X 
Transnistria stiri: 1395
Eurovision stiri: 502

Vasile Chirtoca: Primarul trebuie să conducă nu prin demagogie, ci în baza cunoștințelor și a dragostei pentru orașul său

22 mar. 2018,, 16:00   Politică
11501 18

În cadrul Consiliului Municipal Chișinău (CMC) nu mai există fracțiunea comuniștilor și a celor fără partid, aceasta fiind desființată, iar foștii ei membri își continuă activitatea în calitate de consilieri independenți.

Acest lucru s-a întîmplat în ajunul alegerilor anticipate pentru funcția de primar al municipiului Chișinău. Ce s-a schimbat după acest lucru în activitatea Consiliului, cine dintre candidați are mai multe șanse să fie ales și de ce fel de primar are nevoie orașul am aflat de la consilierul deja independent Vasile Chirtoca.

- Pe data de 14 martie, Comitetul executiv politic al CC al PCRM a decis să dizolve fracțiunea comuniștilor și a celor fără partid din cadrul Consiliului Municipal Chișinău, încredințîndu-i Natalia Vîsotina, unicului membru al PCRM din fracțiune, să facă publică această decizie, la cea mai apropiată ședință a CMC. Pornind de la cele comunicate, hotărîrea referitoare la dizolvarea fracțiunii a fost o surpriză nu numai pentru Dvs. și colegul Dvs. Ghenadie Botnaru, ci și pentru ceilalți membri ai CMC, inclusiv pentru comunitatea de experți și pentru locuitorii orașului. Chiar nimic nu a prefigurat o asemenea turnură a evenimentelor?

- Trebuie să înțelegeți că aranjamentele inițiale cu conducerea PCRM au constat în faptul că eu și Ghenadie Botnaru nu va trebui să raportăm partidului și să acceptăm propunerea comuniștilor de a candida pe lista lor doar pentru a ne folosi experiența în scopul îmbunătățirii situației din capitală. Însă eu știu că demult au loc discuții, în anturajul liderului PCRM, referitoare la faptul că fracțiunea comuniștilor și a celor fără partid nu se ocupă de chestiunile ce țin de partid și de membrii partidului.

De aceea, ceva similar cu decizia pe care ați menționat-o era pe cale să se realizeze... Pînă de curînd sau mai exact înainte de anunțarea datei alegerilor primarului general, aceste discuții însă nu au condus la niciun fel de decizii, deoarece domnul Voronin a fost informat despre principalele momente ale activității noastre și, din cîte am înțeles, a aprobat-o în totalitate. De ce nu ar trebui să o aprobe dacă noi nu ne-am ocupat de rezolvarea problemelor noastre, ci doar de dezvoltarea municipiului Chișinău și de soluționarea problemelor locuitorilor acestuia, printre care se află și membrii PCRM? Sînt sigur că activitatea fracțiunii, în pofida faptului că doi dintre cei trei membri nu sînt membri ai PCRM, a consolidat autoritatea Partidului Comuniștilor în oraș.


- Explicînd acest pas, responsabilii din cadrul Partidului Comuniștilor au declarat că acest lucru a fost cauzat de faptul că „în mass-media au început să apară interviuri ale membrilor fracțiunii cu evaluări politice ale evenimentelor, inclusiv ale celor care nu au fost coordonate cu organele de conducere ale partidului”. Puteți deschide parantezele, spunînd despre ce anume a fost vorba?

- Noi nu sîntem politicieni și nu înțelegem întotdeauna care dintre declarațiile noastre sînt politice și care nu sînt politice. Cel mai probabil, a fost luată decizia de a ne învinui de faptul că nu ne-a fost jenă să evaluăm activitățile Primăriei, precum și inițiativele (sau inacțiunile) colegilor noștri din alte facțiuni. Evident, este vorba despre faptul că am susținut unele inițiative ale consilierilor din Partidul Socialiștilor, care concurează cu Partidul Comuniștilor, și am apreciat pozitiv aceste inițiative în presă. În plus, eu am declarat, la una dintre ședințele Consiliului Municipal, că susțin numirea în funcția de primar general interimar a Silviei Radu, pe care o cunosc de aproximativ 20 de ani ca fiind o bună profesionistă. Această candidatură este mult mai puternică decît a lui Dorin Chirtoacă, iar doamna Radu se manifestă destul de bine în acest post. Cred însă că nu în asta constă cel mai important lucru. Conducerea PCRM știe că eu, respectînd sincer activitatea domnului Voronin la postul de președinte, nu împărtășesc cîteva postulate ideologice ale PCRM și, prin urmare, nu sînt un politician comunist promițător. Partidul are nevoie de un candidat pentru funcția de primar general, un membru al PCRM, care poate fi promovat pe viitor. Anume acest lucru a determinat conducerea PCRM să ia această decizie, datorită căreia este posibil să-i fie explicat electoratului comuniștilor refuzul de a coopera cu partenerii care s-au afirmat în CMC, demonstrînd cele mai bune calități ale sale.

- În discursul Dvs. rostit la ședința CMC din 16 martie, ați povestit despre unele dintre proiectele pe care ați reușit să le realizați în timpul activității fracțiunii. Cu care dintre ele vă puteți mîndri? Care au devenit cele mai importante pentru oraș?

