Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Sergiu Pavlocev: De ce în Europa diaspora moldovenească respectă legea, iar acasă - nu?

5 apr. 2020,, 14:00   Interviuri
17642 10

Tot mai mulți compatrioții de-ai noștri din diferite țări își împărtășesc impresiile despre modul în care epidemia de coronavirus le-a afectat viața. Unul dintre ei este Sergiu Pavlocev, un geograf care trăiește și lucrează în Portugalia de mai mult de 20 de ani. Cu toate acestea, el menține întotdeauna legătura cu patria sa. Într-un interviu pentru portalul Noi.md, Sergiu Pavlocev a vorbit despre cum se simt moldovenii în Portugalia și și-a împărtășit opinia cu privire la situația revenirii reprezentanților diasporei acasă.

Așa arată Sergiu la locul de muncă

Cum s-a schimbat viața portughezilor de la începutul epidemiei? Care este situația acum?

În Portugalia, practic, s-a repetat același scenariu ca și în alte țări. La început, această situație nu a fost luată în serios, dar cu timpul, de îndată ce au apărut primii infectați, oamenii au început să mature de pe rafturi măștile, mănușile și alcoolul medicinal. A fost, de asemenea, o mică agitație privind cumpărarea celor mai necesare produse alimentare, dar repede a dispărut. Mai mult decît atît, "prețioasa" hîrtie igienică a încetat rapid să mai fie deficitară. Pe măsura creșterii numărului de persoane infectate și cu apariția primelor decese, a apărut necesitatea de a introduce stare de urgență, ceea ce a și fost făcut de guvern pe 18 martie.

De asemenea, putem spune că străzile au pustiit cu 80%, dar numai 20% dintre oameni poartă măști sau mănuși. Unii au reușit să-și continue munca de la distanță, alții pur și simplu au fost trimiși acasă. Eu personal continui să lucrez cu un nou program.


Nici cu hîrtia igienică, nici cu alte produse nu există probleme.

Ce restricții au fost introduse în țară și cît de mult sînt respectate acestea?

Odată cu anunțarea stării de urgență în Portugalia, ca și în alte țări, s-a limitat adunarea unui număr mare de persoane, s-au închis instituțiile care nu sînt de primă necesitate. De regulă, aceste restricții sînt respectate de cetățenii Portugaliei, dar, desigur, uneori apar incidente și cei care nu respectă regulile sînt reținuți.

Străzile orașelor portugheze au pustiit.

Ce istorii ale compatrioților noștri ați întîlnit în această perioadă, cînd pandemia de coronavirus a lovit Portugalia?

De fapt, concetățenii noștri au aceleași probleme ca și portughezii în acest moment. De regulă, aceasta este pierderea locului de muncă, avînd în vedere că întreprinderile și-au oprit activitatea, firmele, instituțiile s-au închis. Majoritatea moldovenilor care trăiesc în Portugalia s-au integrat destul de bine în societatea portugheză, de aceea moldovenii nu au părăsit țara în cantități atît de mari ca migranții moldoveni din Italia și Germania.

Spitalul San Joan (Hospital Sao Joao), în care se află un număr mare de persoane infectate cu Covid-19.

Dacă, după cum ați spus, majoritatea moldovenilor trăiesc de mult timp în Portugalia și înainte de anunțarea stării de urgență aveau un loc de muncă stabil, atunci acum statul portughez le acordă ajutor?

Potrivit datelor oficiale din 2018, în Portugalia locuiesc mai puțin de 5 mii de moldoveni (fără cetățenie portugheză). Deși doar din 2008 pînă în 2018, 18030 de moldoveni au obținut cetățenia portugheză. Practic, toți cetățenii Moldovei care obțin cetățenia portugheză, încetează să mai fie pentru Portugalia cetățeni străini și nu fac parte din statistica numărului de moldoveni în Portugalia. Astfel, în Portugalia locuiesc peste 20 de mii de moldoveni.

După cum am mai spus, moldovenii, de regulă, s-au integrat bine în societatea portugheză, majoritatea au de mai mult timp cetățenie portugheză, de aceea măsurile care se aplică cetățenilor Portugaliei se referă și la ei.

Guvernul a anunțat o serie de acțiuni de luptă împotriva consecințelor coronavirusului, iată doar cîteva dintre ele:

Regim special pentru crearea unor comisii medicale de evaluare a invalidității persoanelor cu posibilități limitate;

Cabinetul de miniștri a aprobat, de asemenea, măsuri de susținere socială a angajaților și familiilor acestora;

Un sprijin financiar special pentru lucrătorii care trebuie să rămînă acasă pentru a fi aproape de copiii lor cu vîrsta de pînă la 12 ani, în valoare de 66% din salariul de bază (33% plătit de angajator, 33% - asigurare socială);

Acordarea de indemnizații pentru îngrijirea copilului și a nepoților în cazul izolării preventive, indiferent de termenul ei.

Guvernul a aprobat, de asemenea, un set de măsuri care vizează atenuarea consecințelor economice, atît în ceea ce privește susținerea stării financiare a companiilor, cît și protejarea locurilor de muncă, și anume:

-O linie de credit de 200 de milioane de euro pentru a sprijini finanțele companiilor;

- O linie de credit de 60 de milioane de euro pentru întreprinderile mici din domeniul turismului;

-Prelungirea termenelor de achitare a impozitelor și a altor obligații.

