Transnistria stiri: 1352
Eurovision stiri: 497

Rodica Barbă, despre șansele unice pe care le are în R. Moldova

5 iul. 2022,, 18:30   Interviuri
7422 0

Acum patru ani a decis să-și schimbe viața radical și să înceapă să investească în sănătate, pentru că a înțeles că asta e tot ce contează în viață. Eroina ediției de astăzi a proiectului „Nicăieri nu-i ca acasă”, Rodica Barbă, mărturisește că se simte bine, învățînd oamenii să aibă mai multă grijă de ei, iar pentru asta fiind răsplătită pe măsură.

Rodica este unul dintre moldovenii care cîștigă lunar cîteva zeci de mii de lei, făcînd ceea ce-i place. Spune că se simte fericită că poate ridica asemenea venituri acasă, fiind mereu alături de familie. Nu s-ar vedea stabilită peste hotare nici peste zece ani, pentru că jobul pe care-l are o ajută să exploreze lumea în lung și-n lat. Mai pot găsi tinerii oferte de muncă de vis în R. Moldova și care este, de fapt, cheia spre succes, am încercat să aflăm de la antreprenoarea Rodica Barbă:

Vedeți mai jos varianta scrisă a interviului:

- Salutare, prieteni și bine v-am găsit la o nouă ediție a proiectului „Nicăieri nu-i ca acasă” marca Noi.md. Invitata mea de astăzi este Rodica Barbă, antreprenoare și unul dintre promotorii unui stil de viață sănătos. Rodica, te salut și mulțumesc că ai venit!

- Salut, Anastasia și mulțumesc pentru invitație!


- Cu mare drag! De la bun început, aș vrea să facem cunoștință mai îndeaproape. Noi ne cunoaște, dar aș vrea să știe și toată lumea cine ești tu și de ce promovezi intens un mod sănătos de viață, așa cum am zis de la început.

- Nimic nu a venit întîmplător, era necesar acest lucru. De la mult lucru au început problemele de sănătate și atunci am început să caut care sînt soluțiile, să-mi cunosc organismul, să știu ce condiții să creez ca el să fie sănătos. Acum patru ani a început totul. Atunci am început să-mi schimb modul meu de viață și să învăț și alți oameni cum să aibă grijă corect de această mașinărie – corpul nostru.

- Tu ajuți una dintre companiile cu renume din toată lumea să-și promoveze produsele, vorbim despre suplimente alimentare, învățînd oamenii de rând să lase deoparte medicamentele și să ia tot ce-i mai bun din natură. Cînd ți-a venit ideea de a te implica mai mult și să moldovenii au nevoie de mai multă sănătate?

- Atunci cînd eu am început s-o pierd și mi-am dat seama care este cauza – de la stilul nostru de viață, de la o alimentație neechilibrată, de la o apă necalitativă sau lipsa ei în viața noastră – am înțeles că noi avem lipsă de nutrienți, de acolo încep marile probleme, pentru că între timp a scăzut valoarea nutritivă a produselor alimentare și avem nevoie de suplimente. Nu este un moft. Deja foarte multe țări, Franța, SUA, 80-90% folosesc suplimentele zi-de-zi. La noi încă e foarte puțin dezvoltat și eu am intrat în detalii, să aflu ce înseamnă suplimentele alimentare în general, cum corect se administrează. Compania cu care colaborez și de unde am luat eu suplimente, îmi oferă cea mai înaltă calitate și mi-a oferit deja și rezultatele pe care le-am primit, de aceea obținînd rezultatele mele personale, pe plan de sănătate, m-am gîndit că de asta au nevoie foarte mulți oameni. Este nevoie să ai o abordare complexă, ceea ce înseamnă un mod de viață sănătos. Totul împreună – o apă de calitate, mișcare, somn bun, nutriție bună si suplimentele alimentare vin doar să ne ajute organismul să primească valoarea nutritivă, pe care trebuie să o luăm din mîncare. Astfel de informații le duc celor din jurul meu.

- Este un moft astăzi să trăim sănătos? Este scump să trăim sănătos?

- Foarte multă lume vorbește despre un mod sănătos de viață și că este foarte scump să faci acest lucru. Eu pot spune ferm că nu este greu, ba chiar foarte ușor, pentru că totul este în natură. M-ai întrebat de ce nu sînt adepta medicamentelor. Eu aveam niște probleme de sănătate și urma să am o terapie hormonală, eu am mers atunci împotriva medicinei alopate, dar mi-am ascultat intuiția și am înțeles că, de fapt, natura este astfel creată, că ne permite să luăm absolut totul ca să fim sănătoși.