Ați menționat corect că eu v-am povestit doar despre unele decizii adoptate de CMC la inițiativa noastră. Le-am numit anume pe cele mai importante pentru oraș și locuitorii lui. Este vorba, de asemenea, de cazul de rezonanță privind parcările cu plată, cînd, în urma analizei efectuate de noi și a justificării în scris a acelui fapt că contractul de gestionare a parcărilor nu este rentabil, acesta a fost anulat, iar primarul general, Dorin Chirtoacă, care l-a semnat ilegal, a fost demis. Totodată, vorbim despre soluționarea „crizei de depozitare a gunoiului” din capitală, cînd, drept urmare a pregătirii și aprobării deciziei Consiliului Municipal pentru depozitarea deșeurilor solide, a fost reluat lucrul poligonului de depozitare a gunoiului de la Țînțăreni, iar serviciile municipale au început cooperarea cu Uzina de sortare a gunoiului din comuna Bubuieci, pe care vechea conducere a orașului nu a luat-o în considerare deja mulți ani. Vorbim aici de interdicția privind construcțiile în cartierele de locuit, în urma cărora ani la rînd a fost distrus habitatul cetățenilor, dar și de interzicerea construcțiilor în zonele verzi situate de-a lungul autostrăzilor orașului. În plus, vorbim de încetarea construcției cîtorva obiecte care au început cu încălcarea actualelor acte normative ale municipalității și multe altele. Vreau să subliniez faptul că noi nu numai că am propus o mulțime de inițiative importante, dar și am susținut toate inițiativele colegilor consilieri din alte fracțiuni, al căror scop nu a constat în rezolvarea intereselor egoiste ale cuiva, ci exclusiv în interesele capitalei și ale locuitorilor ei.

- Ați declarat, de asemenea, că nu mai intenționați să candidați la alegerile anticipate locale din capitală. De ce, dacă nu e secret? Știu că mulți chișinăuieni sînt gata să voteze anume pentru Dvs.

- Am declarat că nu intenționez să candidez pentru alegerile primarului general din mai 2018. Motivul principal este că majoritatea locuitorilor Chișinăului, în opinia mea, vor vota ca și mai înainte în baza alegerii geopolitice, în pofida calităților profesionale ale candidatului.

Acest lucru transpare deja în declarațiile candidaților anunțați. Nu înțeleg cum poți gestiona orașul într-un mod european, și nu, spre exemplu, în stil american sau japonez? Dacă există o experiență bună, de exemplu, în Shanghai sau Moscova, atunci de ce să nu fie folosită? Primarul trebuie să gestioneze nu cu ajutorul demagogiei, ci în baza cunoștințelor și a dragostei pentru orașul său și să fie capabil să-și compătimească concetățenii, principala calitate a oricărei persoane, care are de gînd „să fericească“ oamenii, conducîndu-i. Mulți alegători încă nu înțeleg acest lucru.

În anul 2019, cînd se vor desfășura următoarele alegeri locale, situația s-ar putea schimba…

- În luna mai va fi ales un nou primar al orașului, consilierii municipali însă vor rămîne aceiași pînă la sfîrșitul mandatului?

Da, împuternicirile actualului Consiliu Municipal vor expira la mijlocul anului 2019, după alegerea noii componențe a acestuia.

- Lucrul în Consiliul Municipal reprezintă o nouă experiență pentru Dvs. Cum v-ați imaginat această activitate și cum s-a dovedit a fi realitatea? Ce a fost cel mai dificil?

- Cel mai dificil lucru s-a dovedit a fi să-mi reorganizez programul astfel, încît să pot dedica muncii din cadrul CMC timpul necesar. De asemenea, a trebuit să clarific care sînt actele normative și procedurale ale municipalității, pentru a lucra la proiectele de decizii cît mai eficient posibil. Pentru a reuși acest lucru, am angajat un avocat care se ocupă numai de aspectele lucrului nostru din cadrul CMC. Ne-au uimit liderii fracțiunii liberale, de la care nu a parvenit nicio inițiativă mai mult sau mai puțin importantă pentru oraș. În schimb, acești băieți sînt campioni la vorbărie și demagogie. Am rămas, de asemenea, stupefiat de indiferența totală față de nevoile oamenilor din partea unor funcționari ai Primăriei.

- Ce s-a schimbat în munca Dvs. de cînd ați devenit consilier independent? Dar în relațiile cu colegii din alte fracțiuni?

- Nu s-a schimbat nimic. Eu și Ghenadie Botnaru cum eram independenți, așa și rămînem. Formal, nu există fracțiune, însă toate împuternicirile și oportunitățile pe care le au toți consilierii municipali au rămas în vigoare. Vom continua să folosim în mod activ aceste împuterniciri pentru binele Chișinăului.

- Cum evaluați, cunoscînd situația din interior, șansele la victorie a candidaților pentru funcția de primar al municipiului Chișinău? Puteți să le dați vreun sfat?

- Cel mai important lucru este ca oamenii să nu-i aleagă din nou pe liberali sau pe acoliții palavragii de pe lîngă liberali, orașul nu va rezista mai mult. Mi se pare că, timp de doi ani și jumătate de muncă, componența actuală a CMC a reușit să demonstreze pericolul unor astfel de conducători și există șansa ca primar general să fie aleasă o persoană capabilă să gestioneze capitala profesional și calitativ.

- După părerea Dvs. pentru a desfășura o activitate de succes în cadrul Primăriei, este suficient ca persoana să fie profesionistă, să-și iubească orașul și să fie în afara geopoliticii?

Acestea sînt condițiile principale, necesare, dar nu sînt suficiente. Pe lîngă acestea, persoana trebuie să poată stabili un dialog cu conducerea statului, indiferent de propriile preferințe politice. În caz contrar, locuitorii orașului devin ostatici ai luptelor politice, iar orașul nu are posibilitatea să se dezvolte.

Întrebările au fost adresate de Svetlana Derevșcikova

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?