De asemenea, au fost adoptate mai multe măsuri de funcționare a serviciilor publice și a altor tipuri de instituții:

Suspendarea tuturor activităților școlare și non-didactice în școli la toate nivelurile de învățămînt din 12 martie;

Extinderea spectrului de servicii digitale de stat, adoptarea de către organele de stat a documentelor expirate în decurs de 15 zile;

Limitarea funcționării discotecelor și a altor localuri de divertisment;

Interzicerea debarcării pasagerilor de pe navele de croazieră, cu excepția locuitorilor Portugaliei;

Suspendarea vizitelor la azilurile de bătrîni pe întreg teritoriul țării;

În centrele comerciale și supermarketurile a fost limitat numărul de vizitatori pentru a asigura păstrarea unei distanțe sigure.

Numărul moldovenilor care au obținut cetățenia portugheză

Cît de optimiste sînt prognozele autorităților portugheze în ceea ce privește pandemia de coronavirus?

Să începem cu faptul că datele oficiale nu reflectă situația reală privind numărul de persoane infectate. Din păcate, numărul de teste efectuate nu crește prea mult, distorsionînd astfel prognozele. De regulă, răsună prognoze precum că epidemia se va retrage în timpul verii, deși există ipoteze mult mai negative.

În plus, deja acum este prognozată o criza economică din cauza consecințelor virusului.

Numărul de persoane infectate în Portugalia și prognoza pozitivă și negativă

Cazuri înregistrate (77% din numărul total) la 10.000 de locuitori

Serghei, cu siguranță știți că acum în Moldova s-a creat o situație dificilă cu necesitatea de a procura polița medicală de către cei care s-au întors acum în patrie. Unii consideră că polițele trebuie achitate de stat, alții - că aceasta este responsabilitatea oamenilor, deoarece sînt cetățeni ai Moldovei. Ce credeți despre aceasta?

Da, într-adevăr, unii membri ai diasporei sînt indignați de faptul că trebuie să achitate bani pentru tratament în clinicile moldovenești. Unii nu doresc să plătească bani pentru o poliță de asigurare, considerînd-o inutilă. Dar vreau să-i întreb pe acești oameni - de ce în țările UE, de regulă, ei respectă toate legile, iar în patrie aceiași oameni se comportă mai rău decît în statele în care locuiesc și lucrează?

Avînd în vedere posibilitățile limitate ale sistemului de sănătate moldovenesc, noi ar trebui să înțelegem că trebuie să ne adunăm și să acționăm ca o societate unită împotriva acestei boli, dar nu să încercăm, după mulți ani de lipsă din patrie, să ne prefacem că diaspora știe mai bine cum trebuie să trăiască cei care au rămas în Moldova. Dacă mai devreme, fiecare al doilea care avea un telefon mobil devenea un fotograf mega profesionist, acum observăm tendința că fiecare al doilea este politolog, iar fiecare al treilea - epidemiolog, deși nu ne putem rezolva problemele noastre cotidiene.

Este îmbucurător faptul că Guvernul de la Chișinău a întors cetățenii din străinătate, dar unele state intenționat au închis frontierele și nu-și pot întoarce cetățenii. Dar aici trebuie să ținem minte că noi, fiecare dintre noi, trebuie să fim responsabili din punct de vedere social și să respectăm în totalitate carantina, acest lucru este extrem de important. Este destul să apară într-un loc public doar o singură persoană bolnavă de coronavirus, și acest lucru poate duce deja la consecințe grave nu numai pentru străini, ci și pentru rudele și cei dragi. Repet: sistemul moldovenesc de sănătate are limite, dacă nu vom proceda rațional și nu vom rămîne acasă, atunci boala se va răspîndi și atunci medicii vor trebui să aleagă: cine să trăiască și cine nu. Procedați corect și aveți grijă de voi și de familia dvs.!

La final, haideți să ne îndepărtăm de probleme și să vorbim despre lucruri mai pozitive. Anul trecut, ați avut ideea de a organiza în Portugalia o expoziție de hărți din secolul al XVIII-lea, pe care se află Moldova. Ați reușit să realizați această idee?

Vă mulțumim pentru întrebare! Această inițiativă a fost acceptată pozitiv de autoritățile portugheze și anume de Municipalitatea din Porto și Facultatea umanitară a Universității din Porto. De asemenea, a venit ideea de a organiza o astfel de expoziție și în Moldova. Din păcate, autoritățile moldovenești au tergiversat cu răspunsul la această propunere, trimisă oficial de autoritățile portugheze. Din acest motiv, a trebuit să amînăm data expoziției. În principiu, chiar dacă autoritățile moldovenești nu vor coopera în organizarea acestui eveniment, în Portugalia, ea oricum va avea loc. Din păcate, avînd în vedere situația cu coronavirusul, expoziția este amînată pe o perioadă nedeterminată, dar cu siguranță va avea loc.

Dar eu mi-aș dori ca la acest eveniment să participe în primul rînd partea moldovenească, iar expoziția să aibă loc pe teritoriul Moldovei. Aș vrea să aducă un pic de înțelegere istorică în masa societății moldovenești, în special în rîndul copiilor și tinerilor, care, din păcate, în loc să studieze istoria Moldovei, se hrănesc cu unele mituri neclare sau cu falsuri manipulatoare ale trecutului nostru.

Sper foarte mult că, mai devreme sau mai tîrziu, o astfel de expoziție în patria mea va avea loc.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?