- Tu ești toată zîmbet, așa te-am cunosc și eu de fapt. Cine sau ce îți hrănește astăzi fericirea?

- Mulțumesc! Noi în viață avem lucruri puține care ne fac fericiți. Toată viața fugim după multe și nu reușim să ne bucurăm de fiecare clipă, de fiecare zi. Fericirea este în noi și oameni care ne sînt alături ne fac fericiți, noi creăm în jurul nostru fericire. Dacă dai zîmbete, emoții pozitive, asta vei primi înapoi. Eu tind mereu să eman fericire, pentru că asta primesc înapoi. Ceea ce fac mă face fericită, la fel și familia mea, părinții mei care îmi sînt alături. Mă face fericită faptul că sînt acasă, pentru că asta contează enorm. Eu am învățat să mă bucur de fiecare clipă, să nu mă jelui de nimic, să nu dau mîinile în jos indiferent de orice, dar să merg tot timpul înainte și să primesc tot ce-mi oferă viața și să mă bucur de asta.

- În timp ce unii se plîng că aici, în Moldova, cîștigă puțin și încearcă să supraviețuiască, tu ești una dintre persoanele pe care le-am întîlnit eu care primește plăcere de la jobul pe care îl are, dar și bani. Mai există oportunități astăzi, în țară, de a face bani din plăcere?

- Da, există! Eu am fost în această căutare timp de 15 ani. De profesie, eu sînt vinificator. Am lucrat trei ani ca angajat și am înțeles că pentru mine cel mai de preț lucru este libertatea – să am orarul meu de lucru, să fac ceea ce-mi place, pentru că asta mă încarcă cu energie. Mult contează ca jobul pe care îl ai să-ți dea pasiune, energie zi-de zi și doar atunci rezultatele vor veni neapărat și banii la fel. După ce acești trei ani ca angajat, rămînînd ulterior însărcinată, dorind mai multă comunicare, am descoperit network marketingul, ca o formă de dezvoltare fără investiții, care să-mi de acea libertate. Însă compania pe care am ales-o, din cauza politicii, nu mi-a oferit acea libertate, pentru că puteam să mă dezvolt doar în țara noastră, peste hotare nu puteam. Acea activitate mi-a furat din sănătate, din timpul meu prețios cu familia mea și din timpul meu prețios cu mine.

- Acum gestionezi tu timpul. Tu ești stăpînă pe timp.

- Absolut! Atunci cînd am început să caut soluții pe plan de sănătate, mi-a venit ceea ce eu căutam fără să aștept. Compania cu care lucrez acum îmi ofer un business internațional, să fiu acasă, să mă dezvolt on-line, pentru că acum businessul meu se dezvoltă în 17 țări. Întotdeauna am tins să fiu la echilibru. Avem cîteva valori care ne unesc pe noi toți, oamenii, acestea fiind familia, timpul nostru liber, sănătatea și banii. 90% din valori le pierdem făcînd bani pentru un trai mai bun. Cînd se pierde acest echilibru, nu mai vorbim de o viață de calitate. La mine s-a pierdut, într-un moment, acest echilibru și nu mai aveam plăcere de la mine, de la viața pe care o aveam. Compania cu care acum colaborez mi-a adus la echilibru valorile pe care eu le am și trăiesc viața din plin. Mi-am restabilit sănătatea, am timp pentru familia mea, pentru copil, pentru cei dragi, pentru mine însămi, dar și bani – un venit care îmi permite să stau acasă.

- Ai pomenit despre bani. Ei aduc fericirea sau doar o întrețin?

- Banii aduc fericirea, pentru că fără ei nu poți primi ceea ce-ți dorești de la această viață.

- Cîți bani ne-ar trebui, lunar, ca să trăim decent în R. Moldova?

- Să știi că fiecare are o limită a sa, după necesitățile pe care și le impune. Pentru cineva pot fi suficienți 5 mii de lei, pentru altcineva – 10 mii de lei, iar pentru alții și o sută de mii de lei poate fi puțin. Depinde de necesitățile pe care le are fiecare. În Moldova este nevoie de un venit de minimum 20 mii de lei pentru o persoană. Dacă vorbim de două persoane care lucrează în familie, e nevoie de minimum 20 mii de lei ca să-și acopere necesitățile măcar. Trebuie un venit mai mare, dacă vrei mai multe de la această viață, pentru că eu știu că viața este una și trebuie să o trăiești din plin, să iei tot ce e mai frumos de la ea, dar pentru asta trebuie să acționezi zi-de-zi.

