Transnistria stiri: 1421
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3992

Sîntem nu doar ceea ce mîncăm, dar și ceea ce respirăm! Cît de important este un sistem de ventilare bun al încăperii ©

13 mai. 2020,, 14:00   Interviuri
7517 0

Zilnic respirăm aprox 20.000 de litri de aer, de cît de sănătos este aerul pe care-l respirăm depinde și sănătatea noastră.

Acum, cînd pandemia de coronavirus ne-a schimbat la 360 de grade viața, mai mult ca oricînd atît conducătorii de companii, cît și șefii instituțiilor de învățămînt și ai statului trebuie să se preocupe de siguranța oamenilor care vor reveni în oficii sau în întreprinderi, dar și de elevii și copii care vor se vor întoarce în instituții.

Iată de ce, problema unui sistem de ventilație eficient apare în prim plan mai mult ca oricînd.

În orice cladire sînt cel puțin două surse de poluare a aerului. Prima este reprezentața de materialele de construcție care produc mai mult de 50% din poluarea generală. Oamenii și activitățile lor reprezintă a doua sursă de poluare.

O ventilație bună nu înseamnă să deschizi un geam, un sistem de ventilare inteligent păstrează temperatura constantă în încăpere ne creînd astfel disconfort și totodată păstrează umeditatea aerului. Despre importanța sistemului de ventilare într-o încăpere ne-am propus să vorbim astăzi cu Ion Cojocaru, director al HTS Aqua Solar și reprezentant oficial ai ATREA în Moldova.

Cît de importantă este sistemul de ventilare într-o încăpere?

Dacă aș raspunde ca persoană cointeresată doar în vinzarea produslui atunci sistemul de ventilare este foarte important într-o încăpere. Însă ca și argument pot să spun că un sistem de ventilare bun aduce confort persoanelor care se află în încăpere prin saturația bună de oxigen, iar acest lucru duce automat la un randamnet maxim și la o productivitate bună a muncii. Să nu uităm că un sistem de ventilare bun ajută la eliminarea ingresiei, mucegaiului și la controlul umidității. Chiar dacă un om de rînd ar spune că poate deschide un geam pentru a aerisi o încăpăre, atunci se înseală amarnic, o ventilare bună nu înseamnă să deschizi pur și simplu un geam.

Poate un sistem de ventilare bun preveni răspîndirea bacteriilor sau chiar a virușilor?

Un spațiu bine ventilat este acel spațiu unde aerul viciat, umed care este mediul cel mai bun pentru bacterii și viruși este scos din încapere și în locul lui este adus aer proaspăt. Astfel răspunsul vine de la sine pentru a micșora riscul răspîndirii bacteriilor și virușilor trebuie să ventilăm spațiul și trebuie săîl ventilăm continuu nu periodic cu deschiderea geamurilor!

Vorbiți-ne mai mult despre compania care o reprezentați și despre sistemulde ventilare inligent Atrea?

Compania noastră este specializată în domeniul instalării rețelelor inginerești. La fel sîntem reprezentații Sistemelor de ventilatie ATREAcare este lider în sitemul de ventilație cu recuperare decăldură. Un sistem apărut relativ recent pe piață . Avantajele acestui sistem este că poate fi folosit oriunde în spații rezidențiale, comerciale cît și medicinale, este ușor de dirijat de orice persoană care este instruită să utilizeze panoul de comanadă, poate fi setat pentru a funcționa într-un regim pe ore zile și săptamînal și chiar de la distanță prin legatura de retea. Pe lîngă faptul că este flexibil în realizarea oricarui tip de proiect , avantajul cel mai mare este că aerul cald din încăpere cedează căldura aerului proaspăt, rece, de afara prin intermediului recuperatorului de căldură ce reprezintă inima unui aparat de ventilare cu recuperare de căldură ce duce la o ecomie simțitoare a costurilor de încălzire. Pentru o casă de circa 200 m.p. costul curentului consumat este de circa 60 Wat pe oră.

Cum este posibil ca un sistem de ventilare totuși să păstreze temperatura și umiditatea într-o încăpere, pentru că în modul clasic al unui sistem de ventilare, cel puțin pentru oamenii de rînd, asta înseamnă un geam deschis care pe timp de iarnă aduce în încăpere frigul, iar pe timp de vară căldura?

Cum spuneam inima unui apart de vetilație cu recuperare de caldură este recuperatorul de caldură. Aerul cald, viciat, cu ajutorul unui ventilator este extras din încăpere, trece prin recuperator, care este format din mai multe plăci de aluminiu sau plastic special, lasînd căldura în acest material, aerul rece, proaspăt, la rîndul său trece și el prin recuperator, preia căldura și intră încălzit, astfel păstrăm caldura constantă într-o încăpere. Foarte important este că aerul viciat nu se amestecă deloc cu aerul proaspăt astfel putem meține nivelul corect al umedității.

De ce este important construcția unor sisteme de ventilare de calitate în școli și dacă poate un sistem de ventilare bun preveni răspîndirea infecțiilor?

