anatal Baractari. Toți cinci erau gata să alerge 120 km în 24 de ore. Plus Maria Pavlenco și Gleb Zaițev, care ni știau exact de unde să înceapă și ce distanță au de parcurs, dar au spus că vor participa neapărat. În rezultat, Maria a alergat de la Comrat la Hîncești, 85km. Anterior, Maria alergase doar 25km. Gleb cu prietenul ni s-a alăturat la Hîncești.

Mai pe scurt, această excursie nu este despre mine, ea este despre oameni, despre aceea cum ei comunică, fac cunoștință, depășesc greutățile, stabilesc recorduri personale. Asemenea excursii unesc oamenii, mie îmi place să le organizez deoarece ele aduc oamenilor folos și fericire. După careva suferințe, ei simt o ușurare și clipe fericite ale vieții.

Doi experți au consimțit imediat - Vera Garciu și Irina Ladaniuc – ele își iubesc țara, iubesc oamenii și iubesc turismul. Victor Orehov este un fotograf foarte bun, noi am tot discutat cum să filmăm acest proiect. Cred că datorită lui vom avea imagini și foto, și video.

Și Alexandru Ivanov s-a învoit aproape imediat. S-a dovedit că el este gata și să alerge. A alergat aproape 85 km.

Îi mulțumesc în special lui Vladimir. Cineva trebuie să conducă automobilul 24 de ore, și el s-a isprăvit cu această sarcină la 120%. Mi se pare mai complicat ca o excursie verbală în pas alergător.

De ce a fost alea anume acest traseu? Cine V-a ajutat?

Nu știu, cumva mi-a venit imediat în minte anume Comrat-Chișinău. Și relieful este destul de simplu. Și două capitale tot formează o temă. Și mai știam de ospitalitatea găgăuzilor: și te vor primi, și te vor hrăni. În sud trăiesc oameni calzi și deschiși. Toți cei din sud pledează pentru bunătate, omenie.

Cum numai am făcut postarea, imediat au apărut doritori să mă ajute. Au fost mulți, în organizare. În special Vera Garciu din Comrat, ea ne-a ajutat cu organizarea la Comrat, cu hotelul, a chemat primarul, studenții, a expediat informația și încă 24 de ore a fost cu noi. O concep ca pe o inimă a «turismului în Găgăuzia».

Irina Ladaniuc (chiar dacă are alt nume, eu o cunosc cu acesta) din Chișinău ne-a ajutat în problemele organizatorice. Ne-a șoptit ce și cum e corect să povestim.

Au fost foarte mulți cei care ne-a sprijinit financiar. Și Video security ne-a oferit sprijin, au convocat o conferință de presă pentru ca evenimentul să fie public. .

Ce a fost mai dificil – să alergi, sau să vorbești?

Să vorbesc, desigur, mai ales noaptea. Dar am avut interlocutori buni, care au contribuit la comunicare.

Ați avut careva surprize pe drum, incidente neplanificate?

Spre exemplu, o benzinărie care are veceu – a refuzat să ne permită intrarea. Eu nu pot înțelege așa ceva. Explicații de genul «veceul nu funcționează» nu le percep. Asta cu privire la minusurile noastre, oamenii nu au învățat să deservească. Ei trebuie învățați. dacă într-o benzinărie nouă nu funcționează veceul, asta ce înseamnă? Cine construiește așa

Un pisoi cu lăbuța ruptă am găsit. L-aș fi luat la mine, dar stau cu chirie într-un apartament , acolo nu se poate. Vera – experta noastră – l-a luat la ea.

Cum au reacționat oamenii din partea locului la excursia voastră neobișnuită?

Cei de la sat credeau: mai bine ați săpa grădina. Șoferii ne susțineau înțelegător pe drum. Orășenii zîmbeau, în genere Comratul are oameni – o poveste! La Cimișlia – în cafeneaua «Speranța» ne-au hrănit ca pe niște persoane suspuse, la Hîncești au venit în locații și ne-ai felicitat, cafeneaua Dulcinella a preparat o tonă de prăjituri gustoase! La Chișinău nu au existat reacții, doar polițiștii somnoroși ne priveau nedumeriți. Chișinăul este un oraș interesant din punct de vedere istoric, dar oamenii aici nu-s așa de receptivi…

Ați descoperit ceva nou, pentru voi?

Am descoperit – bonomia celor din Găgăuzia.

Cînd aceste rezultate vor fi introduse în cartea recordurilor Guinness?

Cam peste o jumătate de an.

Aveți planuri să continuați inițiativa dată?

Vom trăi și vom vedea. Dacă cineva va stabili un record pe o distanță mai mare - eu îl voi bate. Deocamdată vom munci.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?