- Tu mi-ai mărturisit că nu ai avut niciodată oportunitatea de a te stabili cu traiul într-o altă țară, dar dacă te-aș întreba acum dacă ai vrea să mergi într-o altă țară și să o iei de la capăt acolo, ce mi-ai spune?

- Am avut cîteva tentații de a pleca din țară. Chiar ne gîndeam cu familia să plecăm, dar atunci cînd am vrut s-o facem ne-am pus cîteva întrebări. Ce ne face pe noi fericiți pînă la urmă? Ce vrem noi de la această viață? În goană după ce? Atunci cînd fugi după ceva, pierzi altceva. Cînd am pus în față valorile, prioritățile, am zis că nu vreau să plec nicăieri. De cine fug? De mine, de nerealizările mele, de frustrările mele? Atunci cînd ajungi cu tine în echilibru, poți la maximum să trăiești. Țara noastră ne oferă absolut totul. Noi, oamenii, ar fi bine să ne schimbăm un pic, să ne bucurăm unii de alții, să nu fim atît de invidioși, să ne iubim. Sîntem un popor atît de frumos, atît de primitor, dar dacă am fugi toți... Și așa am pierdut o mare parte valoroasă de oameni, de aceea noi sîntem în drept să aducem o schimbare, să rămînem aici, lîngă copiii și părinții noștri, pentru că asta te face fericit.

- Asta te leagă pe tine de R. Moldova, familia?

- Da, familia, oamenii dragi, ceea ce am construit eu acum. Da, aș putea să o iau de la capăt, dar în față nu mai am 10 sau 20 de ani ca să construiesc ceva. Eu vreau ca acești ani să-i trăiesc din plin și pentru mine asta e mai important.

- Te-aș ruga în continuare să continui aceste gînduri: Mama este....

- Cea care de viață.

- Locul unde mă văd peste zece ani...

- Acasă

- Tot ce contează cu adevărat în viață este...

- Să fii împlinit cu tine însuți, să fii realizat, să scapi de frustrări, frici și să trăiești liber.

- Vara asta...

- E cea mai bună din viața mea!

- R. Moldova este...

- Casa mea, patria care mi-a dat viață, studii, oameni valoroși, lecții ale vieții și ea va rămîne mereu în sufletul meu ca țara mea de vis.

- Niciodată nu voi...

- Nu-mi voi trăda visurile niciodată.

- Cea mai mare realizare...

- Familia mea și comunitatea pe care o am acum cu care schimbăm vieți.

- Nicăieri nu-i ca acasă, pentru că...

- Aici parcă și pereții, și copacii îți sînt alături. E mai ușor să trăiești lîngă un copac sub cerul liber, decît într-o țară în care tu ești străin. Oricum vei fi străin în acea țară. Aici eu sînt cineva, sînt liberă, sînt în țara care m-a creat și cred că asta e cel mai important, depinde de ceea ce cauți în viața asta, ceea ce-ți aduce plăcere, te încarcă cu energie. Pe mine mă încarcă ceea ce sînt eu astăzi și ceea ce pot să devin mîine. Totul stă în mîinile mele. Nimeni nu ne este dator în această viață, trebuie doar să fim deschiși pentru oportunități noi, să ne găsim un mentor în viața noastră, care să ne ia de mînuță și să ne ghideze din punctul A în punctul B, pentru că totul este posibil. Eu am un motto de care mă țin: Învață de la cei mai buni. Rămîi unic în această viață și fă tot posibilul ca să primești tot ce-ți oferă viața. Doar acțiunile zilnice ne pot duce acolo unde ne dorim.

- Eu îți mulțumesc pentru discuție și îți urez succes în tot ceea ce faci și fie ca să ajungi mereu acolo unde îți propui.

- Eu vreau să-ți mulțumesc din suflet pentru invitație, pentru că ceea ce am făcut astăzi poate ajunge la mai mulți oameni și la cei care, poate, sînt în căutare. Eu sînt acea persoană care inspiră, motivează oamenii să depășească acele frici și să rămînă acasă lîngă copii și să fie realizați.

- Prieteni, aceasta a fost ediția de astăzi a proiectului „Nicăieri nu-i ca acasă”. Vă reamintim, în cazul în care doriți să deveniți și voi eroii rubricii noastre, așteptăm să ne scrieți pe adresa de email acasa@noi.md sau pe rețelele de socializare. Aducem mulțumiri pentru găzduire terasei Esushi, Zitty Mall! Toate bune!

Partenerii rubricii sînt Biroul Relații cu Diaspora din cadrul Cancelariei de Stat și Președinția Republicii Moldova.

Alte ediţii ale proiectului „Nicăieri nu-i ca acasă” le puteţi vedea aici.

3
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?