Peste 90% din școlile din Moldova au probleme din cauza proastei calități a aerului. Cele mai multe instituții de învățămînt sînt situate în mediul urban, unde, din cauza gradului ridicat de poluare, calitatea aerului este redusă. Studiile arata ca bolile cauzate de alergii cresc, iar incidența astmului în rîndul copiilor a crescut din ce în ce mai mult în ultimii ani.

Riscurile la care se supun elevii, dar si adulții sînt enorme, pentru că aerul viciat poate avea efecte atît pe termen scurt manifestate prin alergii, răceli sau gripe, dar și pe termen lung, prin grave afecțiuni ale sistemului respirator.

Care sînt beneficiile sistemelor de ventilare cu recuperare de caldură?

Pentru o ventilație echilibrată în sălile de clasă, Atrea are cîteva recomandari în funcție de necesitățile fiecărei unitați. În alegerea pe care o facem, este important să ținem cont de nivelul de aer. Astfel, în cazul elevilor, normativul este de 25 m3/ora per elev și 50 m3/ora per profesor.

De asemenea, este important ca într-o școală să se respecte și nivelul de umiditate recomandat, adică între 50-60%,în caz contrar, nu doar cei mici vor avea de suferit, ci și construcția. Umiditatea excesivă duce la apariția condensului, a igrasiei și mucegaiului. În același timp, temperatura aerului trebuie să se încadreze în limitele 18-22°C, iar o ventilație cu recuperare de căldură poate rezolva această problemă, păstrînd în permanență o temperatură constantă.

Într-o sală de clasă, nivelul de dioxid de carbon nu trebuie să depășească 1500 ppm. După cum putem observa și în graficul de mai jos cu ajutorul unui sistem de ventilație cu recuperare de căldură nivelul de CO2 este mult sub limită.

Dacă nu se respectă aceste norme, prezența copiilor în astfel de spații reprezintă o amenintare.

Nu trebuie să uităm de nivelul de zgomot, care trebuie să fie redus pentru ca orele să se desfășoare într-un mediu cît mai confortabil. Dacă aerisirea se face prin deschiderea geamurilor, permitem zgomotului din exterior să intre și mai ales pe timp de iarnă se formează curenți de aer care pot îmbolnavi copiii.

Nu trebuie să uităm de cîte ori a venit cel mic acasă cu febră sau dureri de cap. Sistemele de ventilație cu recuperare de caldură Atrea scad gradul de transmitere a virozelor și virușilor între copii, astfel școala devenind un mediu sigur.

În plus, sistemele de ventilare cu recuperare Atrea sînt silențioase și funcționează sub nivelul de zgomot al unei șoapte, adica 35 dB.

Un sistem de ventilație vechi dintr-o încăpere, poate fi recondiționat? Sau un sistem de ventilare inteligent trebuie gandit de fapt încă din etapa construcției unei clădiri?

Din păcate în foarte puține cazuri sistemul de ventilație cu recuperare de caldura poate fi integrat întrun sistem negîndit din start. Eu aș zice nu din etapa de construcție dar din etapa de proiectare. Compania noastra este gata oricînd să acorde suport tehnic atît proiectanților, cît și beficiarilor de construcții

Care sînt costurile unui sistem de ventilare inteligent și cît de comod este utilizarea lui, nu implică asta o bătaie de cap în plus?

Costurile realizării unui proiect cap coadă, adică sitemul de tubulatură, Unitatea de ventilare și manopera este de 30 euro pentru un metru patrat la rezidential (case de locuit) și 25 euro metru pătrat la comercial, dar o diminuare a costurilor poate fi realizată atunci cînd sitemul de ventilare este inclus din start în proiectul clădirii. Panoul de comadă este foarte simplu și este pe înțelesul oricărui consumator. Automatizarea corectă din uzină inclusă în unitățile de ventilare este la fel de simplă ca uitilazarea unui smartphone.

Care sînt atuurile unui sistem de ventilare inteligent și ce beneficii pot aduce?

Atunci cînd vorbim de modul sănătos de viață ne gîndim mai mult la alimentație, apă potabilă, sport dar un rol extrem de important îl are aerul pe care il respirăm, de aici și vin avantajele sistemelor inteleginete - ele își fac singure treaba, noi primim doar satisfacția unui aer curat , fără mirosuri, bogat în oxigen și fără particole de praf și alte impurități

De ce trebuie să optăm pentru un sistem de ventilare Atrea?

Atrea este lider în sistemele de ventilație cu recupaerare de căldură.

ATREA a început ca și companie privată în 1990 în Republica Cehă. De la bun început ea a apelat la vasta experiență a fondatorului său în legătură cu microclimatul clădirilor, Eng. Petr Morávek și a început să se concentreze pe producția unităților de ventilare cu recuperarea căldurii reziduale. Fondatorul companiei a fost autorul multor certificate, patente și proiecte industriale în domeniu.

Calitatea produselor cehe este deja bine cunoscută pe piața internațională. La fel și produsele ATREA și-au cîștigat în timp încrederea clienților avînd unul din cele mai mari randamnete din lume. Raportul preț caliate este chiar aș putea spune cel mai bun de pe piață!

Interviu realizat de Cristina Moisei

0
0
0
0
0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?